RSS

Blog berichten van '2021' 'mei'

Blaffen naar andere honden. Hoe leer je het je hond af?
Je hond blaft regelmatig naar andere honden, dat kan aardig lastig zijn. Is hij boos, enthousiast, bang? Waarom blaft je hond naar andere honden en hoe leer je het je hond af?

Blaffen is communiceren

Blaffen is een communicatiemiddel. Het is één van de weinige verbale manieren die een hond kan gebruiken om te communiceren. Wanneer een hond blaft probeert hij jou, of een ander mens of dier, iets duidelijk te maken. Door goed op zijn lichaamstaal te letten, wordt beter duidelijk waarom een viervoeter blaft:
  • Angst ls je hond blaft omdat hij bang is zal hij ook trillen, een gebogen rug hebben, de staart tussen de achterpoten hebben en/of zijn oren plat op zijn kop leggen.
  • Agressief Tekenen van agressiviteit zijn grommen, ontblote tanden, toegeknepen ogen en opstaande rugharen. Negeer deze signalen niet, het kan bij sommige honden overgaan in bijten.
  • Enthousiasme Blaft je hond uit enthousiasme? Dan is de kans groot dat hij erbij kwispelt en uitdagend springt naar de andere viervoeter.

Weerspiegeling

Honden merken heel goed hoe hun baasje zich voelt. Vooral als een hond aangelijnd is. De riem is letterlijk en figuurlijk de lijn tussen jou en je viervoeter. Geef je als baasje -onbewust- spanning, angst of onzekerheid door, dan pakt een hij dit op. Het is dus belangrijk zelfverzekerd en ontspannen om te gaan met honden die je onderweg tegenkomt. Zo boek je meer succes met het omgaan van de emoties die je hond van zichzelf heeft. Blaffen naar andere honden. Hoe leer je het je hond af?

Blaffen afleren

Af en toe blaffen is over het algemeen niet zo erg. Maar blaft een hond te veel, dan kan dat storend zijn of zelfs voor overlast zorgen. Blaft jouw viervoeter te veel? De volgende tips helpen jou het je hond af te leren:
  • Blijf rustig Als een hond blaft, doet hij dit met een reden. Word niet boos, blijft rustig en verhef je stem niet. Hoe harder jij praat, hoe minder de viervoeter snapt wat er aan de hand is. De kans is namelijk groot dat hij denkt dat jij ‘gezellig mee blaft’.
  • Beloon goed gedrag Probeer het commando ‘stil’ aan te leren. Als je de hond beloont als hij goed luistert, is de kans groot dat hij het vrij snel onder de knie heeft en stopt met blaffen als jij dat aangeeft.
  • Creëer afleiding Is het aanleren van een commando niet voor jullie weggelegd? Probeer je hond dan af te leiden op het moment dat hij blaft. Raap bijvoorbeeld een stok van de grond of laat zijn tennisbal vallen. Geef dit niet hem, dan denkt hij dat zijn blaffen wordt beloond.
  • Bied beschutting Hond zijn territoriaal. Het ene ras meer dan het andere. Maar voor de meeste blaffende viervoeters geldt; hoe meer bedreiging ze zien, hoe harder ze blaffen. Een hoge schutting in de tuin of gordijnen voor het raam beperken het zicht voor van de hond voor ‘gevaren’.
  • Wees er snel bij Hoe eerder een hond begrijpt dat blaffen ongewenst gedrag is, hoe sneller de hond leert wat wel braaf gedrag is.

Gedragstherapie

Lukt het je niet zelf om het blaffen van jouw hond onder controle te krijgen? Dan kan een gedragstherapeut jullie misschien wel helpen. En voor alle duidelijkheid: dan bedoelen we natuurlijk een therapeut voor honden ;)  Een blaffende hond is natuurlijk in veel gevallen voorkomen normaal. Maak je je echt zorgen over het geblaf van jouw viervoeter? Neem dan uiteraard contact op met een dierenarts. Heb jij zelf nog nuttige tips? Wij horen ze graag! 
‘Kijk goed naar je hond’
Dierendrogist, hondentrainer en baasje van twee prachtige bouviers. Bij Mireille draait alles om viervoeters. 

Een leven lang ervaring 

Mireille werkt al haar hele volwassen leven met dieren. ‘Ik begon ooit als dierenartsassistente, heb in een dierenwinkel gewerkt, 15 jaar les gegeven op een hondenschool en ook 29 jaar mijn eigen trimsalon gehad. Het bleef niet bij werken met dieren. Ik volgde ook diverse opleidingen op gebied van natuurgeneeskunde voor dieren, ik ben afgestudeerd als veterinair natuurgeneeskundige en volg nu de opleiding osteopathie voor honden.’

Van trimsalon tot dierendrogist

In 2012 opende Mireille dé dierendrogist van het Westland: Animal Nature. ‘In de trimsalon verkocht ik eerst een aantal producten voor honden, zoals natuurlijke shampoos en voedingssupplementen. Maar de vraag van klanten naar andere natuurlijke producten werd steeds groter, en hiermee ook mijn assortiment. De drogist groeide uit tot een volwaardige winkel met praktijk voor honden, katten, paarden en knaagdieren. We geven advies en verkopen producten voor gezondheid en fysieke klachten, maar ook voor angsten en gedragsproblemen. Inmiddels is het zo druk bij de drogisterij en de praktijk dat ik gestopt ben met trimmen. Al onze producten, waaronder ook DARF, zijn te bestellen via onze webshop.

De overstap naar DARF

Volgens Mireille is goede voeding de basis voor elk gezond dier. Niet voor niets is ze fan van DARF. ‘Bijna twee jaar geleden stapten we als verkooppunt over naar DARF. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad. Natuurlijk was de overschakeling voor klanten wel even wennen, maar gelukkig vertrouwden ze mijn keuze. Uiteindelijk kreeg ik alleen maar positieve reacties. En dat is nog steeds zo. Sterker nog: DARF is mijn meest verkochte merk.  Kijk goed naar je hond

Buddha en Millan

Ook Buddha (4) en Millan (10), de bouviers van Mireille, krijgen DARF. ‘Ik verkoop alleen producten waar ik voor 100% achter sta, dus vanzelfsprekend krijgen onze eigen viervoeters ook DARF. Het zijn flinke jongens, dus we geven ze niet elke dag vers vlees, dan zouden ze een kilo per dag per hond eten. We wisselen droogvoer af met KVV, en dat gaat hartstikke goed. Ze zijn fit, hebben een mooie vacht en goede ontlasting.’

Hondenschool

Niet alleen voor advies en natuurlijke producten kun je bij Mireille terecht. Ook voor trainingen ben je bij haar aan het juiste adres. 'Een jaar geleden lanceerde ik met twee collega’s Hondenschool Sociaal Leren. We onderscheiden ons van andere hondenscholen doordat we met z’n drieën een compleet pakket aan kunnen bieden. Niet alleen ik heb veel ervaring met honden, ook Petra en Ingrid hebben jarenlang ervaring. Dat loopt uiteen van paraveterinair dierenartsassistente tot dierentolk. Het leren van de basiscommando’s is niet onze hoofdmoot. We richten ons vooral op de vertrouwensband tussen honden en hun baasjes. En we leren de baasjes de taal van de honden te leren lezen. We geven met z’n drieën maximaal tien honden tegelijk les, zo hebben we echt aandacht voor elke hond. En als het nodig is komen we ook bij de mensen thuis voor privéles.’

Een wijze les

‘Kijk goed naar je eigen hond.’ Dit is wat Mireille hondenliefhebbers mee wilt geven. ‘Als we zelf iets mankeren, rennen we niet meteen naar de dokter. In veel gevallen kiezen we ervoor eerst naar de drogist te gaan. Waarom zou je dan met een hond meteen naar de dierenarts gaan? Kijk eerst eens naar andere, minder ingrijpende alternatieven. Misschien helpt een natuurlijk product, een advies of training jouw viervoeter ook. Heb ik de kennis of de middelen niet? Dan adviseer ik baasjes zeker met hun hond de dierenarts te bezoeken. Maar leer goed naar je hond te kijken, dat helpt een viervoeter -en zijn baasje- al enorm.’
Aangepaste leverdagen in mei
Pinksteren valt dit jaar op 23 en 24 mei. Dat betekent dat we aangepaste leverdagen hebben. We brengen je hiervan graag op de hoogte zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Tweede pinksterdag is een officiële feestdag en dus een vrije dag, ook voor ons ;) Dit houdt in dat wij maandag 24 mei geen bestellingen leveren. We splitsen de route op.

Woensdag 26 mei

Begint jouw postcode met 53, 54, 55, 56, 57, 58 of 59? Dan leveren we jouw bestelling op woensdag 26 mei. Wil je op die dag een bestelling ontvangen voor jouw viervoeter? Zorg dan dat je je bestelling plaatst vóór maandagavond 24 mei 23:59 uur. 

Donderdag 27

Op donderdag 27 mei rijden we de rest van de maandagroute. Dit zijn de postcodes die beginnen met 40, 41, 42, 50 of 51? Nog iets nodig van DARF? Plaats ook dan uiterlijk maandagavond 24 mei 23:59 uur je bestelling.

Dinsdag 25 mei

Dinsdag 25 mei is weer een gewone werkdag, ook voor onze chauffeurs. Let er op wel op dat je je bestelling voor die dag eerder moet plaatsen. Zorg ervoor dat we de bestelling vóór donderdagavond 20 mei 23:59 uur hebben ontvangen, zo kunnen we het op tijd klaarzetten.

Postcodechecker

Wil je weten wanneer er op reguliere dagen een bezorger bij jou in de buurt is? Vul dan je postcode in in onze postcodechecker. DARF wenst alle viervoeters en hun baasjes fijne pinksterdagen! En zijn jullie van plan lekker te gaan wandelen? Kijk dan eens hier voor leuke, hondvriendelijke wandelroutes.   
Benodigdheden voor de kat
Je wordt trots baasje van een lieve, spinnende viervoeter. Voordat je je nieuwe vriendje ophaalt, is het verstandig een aantal producten aan te schaffen. We zetten de belangrijkste benodigdheden voor de kat op een rijtje. 

Ik ga op reis en neem mee

Een reismandje is misschien niet het eerste waar je denkt, maar waarschijnlijk wel het eerste dat je nodig hebt. Want hoe vervoer je anders je nieuwe aanwinst van zijn oude, naar zijn nieuwe huis? Ook als je een bezoek aan de dierenarts brengt, is een reismandje geen overbodige luxe. Reismandjes zijn er van kunststof en van stof. Een stoffen mand geeft een kat wat meer comfort, maar kunststof heeft een langere levensduur en is makkelijker schoon te maken. 

Eten en drinken

Een kat heeft genoeg aan één voerbakje, tenzij je hem nat- en droogvoer geeft. Dan is het handig om twee bakjes te hebben. Je kunt het beste lage voerbakjes aanschaffen, dan zitten snorharen niet in de weg bij het eten. Zet de voerbak op een rustige plek en niet in de buurt van de kattenbak. Omdat katten van nature geen drinkers zijn, is het aan te raden meerdere drinkgelegenheden te bieden. En als het even kan vers water, dat vinden ze vaak het lekkerst.

Lekker slapen

Mag jouw kat bij je op de bank liggen? Of misschien zelfs wel lekker bij je op bed? Gezellig! Maar niet elk baasje of elke kat is hiervan gediend. En soms ligt een kat de ene keer graag bij zijn baasje, en de andere keer liever even alleen. Het is daarom altijd verstandig de kat ook een eigen plekje te geven. Een luxe mand, een hangmatje aan de verwarming of een kartonnen doos met een dekentje erin: de meeste katten vinden het allemaal prettig. Benodigdheden voor de kat

Kat in het bakkie

Zorg voor minimaal één kattenbak, maar liever meer. De ‘regel’ is eigenlijk: het aantal katten plus één. Om de kat te laten wennen is het verstandig eerst de bak open te laten. Als je viervoetertje eenmaal de kattenbak weet te vinden, mag de kap erop. Het handigst is een kap met deurtje, dit scheelt een hoop kattengrit buiten de bak. Let er wel op dat niet elke kat van een deurtje gediend is. Dan kun je er beter voor kiezen het deurtje eruit te laten: je hebt vast liever grit voor de bak dan uitwerpselen op onverwachte plekken in huis ;) 

Spelen is leuk

Natuurlijk moet elke kat iets te spelen hebben. Ook hier geldt weer dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. De bekende muisjes en balletjes zijn altijd leuk. Maar denk ook eens aan een snackbal. Deze bal vul je met lekkere snacks of brokjes, en de kat moet er toch echt even mee aan de slag voordat het lekkers uit de kleine opening te voorschijn komt. Benodigdheden voor de kat

Scherpe nagels

Krabpalen zijn essentieel als je niet wilt dat de kat zijn nageltjes scherpt aan je bankstel of behang. Krabpalen zijn er in allerlei soorten en maten. Prijzen lopen uiteen van een krablatje voor een paar euro tot een krabvilla van een paar honderd euro. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wat vooral belangrijk is, is de lengte en de plek van de krabpaal. Zorg ervoor dat de lat of paal lang is, een kat rekt zich namelijk graag lekker uit tijdens het krabben. Katten krabben het liefst in de buurt van hun slaapplaats en bij doorgangen. 

Naar buiten

Heb je een binnenkat, of mag jouw kat ook naar buiten? In het laatste geval is een kattenluik een aanrader. De kat kan naar binnen en buiten wanneer hij dat wilt, en jij hoeft niet steeds de deur voor hem open te doen. Het ligt het meest voor de hand een kattenluik in een deur te plaatsen. Kan dat bij jou niet? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden in bijvoorbeeld een raam, muur of garagedeur. Vrees je voor onverwacht bezoek? Er zijn kattenluiken die openen door een magnetische hanger aan de halsband. Zo weet je zeker dat je kat geen vriendjes of vriendinnetjes mee naar huis neemt ;)  Wat is jouw leukste of meest handige item voor de kat? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!