RSS

Blog berichten van '2024' 'april'

Nagels verzorgen van je hond
Nagels verzorgen van je hond is een essentieel onderdeel van hondenverzorging. Want waar jij naar de pedicure gaat voor je voeten en naar de manicure voor je nagels, doet je hond dat niet. Terwijl nagelverzorging voor je hond óók reuze belangrijk is!

Het belang van nagels verzorgen van je hond

De nagels van je hond groeien, net als onze nagels. Om te voorkomen dat de nagels ingroeien en er een ontsteking ontstaat, is het belangrijk om regelmatig de lengte van de nagel van jouw huisdier te controleren. Doe dit iedere zes tot acht weken. En zijn ze te lang? Knippen maar!

Natuurlijke slijtage

De nagels van je hond slijten doordat hij buiten loopt. Maar de nagels van de achterpoten slijten sneller dan de nagels van zijn voorpoten. Daarom is het vooral belangrijk om de nagels van de voorpoten goed te controleren. En dan met name de duimnagels: deze raken de grond niet en slijten dus niet door buiten te lopen. 

Zelf nagels knippen

Je kunt eenvoudig zelf controleren of de nagels van je hond aan een knipbeurt toe zijn. Ga voor je hond staan en kijk goed naar zijn poten. Raken de nagels de grond net niet? Dan hoef je niets te doen. Raken de nagels de grond of staan de tenen scheef? Dan moet er geknipt worden!  Je kunt de nagels van je hond zelf knippen. Dit doe je met een speciale nagelschaar die te koop is bij de dierenarts. Vind je het spannend of lukt het niet zelf? Vraag dan hulp aan de dierenarts. Als je eenmaal gezien hebt hoe het moet, doe je het vast de volgende keer zelf.

Tips voor het knippen van nagels van je hond

  • De meeste honden hebben aan hun achterpoten 4 tenen met nagels, aan hun voorpoten 5. Je hebt dus 18 nagels te controleren en te knippen.
  • Laat je hond er aan wennen dat je z’n pootjes of nagels vasthoudt. 
  • Trommel iemand op om je te helpen met het knippen van de nagels van je hond.
  • Laat je hond zitten, met de rug tegen een muur of tegen een ander persoon. Zo kan de hond niet naar achteren schuiven.
  • Houd met één hand de poot van je hond vast, zodat je hond deze niet kan terugtrekken. Gebruik de andere hand om te knippen.
  • Knip maar een klein puntje van de nagel af, nooit teveel! Als je hond lichte nagels heeft, is gemakkelijk ‘leven’ te zien. Leven is het bloedlijntje dat je in een nagel ziet lopen. Knip tot een paar millimeter voor het leven.
  • Zitten er nog scherpe puntjes aan de nagel? Dan kun je een elektrische nagelvijl gebruiken.
  • Klaar? Beloon jouw trouwe viervoeter met een lekkere snack! Bijvoorbeeld een DARF Woefstock of een Meatbar.
Let op! Heb je de nagel te ver geknipt en is er een bloeding ontstaan die je niet met een gaasje kunt stelpen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.
'DARF houdbare worst eend is duidelijk favoriet!'
Al haar hele leven wilde Megan haar eigen hond. Ze groeide zelf op met teckels, dus de keuze voor weer een hondje van dit ras geen moeilijke beslissing. Alleen haar vriend moest nog even worden overtuigd. Maar inmiddels is teckel Luna bijna een jaar onderdeel van het gezin en kunnen ze de viervoeter allebei niet meer wegdenken uit hun leven.   

Een sterke band vanaf het begin

“Luna is via via op mijn pad terechtgekomen. Ik werk als begeleider op een zorgboerderij. Mijn baas had een nestje van 7 puppies en vroeg of ik interesse had in een pup. Beter kon niet, dus mijn antwoord was volmondig ja! Luna was van alle pups uit het nestje de enige die naar mij toekwam. Eigenlijk heeft zij mij dus gekozen. Er was meteen een band.” Wel is Luna een angstig hondje. Deze eigenschap is niet ongewoon voor teckels, geeft Megan aan. Puppycursus was om die reden ook een opgave. “Andere honden waren best druk, daar kon Luna niet goed mee omgaan. Daarom kregen we een speciale cursus voor haar, met een groepje wat oudere honden.” Zo kon Luna toch socialiseren en contact maken met andere honden. “Grotere honden vindt ze nog altijd spannend, dan komt ze tussen mijn benen zitten. Stiekem vind ik dat best gezellig”, lacht Megan. [caption id="attachment_1189077" align="alignnone" width="298"] Luna[/caption]

Een eigen willetje

Maar zo angstig als Luna soms rondom andere honden kan zijn. Zo’n sterke eigen wil heeft ze thuis. “Luna is erg eigenwijs en doet precies waar ze zelf zin in heeft. Ze heeft een grote obsessie met haar bal en blijft dan net zolang aandacht vragen tot er iemand met haar komt spelen.” Volgens Megan is het niet anders met eten. Soms voert ze Luna brokken en soms KVV. Maar regelmatig laat Luna haar brokken staan, want ze weet dat als ze lang genoeg wacht, ze haar KVV krijgt. “Die heeft toch wel de voorkeur!”

Eend is duidelijk favoriet

Toen Luna net bij Megan en haar vriend kwam, had ze erg last van gevoelige darmen en dunne ontlasting. In het dorp bij Megan zit een dierenwinkel met allerlei natuurlijke producten. Op het advies van de verkoper is Megan begonnen met het voeren van DARF. “Zelfs naar puppycursus namen wij stukjes DARF worst mee als beloning. Dit werkte zo goed!” Ook had Luna na de overstap op DARF geen last meer van haar darmen en had ze aanzienlijk minder ontlasting. “Inmiddels voeren we haar DARF Vol brokken, DARF KVV en DARF houdbare worst eend. We wisselen regelmatig van smaken en ze laat nooit iets liggen, maar eend is toch wel favoriet.

Ervaringen delen met anderen

Megan deelt al haar ervaringen met dierenvoeding en andere avonturen met Luna op haar Instagram. Het medium opent veel deuren voor Megan en Luna. “We hebben veel contact met andere hondenbaasjes. Zo leer je nieuwe mensen kennen, gaan we soms met elkaar wandelen en kunnen we ervaringen met elkaar delen. Wil je ook weten welke voeding het beste past bij jouw (misschien wel allergische) hond? Bekijk hier al onze DARF producten en ervaar zelf wat DARF voor jouw huisdier kan doen!