RSS

Blog berichten van '2022' 'september'

Fotogenieke Aussies Noa en Tiki veroveren Instagram én je hart
Maak kennis met Noa en Tiki! Twee energieke, eigenwijze, maar vooral ook onwijs lieve Australische herdershonden (ook wel Aussies) van Aranka (23) en haar vriend Rudy.

De keuze voor een Aussie

Aranka groeide op met honden. ‘Vroeger hadden wij thuis een Schotse collie; een geweldig beest. Ik wist toen al dat ik later een hond wilde. Maar wel eentje met wie ik ook hondensport kon beoefenen.’ In de zoektocht naar het ideale hondenras passend bij haar wensen, kwam ze uit bij een Aussie. ‘En toen ik eenmaal mijn vriend had overtuigd dat we een hond moesten nemen, konden we op zoek naar de Aussie die perfect bij ons paste.’ 

Een lange weg

En die kwam er. Aranka en haar vriend kregen Aussie teefje Noa. Aranka noemt Noa nu de beste hond ooit, maar Noa heeft een lange weg afgelegd om zo te worden. Ze vertelt: ‘Noa’s start was niet zo goed. Ze kwam bij ons toen ze nog maar tien weken oud was. En daarvoor had ze al op een andere plek gewoond. Een herplaatser dus. In het gezin waar Noa eerst woonde, ging het niet goed met haar. En toen ze bij ons kwam was ze sterk vermagerd, angstig, overprikkeld en vervuild. Ze wilde niets eten en ze woog maar drie kilo. Daardoor was ze te mager om inentingen te krijgen.’ 

Eerste keer goede ontlasting

Gelukkig sterkte Noa aan. Maar het was voor Aranka een lange zoektocht naar het ideale voer voor Noa. ‘Noa is een jaar lang aan de diarree geweest toen ze bij ons kwam wonen; haar darmen waren zo van slag. Toen ze weer begon met eten, at ze alleen brokjes van de Albert Heijn. Daarna probeerden we ook wat andere merken, maar haar ontlasting bleef dun.’  Aranka vertelt dat een ervaring op het Animal Event daar verandering in bracht: ‘Er was daar een stand waar ze kuipjes vers vlees uitdeelden. Ik besloot het toch een keer te proberen. Mocht het misgaan met de darmen van Noa, dan waren we nu toch buiten. Maar het verse vlees bleek een uitkomst: daarna legde ze haar eerste goede drol!’ 

Hondenfrisbee met Noa

Aussies zijn roedeldieren; ze spelen weinig met andere honden. Daarom besloten Aranka en haar vriend op zoek te gaan naar een maatje voor Noa. ‘Wat daarbij ook meespeelde, is dat we graag hondenfrisbee doen. Hondenfrisbee houdt in dat ik de frisbee gooi en dat Noa de frisbee ophaalt. En ik doe trucjes met Noa en de frisbee. Zo ben ik echt met Noa actief aan het bewegen.’ Aranka’s vriend wilde graag mee sporten, maar daar hadden ze een extra hond voor nodig. Het was tijd voor een nieuwe Aussie pup!

Een tweede Aussie

‘Sinds april woont ook Tiki bij ons. Zij komt van een fokker uit Frankrijk, waar we via Facebook bij terecht kwamen. Tiki moest eigenlijk de schapen gaan hoeden. Maar daar was ze veel te lief voor: ze ging tussen de schapen zitten in plaats van ze bij elkaar te houden. Daarom mocht ze worden verkocht. We zijn zo blij met haar, ze is echt een maatje voor Noa!’

Kwaliteitsvlees van DARF

Sinds een half jaar voert Aranka haar honden de verse vleesworsten van DARF. ‘DARF heeft echt mooi kwaliteitsvlees. Ook als ik het vlees ontdooi, blijft de vorm goed en wordt het niet waterig. Noa en Tiki eten het heel graag en aan hun ontlasting merk ik dat het ook écht goed voor ze is.’ 

Fotogenieke honden

Aranka studeerde beroepsfotografie én heeft inmiddels twee onwijs fotogenieke honden. Ze fotografeert Noa en Tiki graag. ‘Vrienden van me zeiden destijds dat ik echt een Instagrampagina moest maken voor Noa, omdat ze zo’n mooie gezichtsuitdrukking heeft.’ Dat deed ze. Inmiddels heeft Aranka ruim 2100 volgers. ‘Ik heb ook veel andere hondenliefhebbers ontmoet dankzij Instagram!’ Wil je meer weten over de Aussies Noa en Tiki? Kijk dan op Aranka's Instragrampagina Dutchaussiegirls! Wil je ook DARF proberen voor jouw viervoeter? Neem een kijkje in de shop van DARF.
Planten en katten: do’s en don’ts
Zowel binnens- als buitenshuis wil je een veilige omgeving voor je kat creëren. Je bergt je schoonmaakmiddelen buiten bereik op en je zorgt ervoor dat je kat niet bij je chocola kan. Zo bescherm jij je snorrende viervoeter tegen giftige stoffen.

Het gevaar van planten en katten

Maar er zijn ook minder bekende gevaren voor katten. Namelijk jouw kamer- en buitenplanten. Een kat ziet planten niet per se als lekkere snack, maar uit verveling kan hij toch aan je kamerplanten gaan knabbelen. Je luie kater zal minder snel een plantje proberen dan een kitten of een onderzoekende kat. Maar als je kat (nog) niet naar buiten gaat, kan hij wellicht zo nu en dan aan een plantje knabbelen.

Symptomen van vergiftiging

Planten en katten zijn dus niet altijd een goede combinatie. Sommige planten geven alleen lichte irritatie in de maag van je kat, andere planten zijn echt giftig en kunnen je kat ziek maken. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere overgeven, diarree en verlies van eetlust. Heeft je kat iets gegeten wat giftig is? En voelt hij zich niet goed? Bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Don’ts: giftige bloemen en planten voor je kat

Bijna alle planten zijn in meer of mindere mate giftig voor je kat. We lichten een kleine selectie kamerplanten toe die je écht niet in huis moet zetten als je een kat hebt.
  • Aloë vera. Ondanks dat wij als mensen aloë vera vaak kennen van zalfjes, is dit voor katten geen zalvend plantje. Aloë vera is heel giftig voor katten. Haal deze plant dus uit je huis als je een kat hebt!
  • Bolbloemen, zoals de narcis, krokus, tulp en hyacint. Zowel de bol, de stengel als de bloem zijn giftig voor je kat. De bloemen staan misschien gezellig in je huis of tuin, maar voor katten zijn ze erg gevaarlijk. 
  • Kerstboom. In de decembermaand moet je extra alert zijn op gevaren voor je kat. De naalden van de kerstboom zijn namelijk giftig voor ze. Daarnaast kunnen de naalden de slokdarm of darmwand van je kat beschadigen. Ook het water waar je kerstboom in staat, is giftig voor je kat. Misschien moet je deze kerst toch een kunstboom overwegen! We schreven eerder de blog Een veilige kerst voor honden. Natuurlijk gelden de meeste tips hiervan ook voor katten.

Do’s: welke planten kunnen wel?

Gelukkig zijn er ook planten en bloemen die je veilig in je huis kunt zetten als je een kat hebt. Onder andere deze mooie kamerplanten en bloemen zijn wel veilig voor jouw kat. 
  • Kattengras. De naam zegt het al: deze grassen zijn speciaal voor jouw kat. Laat je niet misleiden: kattengras zorgt voor maagirritatie bij je viervoeter. Maar dat kan juist nuttig zijn; het kattengras helpt bij het uitbraken van haarballen. En handig: het kattengras leidt je kat af van andere planten in huis.
  • Orchidee. Deze fleurige bloemen zijn er in veel verschillende kleuren en maten. En je kunt ze veilig in je huis zetten als je een kat hebt. De orchidee is namelijk niet giftig voor je kat.
  • Bananenplant. Aan de bananenplanten die we in Nederlandse huishoudens neerzetten, groeien meestal geen bananen. Daar blijven de planten te klein voor. Door het grote blad vindt je kat de bananenplant niet aantrekkelijk om te eten. En mocht ‘ie toch een hapje proberen, dan is de bananenplant niet giftig voor je kat.
Wil je meer weten over planten en katten? Of heb je een andere plant die niet in één van bovenstaande lijstjes staat? En wil je weten of je deze veilig in jouw huis kunt zetten? Op de website van ASPCA vind je een lijst met alle giftige- en niet giftige planten voor je kat. Je huis veilig en vrij van giftige planten? Dan kun je door naar wat wél goed is voor je kat. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor jouw viervoeter. Met het voer van DARF geef je je kat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om gezond en gelukkig door het leven te gaan. Kijk in onze webshop voor alle soorten kattenvoer van DARF.