RSS

Blog berichten van '2021' 'september'

7 oorzaken van niezen bij honden
Wanneer is je hond ‘gewoon’ verkouden? Wanneer moet je je zorgen maken? Soms gaat het vanzelf over, soms is een bezoekje aan de dierenarts nodig. We zetten 7 oorzaken van niezen bij honden, voor jou -en je viervoeter- op een rijtje.

1.Kennelhoest

Kennelhoest is een infectie aan de luchtwegen. Je kunt het vergelijken met een verkoudheid. Kennelhoest hoeft niet heel gevaarlijk te zijn, maar tijdig behandelen is  wel belangrijk. Anders kan kennelhoest overgaan tot een longontsteking. Een hond met kennelhoest is gedurende één week besmettelijk voor andere honden. Voor kennelhoest geldt een incubatietijd van twee tot veertien dagen. Het kan dus zo zijn dat je hond na vier dagen nog geen symptomen vertoont, maar alsnog besmet is geraakt met het virus. Ga je op vakantie en wil je de hond ergens laten logeren? Hou er dan rekening mee dat honden die niet geënt zijn tegen kennelhoest, vaak niet welkom zijn in pensions of een asielen.

2.Geïrriteerde neus 

Honden houden er natuurlijk wel van lekker rond te snuffelen. Ze steken hun neus graag overal in. Er kan dan wel eens iets in de neus belanden wat er niet thuishoort: veertjes, prikkelende luchtjes, stofjes of pollen. Ze zorgen er allemaal voor dat de neus geïrriteerd raakt en je hond gaat niezen. Het niezen zorgt ervoor dat alles wat er niet hoort, weer uit de neus verdwijnt :)

3.Neusontsteking

Niest jouw viervoeter veel en lijkt hij ook pijn aan zijn neus te hebben? Dan kan het zijn dat hij een neusontsteking heeft. Dit kan veroorzaakt zijn door poliepen, bacteriën of hardnekkige schimmels. Een hond met een neusontsteking vind het vervelender dan anders als je aan zijn neus zit. Dit komt doordat er blaasjes of korstjes aan de binnenkant van zijn neus zitten. Herken je dit? Ga dan zeker even met je hond naar de dierenarts.

4.Schimmel

Met name honden met een lange snuit kunnen last krijgen van een schimmel in de neus. Viervoeters met neusschimmel worden sloom en lusteloos, niezen veel en hard, hebben een loopneus en willen minder eten. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw hond last heeft van neusschimmel, breng dan zeker even een bezoekje aan de dierenarts. Deze aandoening gaat namelijk niet over zonder medicatie.

5.Omgekeerd niezen

Omgekeerd niezen, ook wel reverse sneezing genoemd, komt regelmatig voor. Dit ontstaat doordat het keel- en neusslijmvlies van de hond geïrriteerd raakt. Die irritatie kan “zomaar” ontstaan, maar ook bij eten en drinken. Het kan ook veroorzaakt worden doordat je viervoeter een relatief lang zacht verhemelte heeft. Het is eigenlijk een afweerreactie op iets  in de keel. De keelspieren trekken samen in een soort kramp -spasme- waardoor de keelholte deels wordt afgesloten. Hierdoor gaat de hond op zoek naar lucht. Hij gaat geforceerd ademhalen waardoor een soort snurkend geluid ontstaat. Dit noemen we omgekeerd niezen.

6.Opwinding

Gelukkig. Niezen hoeft niet altijd een vervelende oorzaak te hebben. Je hond kan namelijk ook niezen van opwinding. Honden niezen bijvoorbeeld vaak als ze na even alleen te zijn geweest hun baasje weer zien. Het niezen hoort dan bij een bepaalde uiting in het gedrag van je hond. Het is een lichamelijke reactie op het gedrag. Het stopt vanzelf weer en je hoeft je er natuurlijk geen zorgen om te maken.

7.Allergische reactie

Een veelvoorkomende oorzaak van excessief niezen en hoesten bij honden zijn allergieën. Net als mensen kunnen honden allergisch reageren op stof, pollen, schimmel, een vlooienbeet of een bepaald soort voedsel. Met een eliminatiedieet kom je er erachter voor welk voedsel jouw viervoeter allergisch is. Ben je er na een eliminatiedieet achter gekomen dat jouw hond een allergie heeft? Met hypoallergeen voer geef je jouw viervoeter toch lekkere en gezonde maaltijden.
‘Door DARF kan ik Buddy gezond en gevarieerd voeren’
Lieke Bos (21) en haar Golden Retriever Buddy zijn beste maatjes. Ze sporten samen, hij poseert geregeld voor haar camera en zij voert hem DARF: gezond en gevarieerd. 

Ik twijfelde geen seconde 

De keuze voor een Golden Retriever lag voor Lieke voor de hand. ‘We hadden er al zeventien jaar één gehad, Sammie. Hij was betrouwbaar, slim, aanhankelijk en lief. Typerend voor het ras. Na Sammie hadden we vier jaar lang geen hond, maar we misten het wel: zo’n viervoeter om ons heen. Met elkaar -mijn ouders, zusje en ik- hebben we besloten toch weer een hond in huis te halen. Het zou mijn hond worden, maar omdat we met z’n allen in één huis wonen, moesten we er wel allemaal achter staan. En dat deden we.’

Een pup uit een huiselijk nestje

‘Onze voorkeur ging uit naar een pup uit een huiselijk nestje, dus niet eentje van een professionele fokker. We hebben Buddy ‘gewoon’ via Marktplaats gevonden. Ik was niet bang dat het om ‘broodfokkers’ zou gaan. Het eerste telefoongesprek met de baasjes voelde al goed. Daarna zijn we natuurlijk gaan kijken bij de pups, toen was ik echt meteen verkocht. De moeder van de pups bleek dezelfde naam te hebben als de moeder van Sammie: Amber. Toeval natuurlijk, maar het voelde ook als voorbestemd. Het nestje was bovendien iets eenmaligs. De vader van Buddy is de buurhond van Amber. Hij was ontsnapt en kwam bij Amber in de tuin terecht. Het bleek wel te klikken tussen die twee, haha!’ 

Van brokken naar DARF

Vanuit het nest kreeg Buddy gewone brokken en vers vlees mee, maar Lieke stapte al snel over. ‘Buddy poepte erg veel. Daarom probeerde ik hem een weekje alleen vers vlees te geven. Dat ging ontzettend goed. Hij poepte minder en - voor een glanzende vacht - hoefde ik geen zalmolie meer toe te voegen aan zijn voer. Ik haal nu steeds een paar porties vers vlees uit de vriezer. Als het nog niet helemaal ontdooid is, kan ik het heel makkelijk in stukken snijden. De porties bewaar ik in afgesloten tupperware bakjes in de koelkast. Ik hoef het Buddy alleen nog maar voor te schotelen. Ook heel handig als ik niet thuis ben. Mijn ouders of zusje hoeven het dan alleen maar even uit de koelkast te halen.’

De keuze tussen BARF en KVV

Lieke heeft nog even getwijfeld of ze Buddy KVV of BARF zou voeren, maar besloot toch voor KVV te gaan. ‘Met BARF bepaal je echt helemaal zelf welke ingrediënten het voer bevat, maar het is ook veel bewerkelijker. Omdat ik soms niet thuis ben, of heel druk met mijn studie, is dat niet altijd handig. Daarom heb ik gekozen voor KVV. Door DARF kan ik Buddy gezond en gevarieerd voeren. Er ligt sowieso altijd kip- en rundvlees in de vriezer, Buddy krijgt eens per week vis en soms wissel ik af met bijvoorbeeld kalkoen. Als extraatje voeg ik vaak wat fruit aan zijn voer toe, dat vindt hij heerlijk.’  Door DARF kan ik Buddy gezond en gevarieerd voeren

Canicross en survival

Buddy en Lieke zijn fanatieke canicrossers. En of dat niet genoeg is, trainen ze ook nog om deel te nemen aan de grootse en mud & obstacle run van Nederland. ‘Canicross? Dat is samen met de hond hardlopen, waarbij we constant aan elkaar verbonden zijn door een elastische riem. Buddy draagt een tuig en ik een harnas. Bij Canicross is het belangrijk dat de hond heel goed op commando links- en rechtsaf de paden in kan slaan. Buddy heeft dit al goed onder controle. Dit is ook heel goed voor survival. Om hieraan mee te mogen doen moet een hond drie jaar zijn, dat wordt Buddy deze maand. Het zou heel tof zijn als we aan de eerstvolgende mud & obstacle run van Dogsurvival Zeewolde deel kunnen nemen.

Buddy the goldy

Als Lieke en Buddy mee mogen doen met de mud & obstacel run, zien we daar vast en zeker foto’s van voorbij komen, Buddy heeft namelijk een eigen Instagram account. Op Buddy.the.goldy zijn al zijn avonturen te volgen. ‘Fotograferen is een hobby en ik hoop later in de marketingwereld te werken. Niet gek dus dat ik zo druk ben met de sociale media van mijn viervoeter. Buddy heeft al meer dan zevenhonderd volgers, en niet eens allemaal uit eigen land. Hij blijkt ook in het buitenland aardig populair.’
BARF voeren aan pups
Een nestje jonge pups. Gefeliciteerd! Ontzettend leuk en tegelijk een hele verantwoording. DARF adviseert al vroeg te starten met BARF voeren aan pups. Waarom en hoe je dat doet leggen we je uit. 

Wat is BARF?

BARFen betekent dat je zelf het menu van je viervoeter samenstelt en je dus precies dat erin verwerkt wat jij wilt. BARF staat voor Bones and Raw Food en staat voor het voeren van volledige (niet-dragende) botten in combinatie met spiervlees en orgaan. Bij een BARFmenu stel je een menu van spiervlees, bevleesde stukken bot en hele organen samen. Het BARF-principe zorgt er op deze manier voor dat honden niets tekort komen. Je kunt het vergelijken met onze schijf van vijf

Melk voor pups tot vier weken 

Tot een pup vier weken oud is, is de spijsvertering nog niet optimaal. Hierdoor kunnen voedselresten zich in de darmen ophopen. Als dit gebeurt, heeft een hond meer risico op hondenziektes of wormen. Ook kunnen de darmen in de eerste vier weken van een hondenleventje nog doorlekken, wat een grotere kans geeft op voedsel-intoleranties in de toekomst. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Dus tot vier weken drinkt de pup lekker bij zijn moeder en voer je de pups alleen bij met melk speciaal voor puppies. BARF voeren aan pups

Gemalen vlees voor pups vanaf vier weken

Als de pups vier weken oud zijn, kun je beginnen met het voeren van gemalen vlees. Denk aan tartaar of gemalen kopvlees. Begin met één keer per dag. Bevalt het? Dan geef je de pups de dag erna twee keer een beetje vlees. Kippenvlees, kalkoen, konijn en geit. Geef elke dag iets nieuws en iets meer. Als alles goed gaat, eten de pups na een week alles. Omdat het gebit van de pups zich tot de zevende week ontwikkelt, is het belangrijk al het voer goed te malen.

Grotere stukken vlees vanaf 7 weken

Als een pup zeven tot acht weken oud is, is zijn gebit bijna volledig ontwikkeld en zit het spenen van de moeder van de puppies erop. Vanaf dit moment mag je grotere stukken vlees en vleesbotjes op het menu zetten. Je kunt de viervoeterjes nu rauwe kuitbeenderen, kippenvoetjes, kippenhalsjes, runderpens en kraakbeen voeren. Lukt het de pup alles te eten en reageert hij er goed op? Dan is hij klaar voor het echte werk: het BARFen kan beginnen! In onze webshop vind je verschillende soorten BARF voor elke pup. Is je viervoeter bijna een jaar, dan wordt het tijd over te stappen op voer voor volwassen honden? In onze blog ‘Van pupvoeding naar volwassen voeding’ lees je precies hoe dit het beste aan kan pakken. Drinken jouw pups nog bij mamahond? Of zijn ze al aan het BARFen? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!
PETT Snacks: 6 gezonde snacks op een rijtje
We deelden al eens een blog over gezonde snacks. Maar in onze webshop zijn nu nóg meer PETT snacks te vinden. We leggen je uit wat PETT snacks zijn en zetten nog 6 gezonde snacks voor je op een rijtje.

PETT snacks: 100% puur vlees

PETT Snacks zijn vrij van kleur-, geur- en smaakstoffen. Ze zijn gemaakt van 100% puur vlees en gedroogd door middel van een natuurlijk droogproces. Zo zorgen we ervoor dat je alleen het allerbeste aan jouw huisdier geeft. Om de kwaliteit van onze gezonde snacks hoog te houden, werken we uitsluitend samen met Europese bedrijven die we streng gecontroleerd hebben en net als DARF, bezitten ook zij een SKAL certificering. PETT snacks zijn goed voor viervoeters én voor het milieu. 

Meatbars

Een heerlijke beloning voor elke viervoeter. Onze Meatbars zijn gezonde snacks gemaakt van een onweerstaanbare combinatie van rundvlees, kip, rijst, Noordzeevis, runderlever, gierst en bosbes. Een overheerlijke vleessnack voor jouw hond. De meatbars zitten in een handige verpakking van vijf stuks.  PETT Snacks: 6 gezonde snacks op een rijtje

Semi-Moist Rundtrainers

Onze Semi-Moist Rundtrainers zijn een zeer smakelijke snacks om jouw viervoeter te belonen of te trakteren. Ze hebben een sterke geur en zijn klein van formaat. Perfect dus om mee te trainen. En ze zitten ook nog eens in een handzame verpakking van 250 gram. Naast rundvlees zit er ook granen, plantaardige bijproducten en olie in de snacks. Wissel je graag af? We hebben ook semi-moist vistrainers. Net zo lekker, maar dan anders!   Semi-Moist Rundtrainers

Struisvogelsticks

Onze struisvogelsticks zijn een heel bijzondere beloning. Deze sticks bestaan uit hartig struisvogelvlees dat van nature weinig calorieën en cholesterol bevat. Een licht verteerbare snack, waarmee je grote en kleine honden in de watten legt. Dankzij het zeer lage vetgehalte van slechts 2% zijn onze struisvogelsticks een zeer geschikte beloningssnack voor honden met een neiging tot overgewicht. De sticks kunnen gemakkelijk in je broek- of jaszak worden gedragen omdat ze niet onaangenaam smeren en een delicaat, licht vanille-aroma hebben. Dus geen nare geurtjes en vlekken in je zakken ;) Een geweldige hondensnack voor alle gelegenheden! Struisvogelsticks

Paardenslokdarm

Onze paardenslokdarm is een populaire, vetarme snack. Ook deze snack is zeer geschikt voor honden waarbij op het gewicht gelet moet worden. Bovendien is dit product hypoallergeen en hierdoor ook geschikt voor gevoelige honden. Deze lekkere, bijzondere kauwsnack is bijzonder geschikt voor kleine tot middelgrote honden. Paardenslokdarmen zijn verpakt per zes stuks. © Darf Nederland Bv

Konijnenoren

Onze konijnenoren met vacht zijn uitermate geschikt voor het reinigen van de tanden van jouw hond. Het zijn de tandenborstels onder de snacks ;) De vacht heeft ook een positieve uitwerking op maag en darmen van jouw hond omdat de haren deze op een natuurlijke manier reinigen. 100% konijn en 100% natuurlijk! De konijnenoren zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 100 gram en 400 gram. Struisvogelsticks

Vleesstrips Geit

Onze vleesstrips geit zijn 100% natuurlijk en makkelijk breekbaar. Dit maakt ze uitermate geschikt voor trainingsdoeleinden. Maar tegen een traktatie gewoon “omdat het kan” heeft jouw viervoeter vast ook geen bezwaar. Struisvogelsticks Doordat veel van onze PETT snacks uit één ingrediënt bestaan, lenen ze zich perfect voor een eliminatiedieet. Wil je weten welke gezonde snacks we nog meer hebben? Neem dan een kijkje in onze webshop.