RSS

Blog berichten van '2018' 'september'

‘Wat voer ik mijn allergische hond?’
‘Wat voer ik mijn allergische hond?’ Geen nood, hij kan écht nog wel iets eten. Speciaal voor allergische honden ontwikkelden wij bijvoorbeeld zogenaamde ‘eliminatie’ vleesproducten. Een allergische hond of kat heeft een allergie ontwikkeld voor een eiwit in het voer. Dit kan door vlees ontstaan, maar ook door soja, rijst, kip, tarwe, maïs, melkproducten, eieren, lam en gist. Afhankelijk van hoe gevoelig je viervoeter is, kunnen deze ingrediënten zorgen voor klachten. Dit betekent niet dat dit de enige oorzaken kunnen zijn van allergie (zie grasallergie, vlooien, etc.).

Symptomen van voedselallergie

- Huidklachten: jeuk, kale plekken, huidschilfers, zwellingen - Ontstekingen: bijvoorbeeld oorontsteking - Darmklachten: bijvoorbeeld buikpijn, overgeven, diarree - Astmatisch: hoesten - Rode, geïrriteerde ogen Toch betekenen bovenstaande stappen niet altijd direct dat je hond een voedselallergie heeft. In maarliefst 80% tot 90% van de gevallen schijnt de oorzaak ergens anders te liggen. Bijvoorbeeld door vlooien, de wisseling van het seizoen, een veranderende omgeving of een nieuw wasmiddel. Probeer goed na te gaan wanneer de klachten ontstonden. Vraag een dierenarts of voedingsdeskundige hiervoor om hulp.

Hoe los ik de allergieklachten op?

Belangrijk is om eerst helder te krijgen waardoor de klachten ontstaan. Is het door bijvoorbeeld rund of vis of iets heel anders? En ook: welk voer zorgt niet voor problemen? Om hierachter te komen, zet je een eliminatiedieet op. Hierover schrijven wij later meer in onze blog ‘Eliminatiedieet: hoe het werkt’. Daarbij is het ook erg belangrijk dat de darmen van je viervoeter herstellen. Wij raden je dan ook aan om geen brokken te voeren. Voer minimaal acht weken één soort voeding.

Wat voer ik?

- Vers vlees - Gedroogde rauwe vleesvoeding Honden en katten reageren in het algemeen erg goed op de overstap naar vers vlees, omdat het goed bij hun behoeften past. Voordeel: vaak verdwijnen ook de klachten die niet bij voedselallergie horen. Bijvoorbeeld jeuk en een slechte vacht.

Alroda: één vleessoort

Een goed voorbeeld van een product voor het eliminatiedieet zijn de producten van Alroda. Neem bijvoorbeeld de Alroda Bosduif. Vers vlees rolletjes van 100% duif. We gebruiken het hele dier, zonder het darmpakket, voor de worst. Omdat Alroda van maar één diersoort wordt gemaakt, is het uitermate geschikt als eliminatiedieet. De rolletjes zijn 250 gram en handig om mee te nemen.
6 leuke plekken om met je hond te wandelen

Wandelen met je hond is één van de leukste dingen om met je hond te doen. Tenminste, als je er meer van maakt dan alleen ‘even uitlaten’. Van de gebaande paden af dus. Even lekker los, om uit te waaien. Wij hebben 6 leuke wandelplekken voor je op een rij gezet.

We vroegen onze vrienden op Facebook waar zij het liefst uitwaaien met hun hond. En daar kwamen een aantal hele leuke gebieden uit! Bedankt voor jullie tips.

1 Bentwoud

Het Bentwoud is een natuurgebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het gebied is maarliefst 800 hectare groot en is daarmee het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. Door het hele gebied mag je van de paden af en lekker struinen door het bos. Helemaal leuk: het gebied heeft meerdere wandelplekken voor honden. Ook omheind, zodat je je hond rustig los kunt laten lopen. Er zijn zelfs zwemplekken voor je hond. Bedankt voor de tip Liselotte! Hoe je het losloopgebied vindt? ‘Het heet Bentwoud Noord. Je rijdt bij de rotonde richting Hazerswoude. Als je het pad oploopt, ga je aan het einde links. Dan sta je gelijk aan het water met strandje. Er staan zelfs bankjes.’

2 Strand Noordwijk

Heerlijk samen uitwaaien op het strand, kilometers rennen in de duinen en afkoelen in het zoute water. Het strand van Noordwijk heeft het allemaal. Zelfs een hondenstrand van 2,5 kilometer. Dit strand loopt vanaf het einde van de Koningin Astrid Boulevard (afrit 1, op het strand linksaf) tot aan het bord ‘Katwijk’ op de noordelijke grens van het strand van Katwijk. Hier mogen honden het hele jaar loslopen, zowel op het strand als in het voorste gedeelte van de duinen. Is dat even leuk! Bedankt Marieke en Evelien voor deze tip!

3 De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Een paradijs voor de avontuurlijke wandelaar. Je wandelt hier naar hartenlust met je viervoeter. Zoek je een losloopgebied? Start dan op parkeerplaats P5 of P6 aan de Baanhoekweg. Loop door het wandelgebied ten noorden van het Moldiep richting de zwemplas. Ten zuiden van de zwemplas mag je hond lekker vrij rond rennen. Ook De Elzen in de Biesbosch is een schitterend gebied om met je hond te wandelen. Bedankt Aila voor deze tip!

4 Texel

Weer een strand. Want stranden zijn zo fijn. Maar ook het duingebied van Texel is prachtig. Bedankt Martine voor deze tip! Wekelijks doet zij met haar hond mee aan de hondenwandeling van Aelous51. Aanrader.

5 Kootwijkerzand

Hartje Veluwe en bekend terrein voor onze DARF honden: het Kootwijkerzand. Het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa en een enorm uniek gebied. Het is net alsof je door Afrikaanse steppe wandelt. Met daarachter hoge dennen, waartussen allerlei wandelpaden slingeren. Dikke aanrader!

6 Goudsberg

Zandverstuivingen, prachtige panorama's, hectares bossen en prehistorische akkers; bij de Goudsberg in Lunteren kun je alle kanten op. De drie grote zwerfkeien aan het begin van het gebied markeren het geografische Middelpunt van Nederland. Hoogtepunt zijn letterlijk de ‘Goudsberg’ en het zandgat waar honden eindeloos kunnen rennen, de steile zandhelling op en af. Parkeren is gratis. Wandel je vaak met je hond in zulke avontuurlijke gebieden? Zorg er dan voor dat je hond de juiste energie binnenkrijgt. Elke dag. Neem daarvoor een kijkje in onze webshop. Voor volledig uitgebalanceerde kvv vers vleesproducten, vanuit het BARF-principe
‘De band die ik met hem had was heel speciaal’

Janie Meiburg kreeg op haar zestiende haar eerste hond en dat was het begin van een heuse ‘hondenverslaving’. Hoewel ze een aantal moeilijke honden had, heeft ze er van geen één spijt. Want elk nadeel heeft zo ook zijn voordelen.

DARF Janie Herders ‘Voor mijn eerste hond heb ik echt 100 jaar moeten zeuren bij mijn ouders. Het werd een Nederlandse Schapendoes, omdat hij er zo leuk uitzag. Nou, dat hebben we geweten…. wat een haar! Ik ontdekte al snel dat het een echte werkhond was en dat vond ik fantastisch. Samen deden we GG trainingen en kreeg ik steeds meer interesse in deze bijzondere hondenwereld.’

Moeilijke hond

Haar volgende hond is Duitse herder Carel, uit een nest van een goede fokker. Maar al snel blijkt dat Carel van alles mankeert. ‘Hij had hele slechte ellebogen en heupen en werd echt een zorghond. Totaal afhankelijk van mijn zorg. Hij ging onder het mes, maar werd nooit helemaal weer ‘de oude’. Hij was zelfs broodmager. Ik probeerde van alles, maar niets leek aan te slaan. En dan zit je wel even met je handen in je haar.’
‘Ik dacht dat dit iets was voor zweverige mensen’
Hond Carel DARF

Aanvallen geblazen

‘Op fora las ik dat sommige mensen vers vlees aanraadden, maar bij die tip had ik zo mijn twijfels. ‘Is dat wel goed? Is dat niet iets wat van die ‘zweverige mensen’ roepen?’ Maar omdat niets werkte, ben ik het toch gaan proberen. Carel viel meteen aan op zijn bak. Ik was echt stomverbaasd. Ik ben niet zo iemand die nu zegt ‘Vers vlees is het helemaal en brokken moet je afzweren’, maar Carel heeft het tussen alle problemen door wel geholpen (hij werd onder andere verlamd door een operatie die fout ging). Hij kwam weer aan, leek zich fitter te voelen en zijn vacht werd beter. Door alle zorgen, stonden Carel en ik enorm dichtbij elkaar. De band die ik met hem had was heel speciaal.’

Meer dan een hobby

"Ik las me in die jaren echt helemaal suf over het gedrag van honden. Ik begon uiteindelijk zelfs een studie gedragstherapie en richtte, na vele cursussen, mijn bedrijfje Janie Dogsupport op, voor speurlessen, gedragstherapie en natuurlijk voer. Speuren is de laatste jaren echt een hype. Baasjes willen niet meer alleen trainingsoefeningen doen. Bij speuren is de hond helemaal in zijn natuurlijke element is. En ik moet zeggen, hoeveel speurtrainingen ik al gegeven heb, het is steeds weer heel indrukwekkend om te zien hoe een hond een spoor volgt."
‘Het was alsof ze mij beschermde en mij liet weten dat ik niet bang hoefde te zijn’
[caption id="attachment_895" align="alignnone" width="1024"]Pup herder DARF Teun toen ze nog een pup was.[/caption]

Het foute boel gevoel

Op dit moment is Janie trotse eigenaar van Oudduitse herder Teun. ‘Teun is een vrouwtje. Beetje gekke naam misschien, maar dat is ter ere van mijn oom Teun die overleed toen ik haar kreeg. Teun is echt zo’n hond die je voortdurend moet bezig houden. Ze is zo slim.. die verliest zo haar aandacht. Toch kan ze zich ook echt ‘vastbijten’ in een moment. Zo had ik eens een spannend moment op een landweggetje in ‘the middle of nowhere’. Een man liep in z’n eentje recht op mij en Teun af. Als Teun los loopt heb ik haar geleerd dat ze moet gaan liggen als iemand passeert. Of dat nu met de auto, fiets of lopend is. En dat ze hier dus ook. De man passeerde ons van heel dichtbij en hoewel ik opgelucht was dat er niets gebeurde, vond ik het nog steeds een beetje spannend. En dat voelde Teun ook, want toen ik haar weer ‘vrij’ gaf, snelde ze achter de man aan. Ze sprong hoog tegen hem op en kwam, nadat ik riep, direct terug. Ik was eigenlijk heel verbaasd over haar actie. Net alsof ze mij beschermde en mij zo liet weten dat ik niet bang hoefde te zijn voor de man, omdat hij eerder bang voor ons moest zijn.’ Teun Janie Herder DARF

Quality time

‘‘Op zulke momenten besef ik wel hoe blij ik eigenlijk wel ben met haar. Ik probeer dan ook alle tijd die ik met haar heb, als ‘quality time’ te zien. Ze krijgt het beste, omdat ze dat verdient. Ik voer haar ‘s ochtends DARF en ‘s avonds Alroda. Plus ook de snacks zijn van DARF. Vooral die van kameelkophuid vind ze geweldig!’
Zwemmen met je hond? Lees eerst deze 5 tips
Tijdens een hete zomerse dag is er niets fijner dan af te koelen in het water. Ook voor je viervoeter. De meeste honden zijn zelfs zo gek op water dat ze direct in de eerste de beste waterplas springen. En terecht, zwemmen is leuk en gezond. Je hond traint namelijk ook nog eens zijn buik-, rug- en bilspieren. Maar let wel op waar je gaat zwemmen.

1. Kies een plek uit met schoon en veilig water

Een meer, rivier, recreatieplas, zee of een beekje; de plekken om af te koelen zijn eindeloos. Belangrijk is dat je een plek kiest waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water is namelijk een grote kans op bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan het gevaarlijke blauwalg, dat nog best vaak voorkomt in Nederland. Maar let ook op stromingen in bijvoorbeeld de zee. Houd hiervoor de borden op het strand goed in de gaten.

2. Zorg dat je hond de juiste inentingen heeft

In open water kan de ziekte van Weil voorkomen. Deze ziekte, ook bekend als Leptospirose, wordt veroorzaakt door bacteriën die ratten uitscheiden. Deze afscheidingen zijn erg gevaarlijk voor honden én mensen. Besmetting zorgt voor nierfalen en leverfalen en is eenvoudig overdraagbaar. Ga je veel zwemmen met je vriend? Vergeet deze vaccinatie dan niet.

3. Ga op een makkelijke plek het water in

Laat je hond niet van een rand of kader springen. Denk altijd: waar hij erin gaat, moet hij er ook weer uit kunnen komen. Let ook op de bodem van het water. Is het zand of stenen? En wat voor stenen zijn het dan? Met scherpe stenen of mosselen heeft hij/zij namelijk kans op verstappen.

4. Voorkom dat je hond zeewater drinkt

De zee in met je trouwe viervoeter? Leuk, maar pas op dat hij/zij niet teveel water binnenkrijgt. Zout is namelijk niet goed voor honden en kan zelfs een zoutvergiftiging veroorzaken. Neem daarom drinkwater mee en geef dat voor en tijdens het zwemmen. Spoel hem/haar na het zwemmen goed af met zoet water.

5. Help je hond opdrogen

Zorg dat je grote vriend niet te lang moet opdrogen in de volle zon. Neem daarom ook voor je viervoeter een handdoek mee en wrijf de vacht na het zwemmen droog. Geef hem/haar daarna ook een plek om uit de zon te liggen. Bijvoorbeeld onder een parasol. Honden kunnen namelijk ook verbranden. Vooral kortharige als teckels. Bij langharige kan de huid gaan broeien.

Bonustip:

Ga je voor het allereerst met je hond het water in en weet je niet zo goed hoe hij op het zwemmen zal reageren? Lijn hem dan eerst aan een lange riem aan. Zo geef je alle ruimte om zelf alles te ontdekken, maar kun je je viervoeter ook terugtrekken als het mis dreigt te gaan.

Voeren voor het zwemmen?

Houd rekening met de tijd van voeren als je met je hond gaat zwemmen. Met een volle maag actief het water induiken is niet heel erg fijn en kan zelfs vervelende maagklachten opleveren. Wil je hem/haar toch kort van tevoren wat snelle energie meegeven? Kijk dan bij de snacks in onze webshop. Heb je aanvullende tips voor het zwemmen met je viervoeter? Deel ze met ons op Facebook of Instagram. Veel zwemplezier!
Een gezond hondengebit: hier moet je op letten
Takken, botten, ballen en oude fietsbanden; het gebit van je hond heeft best wat te verduren. En daarom verdient het je aandacht. Want als hondenbaas vind je een gezond hondengebit natuurlijk belangrijk. Gelukkig kun je daar zelf al veel aan doen. Gebitsklachten zijn één van de meest voorkomende klachten bij honden. Vooral tandplak is een groot probleem. Dat is niet alleen voor je hond vervelend, maar ook voor jou als baas. Want tandplak brengt veel zorgen met zich mee. Daarom is het beter om dit direct te voorkomen.

3 basistips voor een gezond hondengebit:

1. Geef je hond voeding met zo min mogelijk zetmeel

Zetmeel in voer vergroot de kans op aanslag op de tanden van je hond. Deze koolhydraat zit voornamelijk in brokken. Hondeneigenaren die hun hond brokken voeren, vergroten dus de kans dat hun trouwe viervoeter last krijgt van tandsteen en -plak. In rauw vers vlees zit dit zetmeel niet, waardoor de kans op aanslag veel kleiner is.

2. Geef nooit harde botten

Botten zijn erg goed voor je hond. Want hij of zij wordt er niet alleen heel erg gelukkig van (door het afscheiden van het geluksstofje endorfine), maar kauwen reinigt ook nog eens het gebit. Pas wel op dat de botten niet te hard zijn. Geef daarom altijd rauwe botten en geen gekookte. Vuistregel voor een gezond hondengebit Als je het bot kan doorknippen met een heggenschaar, dan is het perfect voor je hond. Lukt dat niet? Dan is het te hard. Het risico is namelijk dat je hond zijn tanden stuk bijt op het bot. Dat gebeurt niet als je kiest voor een zachtere kauwsnack, zoals onze woefstock van 100% koffieboomhout.

3. Controleer het gebit één keer per week

Het is belangrijk dat je zelf ook goed naar het gebit van je hond kijkt. Bijvoorbeeld één keer per week. Zie je ergens geel-bruine aanslag op het oppervlak van de tanden en kiezen of rood tandvlees dat bloedt bij aanraking? Of komt er een vieze lucht uit zijn of haar bek? Onderneem dan meteen actie door met een tandsteenkrabber (scaler) de tandplak te verwijderen. Hoe doe je dat? Zoek een plek op in het huis waar je hond niet afgeleid kan worden. Til de lip voorzichtig op en neem de krabber tussen duim en wijsvinger. Krab tand voor tand schoon en krab altijd van het tandvlees af. Praat tegelijkertijd met een rustige, lage stem tegen je hond en beloon met aaien als hij of zij het goed doet. Je hond voer geven dat het gebit niet schaadt? Ontdek ons biologisch rauw versvoer in de webshop.