RSS

Blog berichten van '2018' 'augustus'

7x handig om te weten bij het voeren van vers kattenvoer
Katten zijn echte prinsen en prinsesjes als het op eten aankomt. Wat niet lekker is, eten ze niet. Maar dingen die wél lekker zijn, zijn niet altijd direct goed. Hoe zit dat precies? Dit is 7x handig om te weten bij het voeren van vers kattenvoer.

1 Zorg voor een complete voeding

Compleet voeren staat bij ons stipt op één. Als je wilt dat je kat niets tekort komt, dan voer je ‘compleet’. Dat betekent dat je precies dat voert wat je kat binnen hoort te krijgen (volgens het BARF-principe). De juiste voedingsstoffen en mineralen dus, vanuit vier of meer diersoorten. Zo’n product is bijvoorbeeld DARF Kat kvv, dat bestaat uit kip, rund, lam en geit. En bevat minder calcium/bot en geen pens; hier zijn katten vaak niet zo dol op.

2 Voer geen vlees met rauwe groenten

Katten kunnen slecht tegen rauwe groenten, omdat ze het simpelweg niet kunnen verteren. Voer je vers vlees, dan hebben katten qua aanvulling ook geen groenten nodig.

3 Hart is een bom van goede vitamines

Het voeren van hart is enorm goed voor je kat. In hart zit in vergelijking met ander spiervlees een hoger gehalte aan taurine, ijzer, koper, vitamine C, mangaan, selenium, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en vitamine B12. Vooral die extra taurine hebben katten nodig. Er zijn daarom aparte producten voor je kat met hart. Neem bijvoorbeeld Alroda Geitenhart. Advies: Voer je hart, combineer dit dan met producten met meer diersoorten. Hart 10% van het standaard voer. Zo zorg je ervoor dat je ‘compleet’ blijft voeren volgens het BARF-principe.

4 Voer kattenvoer met voldoende vocht

Katten hebben, net als elk dier, voldoende vocht nodig. Dat is namelijk goed voor de darmflora. Vocht halen ze uit het water dat ze drinken, maar ook uit het voer. En dat valt in het laatste vaak weg. Voer daarom vers vlees met veel vocht (ruim 65%).

5 Verdeel voeding over de dag

Geef niet alles in één keer aan je kat. Katten eten in hun natuurlijke situatie eigenlijk steeds kleine beetjes voor een optimale spijsvertering. Maar omdat na te bootsen… daar heb je gewoon een dagtaak aan. Voer daarom ‘s ochtends en ‘s avonds op vaste tijden en zorg ervoor dat je kat ook nog wat kan nuttigen op de momenten dat jij er niet bent.

6 Ontdooi vers vlees nooit in de magnetron

De stralingen van de magnetron doden de goede bacteriën in het vlees en maken de gemalen botsplintertjes in het kvv hard. En dat kan gevaarlijk zijn.

7 Voer het vers vlees op een plat bord

Katten hebben er een hekel aan als hun snorharen ‘vies’ worden of als ze de rand van een bak raken. Serveer daarom het vlees op een plat bord of een dienblad (bij meer katten bijvoorbeeld). Benieuwd hoeveel vers vlees je kat nodig heeft op een dag? Iedere kat is natuurlijk anders, maar wij hanteren wel een basis. Lees hierover meer in de blog ‘hoeveel vlees voer ik mijn kat?’    
Honden en katten: zo laat je ze aan elkaar wennen
Heb je al een hond of een kat en wil je er juist één van het andere soort bij? Leuk! Maar hoe laat je ze aan elkaar wennen? Want honden en katten zijn vaak niet in één keer goede maatjes. Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt. Een kat in de gordijnen en een hond er grommend onder. Het is hét doemscenario voor vele baasjes. Maar eigenlijk is het heel simpel; het draait allemaal om tijd. Tijd nemen.

Het stappenplan:

Je gaat je nieuwe kat aan je hond introduceren. Is het juist andersom? Dus dat je een hond aan je kat voorstelt. Doe dan onderstaande stappen met je kat in plaats van je hond.

1 Een aparte kamer

Zorg ervoor dat er in huis een afsluitbare ruimte is waar je hond naartoe kan als je even rust moet creëren. Een kennismaking zorgt namelijk voor veel nieuwe indrukken en soms zelfs wat spanning.

2 Geuren uitwisselen

Geuren zijn voor honden en katten erg belangrijk. Als je hond alvast kan wennen aan de geur van je kat, dan ben je al een stapje dichterbij een goede kennismaking. Wrijf met een handdoek over de vacht van de kat en laat vervolgens de handdoek in de ruimte van de hond achter. Zo kan de hond alvast bekend worden met de geur van de kat. Is je kat al in huis? Laat hem dan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Doe de kat in een reismand en laat het deurtje open. Je verlaat de ruimte en geeft de kat de tijd om zelf zijn omgeving te ontdekken.

3 De kennismaking

Doe de hond aan de lijn en de kat in een bench of reismand. Laat de hond snuffelen aan de mand en beloon hem als hij zich rustig houdt. Tip: Zet de kat altijd hoger dan de hond, bijvoorbeeld op de eettafel. Een kat gaat van nature ook graag hoger zitten, zodat hij alles goed kan overzien. Gaat dat goed? Haal de kat uit de bench en houdt hem vast op de arm. Houd de hond aangelijnd en laat hem nogmaals kennismaken. Te enthousiast of je hond begint te blaffen? Zorg direct voor afstand en probeer opnieuw. Beloon beide bij goed gedrag. Belangrijk: herhaling, doe bovenstaande verschillende keren per dag over verschillende dagen. Uiteindelijk merk je aan hun reacties wel dat ze aan elkaar wennen. Voorkom dat de kennismakingen, met veel indrukken en soms wat spanning, te lang duren. Zet de hond op tijd apart. En geef ze daarna allebei aandacht.

4 Beide dieren los

Gaat alles goed? Laat de hond los, maar laat de kat nog op de arm. Gaat ook dat goed, laat de kat dan ook vrij loslopen door het huis. Zorg ervoor dat de kat plekken heeft waar hij zich eenvoudig kan terugtrekken.

5 Samen voeren

Geef de dieren zoveel mogelijk tegelijkertijd eten. Door de koppeling met eten krijgen de dieren een positief gevoel bij elkaar. Houd dit vooral de eerste keer goed in de gaten. Het is niet de bedoeling dat de hond de kat weg duwt bij zijn eten. Met deze vijf stappen laat je je viervoeters op een goede manier aan elkaar wennen. Succes! Heb je nog aanvullende tips of vragen? Laat ze in de reacties op Facebook weten.  
‘Zijn zwaaiende kont maakt mij steeds weer aan het lachen’

Peter (64) is dol op Schotse Collies. Een liefde die begon na het zien van de serie Lassie. Na vele honden, heeft hij nu Thaigo: een 8-jarige Schotse Collie. ‘Het is soms net alsof ik met een mooie dame op stap ben.’

Thaigo Schotse Collie Darf Eigenwijs en een echte aandachtstrekker. Dat is Thaigo. Maar dat is niets nieuws voor Peter. Want hij heeft namelijk al 40 jaar Collies. Toch is Thaigo misschien wel zijn allerlaatste trouwe viervoeter. En dat heeft Peter vast laten leggen in zijn naam. ‘Thaigo betekent namelijk ‘laatste liefde’. En ik denk ook echt dat hij dat is. Maar daar wil ik nu natuurlijk nog niet teveel over nadenken.’

Terrassen opengraven

Schotse Collies zijn geen honden die uren in hun mand kunnen liggen. Die moet je bezighouden. ‘Thaigo kan soms echt een drammer zijn. Als hij wil spelen, gaat hij met een speeltje voor je zitten en kijkt hij dwars door je heen. Dat kan hij echt uren volhouden. Doe ik niets? Dan springt hij op en tikt mijn bovenbenen aan. Zo van ‘he, kom op. Speel met me!’ Dat heeft hij altijd al zo gedaan. Dat siert hem wel. En dat is soms ook gewoon heel grappig. Toen ik een aantal jaar geleden een terras bij mijn dochter ging leggen, graafde hij alles weer open. Zat ik daar op mijn knieën alles te vlakken… kwam Thaigo en ja, ik kon weer opnieuw beginnen. Alsof hij het erom deed.’ Thaigo Peter Darf

Wandelingen vol avonturen

Dat Thaigo en Peter al wandelend bijzondere dingen beleefden is een understatement. Enkele wandelingen kostten Peter zelfs geld. ‘Zo werd ik eens bekeurd in het dorp omdat Thaigo losliep. Hij liep strak naast me; zat nog geen meter tussen. Dat kon echt niet volgens een aantal BOA’s. En hoppa een boete van €100,-. Maar nog gekker: in ons dorp ben je verplicht om minstens twee poepzakjes bij je te hebben als je gaat wandelen. Word je gecontroleerd en heb je er maar één, dan kost je dat maarliefst €40,-. Belachelijk.’

Zoals alleen een collie kan

Gelukkig zijn de meeste wandelingen met Thaigo om blij van te worden. Hoe zijn haren bij iedere beweging op en neer dansen, hij voor en achter Peter door huppelt en zijn kont heen en weer wiebelt. ‘Ja, die zwaaiende kont, die maakt mij steeds weer aan het lachen. Soms is het dan net alsof ik met een mooie ‘dame’ op stap ben. Maar Thaigo blijft natuurlijk gewoon een heer.’

Thaigo Schotse Collie

Consequent

Stappen met zo’n ‘mooie dame’ vergt wel veel consequentie. ‘Altijd duidelijk zijn; dat heeft Thaigo wel nodig. Zeker toen hij nog pup was. Zitten is zitten, ook als hij even geen zin heeft. Als mijn vrouw hem uitlaatte, was het belangrijk dat zij net zo consequent was als ik. Anders kon je het wel vergeten.. dan deed hij gewoon waar hij zelf zin in had.’

Veel liefde terug

‘Thaigo is echt een prachthond, met een mooi karakter. Alle liefde naar hem. Iets wat je als hondeneigenaar sowieso moet doen. Honden hebben een kort leven, maar geven je in die jaren toch enorm veel. Geef dat terug. Daar wordt niet alleen je hond gelukkig van, maar ook jijzelf.’ En die liefde teruggeven zit hem ook in z'n voer. Dat geloven we echt. Bekijk het lekkerste vers vlees hondenvoer in onze webshop.
‘Ik speur vaak harder dan dat hij dat doet’

Van jagen en apporteren tot detectie speuren; Heidewachtel Thygo werkt het liefst hard met zijn baasje Corrian. Maar ook loopt hij zich nog geregeld suf achter een konijn of kat aan…tegen de commando’s van zijn baasje in. Corrian Visser: ‘Ik heb al zoveel maffe dingen met Thygo meegemaakt!’

Heidewachtel Thygo Darf ‘Hij is creatief, slim en ontzettend leergierig,’ begint Corrian Visser als ze vertelt over de jachtopdrachten die ze met haar hond Thygo doet. ‘Maar ook wel een tikkeltje zenuwachtig. Iets waar Heidewachtels bekend om staan. Hij is altijd bezig met zijn omgeving. Als ik met hem ga wandelen, speur ik vaak harder dan dat hij dat doet. Ik tuur alle bossen en weilanden af naar wild en houd zijn gedrag goed in de gaten. Het is van belang dat ik ze eerder in de gaten heb als Thygo. Anders bestaat de kans dat hij er vandoor vliegt.’

Een mooi avontuur

‘Thygo is een hond die gemakkelijk in zeven sloten tegelijk springt. Ondanks dat hij er ook heel goed overheen kan springen. Zo was mijn man hem eens tijdens het uitlaten uit het oog verloren. “Thygo! Thygo hier!” Maar Thygo kwam niet. Meteen belden we met het dierenasiel in Kampen, Amivedi en plaatsten we een berichtje op Facebook. Uiteindelijk, na een paar uur, kregen we een belletje van het dierenasiel. Een kampeerder had het hek van een natuurcamping dicht gedaan, terwijl hij net naar binnen was geglipt. Thygo was met de dierenambulance opgehaald. Dan maakt je hart wel even een sprongetje. Dierenambulance? Er was gelukkig niets aan de hand. Toen we hem ophaalden, keek hij ons triomfantelijk aan. Zo van ‘ben je daar ook? Was een mooi avontuur’.’ Thygo Corrian darf

Tong op de grond

‘Of die keer dat we Thygo ‘s avonds wilden uitlaten en dat hij met jachtlijn en al ontsnapte. Achter een kat aan, het donker in. Gingen we er achteraan of wachtten we? We besloten te wachten, met het idee dat honden vaak wel weer naar dezelfde plek teruggaan. En Thygo kennende was volgen niet te doen: dwars door heggen, over schuttingen heen en door tuinen van anderen… dat houden wij niet bij. Dus daar zaten we dan, met onze jassen aan in de woonkamer. En ja hoor, daar kwam hij… met z’n tong op de grond. Zonder kat. Ruim een half uur later. Alleen hij wist waar hij geweest was.’

Stresskikker

‘Thygo vindt detectie speuren één van de leukste dingen om te doen. Maar ik merkte tijdens de trainingen dat hij nerveus werd van de geurbakken. Al die luchtjes ook! Ik wilde hem graag helpen minder stressvol te zijn. Op dat moment was ik zelf in behandeling bij een klank en resonantie therapeut voor mijn rug en probeerde ik, na een opleiding, deze technieken ook op Thygo. Dat betekent dat ik met klank- en resonantie probeerde het stressniveau van Thygo naar beneden te brengen. Thygo werd er enorm rustig van. Ik certificeerde mij uiteindelijk hierin en behandel nu met regelmaat Thygo en andere honden.’ Thygo darf

Verrassende oplossingen

‘Behandelingen met klank en resonantie zijn een verrassende oplossing voor stress, onrust en prikkelgevoeligheid bij honden. Het is zeer onbekend in Nederland en daarom zijn sommige mensen er wat sceptisch over. Zo ontdekten ik jaren geleden ook vrij plots DARF. Thygo heeft namelijk een allergie en ging vroeger stuk van de jeuk. Toen ik kvv ben gaan geven werd de jeuk stukken minder en werd zijn vacht weer mooi vol. Een enorme verandering. Ik vind dat je gewoon dat moet doen waar je hond goed op presteert. Voor mij zijn dat behandelingen met klant en resonantie én kvv. Zo simpel is het.’  
7 spelletjes om met je hond te doen
Balgooien is een onwijs leuk spel om met je hond te doen en is ook nog eens goed voor jullie band. Maar er zijn zoveel meer spellen die je kunt doen. Inspiratie nodig? Wij zetten 7 spelletjes om met je hond te doen op een rij.

1. Apporteren

Het is één van de meest gedane spelletjes met je hond. Logisch, het is een super makkelijk spel en je hebt er alleen een bal voor nodig. Hoewel je je hond van alles kunt laten apporteren (denk ook aan wild tijdens het jagen), komt een bal het meeste voor. Belangrijk bij dit spel is dat je hond het commando ‘los’ kent en dat hij snapt wat de bedoeling is. Weggooien, achtervolgen en weer terugbrengen dus.

2. Verstoppertje

‘Zoek!’ Je viervoeter jezelf laten zoeken is één van de leukste dingen die er is. Vooral als hij je uiteindelijk vindt. Beloon hem dan ook uitbundig door aanhalen en/of een snackje. Je kunt dit ook doen met zijn favoriete speeltje of met een snackje. Laat het voorwerp of het snackje eerst zien en verstop hem dan ergens. Gaat dit goed? Verstop op steeds moeilijkere plekken.

3. Touwtrekken

Samen trekken aan een flostouw, oude lap of fietsband; ‘touwtrekken’ is een leuk spel. Belangrijk is wel dat je oplet hoe je trekt. Niet wild op en neer, maar alleen heen en weer om de wervelkolom niet te beschadigen. Van links naar rechts dus. Daarnaast moet je hond ook enkele basisprincipes kennen, zoals het commando ‘los’ en snappen dat bijten in je hand, einde spel betekent. Het gaat bij dit spel niet om het winnen, dus niet wie het hardst trekt wint. Als de spelregels duidelijk zijn en je hond weet dat het om een spel gaat, leert je viervoeter juist dat hij naar je moet luisteren om te kunnen spelen.

4. Spoorzoeken

Spoorzoeken gaat net wat verder dan verstoppertje. Hier gaat het echt om speuren, met de neus op de grond. Het vergt wat oefening, maar het is erg leuk! Laat je hond zitten, terwijl jij een snack toont en deze dichtbij de grond naar een verstopplek brengt. Maak zelf ook kleine pasjes en loop via hetzelfde spoor terug. Zo maak je een spoor wat te volgen is. Geef het commando ‘zoek’ of ‘volg spoor’ en moedig je hond aan. Uiteindelijk kun je het spoorzoeken moeilijker maken door sporen van moeilijke patronen te maken of zelfs dwaalsporen op te zetten.

5. Schattenjacht

Wanneer je hond het spoorzoeken onder de knie heeft, kun je overgaan op de grote schattenjacht. Oftewel het terugvinden van een schat: z’n speeltje. Laat deze tijdens het wandelen op de grond vallen, zonder dat je viervoeter het ziet, en zeg dan ‘kijk achteruit’, waarbij je een vragend gebaar maakt met lege handen. Gevonden? Belonen en de volgende keer moeilijker maken door het speeltje bijvoorbeeld iets verder van je af te gooien.

6. Puzzelen

Spoorzoeken, schattenjacht en verstoppertje zijn al vormen van denksport, maar puzzelen is helemaal een hersenkraker. Zo zijn er voerpuzzels waarbij je hond moeite moet doen om zijn snackje te bemachtigen. Leg bijvoorbeeld wat snacks in een leeg doosje of lege plastic en maak er gaatjes in. Of rol een stevige doek op en verstop er bij elke rolbeweging een snackje tussen. Of doe het ‘bloempotten’-spelletje, waarbij je drie bloempotjes hebt en waaronder je onder één van de potjes een snack legt. Deze hussel je door elkaar, waarna je hond al snuffelend het juiste bloempotje moet vinden.

7. Behendigheid

Net even een stapje verder dan deze spelletjes voor je hond? Denk dan eens na over een hondensport. Hoe kom je erachter welke sporten er allemaal zijn en welke sport het best bij jullie past? Hier hebben we er een aantal voor jullie op rijtje gezet. Is je hond niet aan te sporen voor een spelletje? Of merk je dat hij snel moe is? Kijk dan eens goed naar het voer. Ander voer proberen? Zie al onze kvv producten in onze shop.
Spelen met je pup: houd hier rekening mee
Samen ravotten, koprollen en met takken zeulen. Spelen met je pup is één van de leukste dingen die er is. Het is dé manier om met elkaar een band op te bouwen. Maar voordat je begint met spelen, is het belangrijk om eerst stil te staan bij enkele basisprincipes. Want opvoeden begint al bij spelen.

6 dingen om rekening mee te houden:

1.Leer je pup eerst de basiscommando's

Voordat je gaat spelen met je jonge hond is het slim om eerst de basiscommando’s aan te leren. Gooi je met een balletje, dan is het handig als hij het commando ‘los’ ook kent. Anders moet je het balletje uit zijn bek trekken en dan leer je het meteen verkeerd aan. Maar ook ‘zit’ en ‘af’ zijn basiscommando’s die dan goed van pas komen.

2. Houd zijn conditie goed in de gaten

Elke pup is anders. En dat geldt dus ook voor de conditie. Een herdershondpup zal in het algemeen veel actiever zijn dan een rottweilerpup. Sommige pups zijn zelfs na een uurtje ravotten al bekaf, terwijl andere niet moe te krijgen zijn. Jaag je kleine viervoeter in ieder geval niet over de kop. Dan heb je het risico dat je zijn spieren overbelast.

3. Zorg voor voldoende energie

Een jonge hond heeft goed voer nodig om voldoende energie te hebben. En daarbij, groeit hij ook nog hard. Merk je dat je dat hij snel moe is of dat z’n conditie hard achteruit gaat, kijk dan eens goed naar het voer. Geef ook altijd speciaal puppyvoer. Voer je vers vlees? Geef je pup dan nooit volwassen vers vlees. Dit heeft te maken met de botverhouding. Lees hierover meer in onze blog ‘hoeveel vlees geef ik mijn hond?

4. Vergeet niet dat jij de baas bent

Wanneer je met je hond speelt, ben jij de baas. De alpha. Dat betekent niet dat jij alle spelletjes moet winnen. Maar wel dat je duidelijke grenzen stelt. Klaar is bijvoorbeeld klaar en als je een commando geeft dan moet je pup daar ook echt naar gehoorzamen. Wees hier consequent in.

5. Varieer in spelletjes

Je kunt eindeloos veel spelletjes met je hond doen. Vooral jonge honden zijn daar dol op. Van een bal apporteren tot een touwtrekspelletje. Of een oude fietsband over? Ook leuk om mee te spelen. Doe deze trekspelletjes wel voorzichtig. De tanden van een puppy hebben namelijk nog geen wortel, waardoor de kans er is dat je ze lostrekt met zulke spelletjes.

6. Bijten is stoppen

Ben je met elkaar aan het spelen en je hond bijt in zijn enthousiasme ook in je hand of je broek? Meteen stoppen. Ook als je denkt ‘het doet niet zeer, dus we gaan door’. Als je stopt, maak je duidelijk dat bijten niet bij spelen hoort. Is je pup niet moe te krijgen? Probeer dan eens wat spelletjes waar hij over na moet denken. Speuren of een hondenpuzzel bijvoorbeeld. Benieuwd wat voor spellen je nog meer kunt doen? Check dan onze volgende blog ‘7x spelletjes om met je hond te doen'.
Van brok naar vers vlees: hoe?
Overstappen van brok naar vers vlees is in principe vrij eenvoudig. Tenminste, als je viervoeter het in één keer aankan. Brok is namelijk heel anders dan vers vlees. Hoe pak je die wissel aan? Eet je hond z’n hele leven al brokken, dan moet je je realiseren dat zijn maag en darmen best even kunnen ‘schrikken’ van het nieuwe voer. Vlees is vers, rauw en bevat vele goede bacteriën en enzymen (die brok niet hebben). Dit verteert totaal anders dan brokken.

Hoe stap ik over?

In de meeste gevallen kan je direct overstappen. Haal een dag van te voren het vers vlees uit de diepvries en laat het ontdooien in de koelkast. Het is ook belangrijk dat er zo’n 8 uur tussen het voeren van brok en vlees zit. Let vervolgens goed op de ontlasting van je hond.

Diarree! Hoe laat ik mijn hond wennen?

Is je hond naar de eerste keer voeren aan de diarree gegaan? Geen paniek; je viervoeter is gewoon gevoelig voor de wissel. Laat hem of haar daarom eerst even rustig wennen aan het nieuwe voer. Giet daarom gekookt water over het vlees en probeer het dan nog een keer. Het gekookte water doodt de enzymen en goede bacteriën en zorgt voor een makkelijkere overstap. Bouw dat per dag af door steeds minder vlees te overgieten met gekookt water. > Let op: meng nooit brok en vlees met elkaar. Brok en vlees verteren enorm verschillend en kunnen in combinatie voor vervelende klachten zorgen.

Resultaten

Wanneer je je viervoeter op vers vlees hebt overgezet, kan het zijn dat er eerst nog ontgiftingsverschijnselen ontstaan. Omdat brok voeding van lagere kwaliteit is, kan het zijn dat er door de jaren afvalstoffen in de bindweefsels zijn opgestapeld. Vlees heeft een spoelende werking, waardoor de afvalstoffen loskomen. Tijdelijk kan dit zorgen voor haarverlies, dunnere ontlasting en een vervelende (mond)geur.

Tips:

Voer niet meteen volgens het BARF-principe. Zo krijgt je hond het beste binnen. Laat je hond eerst ruim drie weken wennen aan KVV voordat je gaat afwisselen in diersoorten. Met welk vlees je het beste kunt starten? Neem een kijkje in onze webshop. Start de eerste weken bijvoorbeeld met de DARF KVV. Loop je toch nog tegen problemen aan of heb je vragen? Bel ons of stuur ons een berichtje op Facebook!
Het BARF-principe: de schijf van 5 voor je hond
Het is voor de gezondheid van je hond belangrijk om gevarieerd te voeren. Je wilt immers het beste voor je hond. Dat is waar het BARF-principe om gaat. Maar wat houdt het nu precies in? BARFen betekent dat je zelf het menu van je hond samenstelt en je dus precies dat erin kunt verwerken wat jij wilt. BARF staat voor Bones and Raw Food en gaat over het voeren van volledige (niet-dragende) botten in combinatie met spiervlees en orgaan. Dus geen poten, schenkel en knieën bijvoorbeeld. Deze manier van voeren is afkomstig uit Australië, waar dierenartsen Juliette de BairacliLevy en Ian Billinghurst het BARFen groot maakten.

Afwisseling is het belangrijkste

Waar het om gaat, is de afwisseling. Het is belangrijk dat je je viervoeter niet elke dag hetzelfde geeft. Zie het als onze schijf van 5; waaruit we eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo werkt dat bij honden ook. Zij hebben de schijf van drie: spiervlees (45-70%), bot (15-25%) en orgaanvlees (10-20%). Wissel bijvoorbeeld af met drie à vier smaken in circa vier weken. Dit kun je aanvullen met gepureerde groenten. Op deze manier voer je ‘compleet’ en weet je zeker dat je maatje alle benodigde voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt.

Kant-en-klaar volgens BARF

Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar vers vlees. Je hoeft dan niet meer zelf de rekensom te maken voor de benodigde voedingsstoffen en deze te mixen. Daarnaast bespaart het je flink in vriesruimte en voorbereidingstijd. Bij KVV worden het vlees en de botten in de juiste hoeveelheid gemalen, waarna je deze eenvoudig aan je hond voert. Zo hebben wij alles volgens het BARF-principe samengesteld. Wij mixen 70% vlees van kip, rund, lam en geit uit biologische landbouw, 20% bot en 10% orgaanvlees van dezelfde dieren. Voer je volledig BARF, maar wil je KVV proberen? Of twijfel je nog? Je kunt BARF en KVV ook met elkaar combineren. Houd daarbij wel rekening met de verhoudingen. Vind in onze webshop al onze biologische KVV producten.
Van pupvoeding naar volwassenvoeding: zo doe je dat
Wanneer je pup bijna een jaar is, betekent het niet alleen dat je hem extra mag verwennen met zijn eerste verjaardag, maar ook dat je moet overstappen naar voeding voor volwassen honden. Maar wanneer stap je over en hoe? Hét juiste moment van overstappen naar volwassen voer bestaat niet. Elke hond is namelijk anders en overstappen hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte, het ras en de activiteit van je pup. Maar ook of hij/zij gecastreerd is. Zo worden kleine rassen eerder volwassen (rond de 10 maanden), terwijl hele grote rassen wel 12 tot 15 maanden nodig hebben.

Hoe stap je over?

Geef je pup even de tijd om te wennen aan het nieuwe voer. Mix bijvoorbeeld een week de puppyvoeding met de volwassenvoeding. Start met 80/20 en bouw in gelijke stappen (20%) af.

Overstapschema

Dag 1: 80% puppyvoeding met 20% volwassenvoeding Dag 2: 60% puppyvoeding met 40% volwassenvoeding Dag 3: 40% puppyvoeding met 60% volwassenvoeding Dag 4: 20% puppyvoeding met 80% volwassenvoeding Dag 5: 100% volwassenvoeding Merk je dat je pup minder goed gaat eten, trek dan bijvoorbeeld twee of drie weken uit en start het mixen met kleinere hoeveelheden volwassenvoeding (10%). Of voer iets langer dan één dag met dezelfde percentages. Let op: bovenstaand overstapschema geldt niet als je van brok naar vlees gaat. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Volwassen hondenvoeding

Als je hond van pupvoeding naar volwassenvoeding gaat is het belangrijk dat hij/zij direct gevarieerde voeding krijgt (volgens de BARF-methode). Zo zit er in onze natuurvoerpakketten een samenstelling van kip, rund, lam en geit. Weeg je viervoeter even om achter het gewicht te komen. Daarmee bepaal je hoeveel gram vers vlees je grote vriend nodig heeft. Hoe je dat bepaalt, lees je in onze blog ‘Hoeveel vlees geef ik mijn hond?

Tips:

- Houd de voortgang van je pup goed in de gaten door hem/haar eens in de zoveel tijd op de weegschaal te zetten. - Stap op tijd over op volwassenvoeding om overgewicht te voorkomen.
Volg je ons al op Facebook en Instagram?
Op vakantie: alternatieven voor vers vlees

‘Ik ga op vakantie met mijn hond en ik neem mee…vers vlees.’ Maar dat het niet altijd zo makkelijk is, blijkt in de praktijk wel. Want hoe neem je het vertrouwde kvv vlees mee zonder vriezer? Geen zorgen. In deze blog kijken we naar drie makkelijke alternatieven voor vers vlees op vakantie.

Op vakantie met je hond is één van de leukste dingen die er is. Samen wandelingen maken langs Toscaanse wijngaarden of met stokken slepen in een bos in Denemarken. Dit kan natuurlijk alleen als je hond goed in zijn vel zit en goede voeding krijgt. Biologisch rauw vlees dus. Een paar dagen weg met rauw vlees is geen probleem, maar langer op reis is vaak lastig omdat je geen vriezer mee hebt. Reden voor veel hondenbaasje om tijdens de vakantie over te stappen op brokken. Maar je hond zo snel op ander voer zetten kan vervelende klachten als diarree veroorzaken. En dat terwijl je juist het allerbeste voor je hond wilt.

Vlees op reis

Dat biologisch vers vlees voeren op vakantie moeilijk is, ontdekten wij ook. Samen met onze chemist ontwikkelde we drie alternatieven voor vers vlees. Deze zitten toch vol vlees, maar kun je wel buiten de vriezer bewaren. De verschillen zijn zo klein mogelijk, waardoor de overstap voor je hond erg makkelijk is.

3 versalternatieven voor op vakantie

1. Droogvoer

Dit zijn de ‘Vol bites’ van DARF: koud geperst droogvoer, waar per kilo zo’n 3200 gram vers vlees in zit. Doordat het in blikken zit, kun je het makkelijk stapelen waardoor je ruimte bespaart in je auto of caravan. Smaken: schaap, rund, lam, kip, kalkoen, geit, eend (door elkaar)

2. Natvoer in blik

In het natvoer van DARF zitten minder koolhydraten dan in brokken. Waardoor ze nog gezonder zijn voor je hond. Extra pluspunten zijn dat je ze makkelijk stapelt en je ze gewoon buiten de vriezer bewaart. Smaken: schaap, rund, lam, kip, kalkoen, geit, eend (los verpakt)

3. Worsten (gloednieuw)

Rauw vlees geperst in worstvorm, super eenvoudig voor onderweg. Ook perfect en lekker voor het belonen van je hond. Snijd de worst in plakjes en klaar. Smaken: schaap, rund, lam, kip, kalkoen, geit, eend (los verpakt)

De voordelen van deze vers alternatieven:

1. Je hebt geen vriezer nodig.

De DARF vers vlees alternatieven zijn houdbaar buiten de vriezer. Ze zijn daardoor niet vers, maar wel nog steeds gezond en ontzettend lekker.

2. Je hoeft niet onderweg langs allerlei slagers en supermarkten.

Voorheen kocht je misschien bij allerlei supermarkten en slagers vers vlees voor je hond, maar dat is nu verleden tijd. Met de DARF alternatieven heb je nu alles bij de hand. Letterlijk.

3. Je kunt direct voeren.

Het nadeel van vers vlees is dat je het voor het voeren moet ontdooien. Dat hoeft met deze drie alternatieven niet. Vanaf nu trek je op vakantie een blik of worst open en je kunt direct voeren.

DARF op vakantie

Ga je in Nederland, België of Duitsland op vakantie? Dan kun je gewoon bij ons vers vlees bestellen. Vervolgens bezorgen wij dit op locatie. Of je bezoekt één van de verkooppunten als je in de buurt bent. Zo krijgt je hond ook op vakantie datgene waar hij vertrouwd mee is. Ga je binnenkort op vakantie? Bestel onze drie vers alternatieven in onze webshop. Reken maar dat je hond al kwijlend naar de vakantie uitkijkt!