RSS

Blog berichten van '2023' 'januari'

Gedichtendag: een ode aan jouw huisdier
26 januari, een speciale dag! Vandaag is het namelijk Gedichtendag. Tijd om onze ‘poes-ie’ kwaliteiten te laten zien. We brengen een ode aan alle honden en katten; onze vrienden door dik en dun!

Voor mijn hond

Een warme knuffel van een hond Echt een vriend voor het leven Vrolijk, kwispelend en blij Kan zó veel liefde geven   Van een kleine, tere pup Uitgegroeid tot een echte bink Soms ondeugend en soms bang Maar houdt zich vaak heel flink   Staat altijd voor me klaar Voelt mijn emoties haarfijn aan Sleept me door donkere dagen En wil met me op pad gaan   Een vriend die alles voor me doet Zo heb ik er maar één Waar ik écht op rekenen kan; Hij laat me nooit alleen   Daarom wil ik hem ook het beste geven Hem het allerbeste verzorgen Dus krijgt hij DARF KVV Iedere avond en iedere morgen Ode hond

Voor mijn kat

Mijn lieve snorremans Spinnend en vol energie Wat ben ik blij met jou als vriend Onze band is als magie   Vanaf het eerste moment Dat ik jou als kitten zag spelen Wist ik dat ik al mijn liefde Met jou wilde gaan delen   En al ben je soms ondeugend Krab je aan de bank Hang je in de gordijnen Of klim je op de boekenplank   En of je nu op jacht gaat Of lekker lui ligt te gapen Renkriebels hebt in de lente Of op mijn plekje ligt te slapen   Je hebt een plaatsje in mijn hart En ik knuffel het liefst met jou M’n zachte, lieve knuffelmans Ik geef je een lieve miauw   En omdat ik je echt wil verwennen Geef ik je alleen het beste voer Met het heerlijke voer van DARF Ben je heel erg stoer Ode kat Heb jij wel eens een gedicht geschreven voor je hond of kat? Daag jezelf uit, laat vandaag je creativiteit in vrije loop en schrijf in dichtvorm op waarom je zo dol bent op je huisdier!
Wandelen met je hond aan de lijn: wat werkt wel en wat niet?
Van je hobby én passie je beroep maken: dat is wat Jorine Harry heeft gedaan. Jorine is namelijk holistisch hondengedragstherapeute. Vanuit deze rol helpt ze baasjes en honden elkaar beter te begrijpen. Jorine deelt graag haar kennis en geeft voor DARF uitleg over wandelen met je hond aan de lijn.

Aan de lijn lopen

Bijna ieder hondenbaasje doet zijn hond een riem of lijn om bij het uitlaten. Dat is op veel plekken immers verplicht. ‘Eigenlijk is een lijn een soort veiligheidshulpmiddel dat we gebruiken', legt Jorine uit. Ze vervolgt: ‘Het is heel onnatuurlijk voor honden om aan een lijn te lopen.’ Omdat het wel essentieel is dat je hond aan de lijn kán lopen, is dit iets dat je je hond moet aanleren. Jorine vertelt: ‘En dat kost bij veel honden veel tijd, geduld en aandacht. Ikzelf besteed iedere keer dat ik met mijn hond naar buiten ga, aandacht aan het lopen aan de lijn. Daarnaast werk ik ook aan de vertrouwensband door goed naar mijn hond te kijken. En ik beloon mijn hond als hij het goed doet.’

De lijn: beperking om te communiceren

Lopen aan de lijn is onnatuurlijk voor honden, omdat zij op die manier worden beperkt in hun vrijheid om te communiceren. En mensen missen dan vaak essentiële communicatie van hun hond. ‘Je ziet dan niet meer waarom jouw hond iets doet. En je hond begrijpt ook niet waarom jij bepaalde keuzes maakt.’ Jorine geeft hier een voorbeeld van: ‘Honden lezen elkaars signalen al op een enorme afstand. Zo kan het gebeuren dat je hond verstijft, omdat een andere hond op 500 meter afstand staat of al een poosje geleden langs gelopen is. Jij hebt op dat moment de andere hond waarschijnlijk nog niet of niet meer gesignaleerd, maar je hond wel. Sleur je op dat moment je hond mee aan de riem? Dan dwing je hem om verder te lopen, terwijl je hond aangeeft dat hij zich niet veilig voelt. Je negeert dan de communicatie van je hond. En dat kan het vertrouwen schaden.’

De lichaamstaal van je hond zien

Dat verandert wanneer je de lichaamstaal van je hond gaat herkennen. De taal van je hond begrijpen speelt een enorm belangrijke rol in het vertrouwen tussen jou en je hond. Jorine: ‘Wanneer je hond weet dat hij jou kan vertrouwen, zal hij met je meelopen en ervoor kiezen de onveilige situatie te verlaten. Maar als jouw hond je niet vertrouwt om die situatie te regelen, zal hij het zelf willen oplossen. En dan kan strijd ontstaan.’ Om aan je hond te laten zien dat je situaties onder controle hebt, moet je de lijn kunnen ontspannen. Jorine: ‘Wandel je met je hond aan de lijn? Probeer dan altijd te voorkomen dat je iets oplost met druk op de lijn.  Is de lijn ontspannen, dan geef je je hond vertrouwen én ruimte om te communiceren.' 

Op een positieve manier meenemen

Jorine: ‘Meetrekken aan de lijn is vaak niet de beste oplossing, daar raken honden gefrustreerd van. Je moet honden op een positieve manier meenemen. Tenzij het niet anders kan en er een onveilige situatie kan ontstaan. Dan kan het gebeuren dat je je hond wel mee móét trekken. Probeer je hond de juiste keuze te laten maken in situaties. Door hem mee te lokken en te belonen met je stem, een speeltje of iets lekkers (bijvoorbeeld een brokje). Je moet jezelf leuker maken dan hetgeen waardoor je hond afgeleid is. En besef je te allen tijde: de lijn is een hulpmiddel, niet het middel om iets af te dwingen.’

Over Jorine Harry

Dat Jorine veel van honden weet, is gelijk te zien wanneer je haar Instagrampagina of website bezoekt. Als kind verzorgde ze dieren op een boerderij. Daar leerde ze van de boerin veel over honden en hondengedrag. Jorine volgde na haar middelbare school de opleiding tot holistisch hondengedragstherapeute. En daarnaast nam ze deel aan verschillende cursussen én leerde ze ontzettend veel van haar eigen honden. Met haar bedrijf Hond & Geluk geeft ze consulten en trainingen aan honden en hun baasjes.  Jorine Harry Wil je meer weten over Jorine en haar werk als hondengedragskundige? Neem een kijkje op haar website.
Goede voornemens voor jou en je kat
Januari, de maand dat iedereen vol frisse energie het nieuwe jaar in gaat. Je motiveert jezelf om het in 2023 helemaal anders te gaan doen. Een paar kilo’s eraf, vroeger naar bed of minder tijd besteden aan je telefoon. Dat is soms best lastig. Op zoek naar voornemens die je wel kunt volhouden? Werk dan eens aan goede voornemens met je kat. En ga in zes stappen richting een leuker én gezonder 2023!

1. Quality time

Net zoals mensen hebben katten behoefte aan gezelschap. Natuurlijk kun je niet met je werk stoppen om de hele dag bij je kat te gaan zitten - dat is zowel voor je financiën als voor je kat geen goed idee. Maar je kunt wel iedere dag een moment inplannen waarop je écht even tijd maakt voor je huisdier. Plan een ideaal moment in om samen lekker gek te doen met je kat. Pak een speeltje, verstop snoepjes of als je een iets luier dier hebt: plan een kroelsessie in op de bank. Zo ontspannen zowel jij als je kat! Kat goede voornemens

2. Spa-dag

Met je kat naar de sauna toe? Nee, dat lijkt ons geen strak plan. Maar jezelf en je kat één keer in de week echt even in de watten leggen? Een top idee! Jij je nagels in de lak en de nagels van je kat even bijknippen. En waar jij iedere dag twee keer je tanden poetst en flost, kun je dat ook doen met het gebit van je kat. Wél met zijn eigen tandenborstel natuurlijk ;). Zo’n twee tot drie keer per week de tanden en kiezen van je kat schoonmaken, houdt het gebit in optimale gezondheid. En hoe kan je zo’n ‘spa-dag’ nou beter afsluiten dan met een toffe nieuwe selfie samen met je kat? Say cheese!

3. Routine, routine, routine

21:00 naar bed, om 06:30 opstaan, eerst een glas water en dan sporten. Routine is iets waar de meeste mensen goed op gaan. En zo geldt dat ook voor de kat! Toen baasjes tijdens de lockdown thuis kwamen te zitten zagen onderzoekers een flinke stijging in lichamelijke klachten en gedragsveranderingen bij katten. Voornamelijk door de stress die deze onbekende dagstructuur met zich meebracht. Alsof je kat denkt: ‘Ben je er nou nog steeds? Normaal is dit mijn chill-uurtje.’  Een mooi voornemen voor 2023 is dus het aanhouden van een vaste routine voor zowel jezelf als je kat. Op dezelfde tijden opstaan en naar bed, vaste eetmomenten en natuurlijk stipt op dezelfde tijd even knuffelen. Hier worden zowel jij als je kat relaxed van. Ga maar eens ontdekken wat voor jullie werkt!

4. 'APK' voor je kat

Net zoals je auto heeft ook je huisdier zo af en toe zijn onderhoudsbeurt nodig. Plan deze van te voren en structureel in. Dierenarts? Check. Vaccinaties? Check. Ontvlooien? Check. Goed bezig, je kat is weer good to go!

5. Gezond eten

Gezondheid komt van binnenuit. De beste voeding is hier dan ook onmisbaar. Bij DARF werken wij met puur biologisch vers voer voor je kat. Op deze manier zorg jij ervoor dat je kat aan zijn gezonde voornemens werkt. Daarnaast hebben wij ook zalmolie. Deze is 100% natuurlijk en helpt op meerdere vlakken: het versterken van het immuunsysteem, het ondersteunen van de doorbloeding van hart en bloedvaten en het behouden van soepele gewrichten. Daarbovenop nog een glanzende vacht en gezonde huid en het plaatje is compleet. Een ware alleskunner! Je vindt de zalmolie van DARF hier.

6. Blijven bewegen

De meest voorkomende goede voornemens voor de mens zijn stoppen met roken, afvallen en meer sporten en bewegen. En met die laatste kan je kat heel goed meedoen! Door te bewegen behoudt je kat een gezond gewicht (of verliest hij zijn kerstkilo), blijven zijn spieren soepel en worden ziektes ten gevolge van obesitas voorkomen. Hoe je je kat extra laat bewegen? Door lekker te spelen!