RSS

Blog berichten van '2022' 'maart'

Hoe kies je een hondenhotel?
Wanneer je je zomervakantie boekt, is het slim om direct na te denken over een prettig onderkomen voor je hond. Hoe kies je een hondenhotel? We leggen je graag uit waar je dan rekening mee moet houden. 

Wat is een hondenhotel?

Een hondenhotel of hondenpension is een logeeradres waar je tegen betaling je viervoeter tijdelijk - voor enkele dagen tot weken - laat logeren. In tegenstelling tot een asiel haal je hier je hond weer op na de je vakantie. Een hondenhotel is hetzelfde als een hondenpension. Dat ‘hotel’ iets fancier klinkt dan ‘pension’, betekent niet dat je hond bij de laatste niet helemaal in de watten gelegd kan worden ;)

Hoe kies je een hondenhotel?

Ga niet direct voor het eerste hondenhotel wat je tegenkomt, maar vergelijk en ga af op ervaringen van anderen.
  • Bezoek websites, Facebookpagina's en Instagrampagina'svan een hondenhotel. Hier vind je ook vaak verhalen en ervaringen van andere hondenliefhebbers. 
  • Vraag vooral vrienden, familie of collega’s die al eens gebruik maakten van een hondenhotel naar hun ervaringen. 
  • Breng zelf een bezoekje aan het hotel voordat je jouw hond erheen brengt. Dit geeft je de beste indruk die je kunt krijgen. Neem je hond gerust mee om te weten of hij zich op zijn gemak voelt. Let bij je bezoekje op de volgende punten: - Kunnen honden altijd bij drinkwater; - Verblijven honden samen of alleen in een verblijf? - Mag je eigen voer meegeven? - Zijn binnen- en buitenverblijven schoon; - Worden honden vaak en lang genoeg uitgelaten - Wat is het protocol als een hond medische zorg nodig heeft?
Hoe kies je een hondenhotel?

Is het ras van jouw hond welkom bij het hondenhotel?

Niet alle hondenhotels accepteren alle hondenrassen. Rijksoverheid heeft in het verleden een lijst opgesteld van hoog risico rassen (HR honden). Hoewel de lijst niet meer geldt, zijn bij sommige hondenhotels honden die op deze lijst stonden, nog steeds niet welkom.  Twijfel je of het verblijf van jouw keuze het ras van jouw hond accepteert? Overleg dan even met het hondenhotel voordat je een plekje reserveert voor je viervoeter.

Moet jouw hond entingen hebben?

In hondenhotels moeten honden ingeënt zijn. Alleen hierom al is het verstandig op tijd contact op te nemen. Zo heb je nog de tijd om ervoor te zorgen dat je hond tijdig de gevraagde inentingen heeft gehad. Checken (en eventueel behandelen) van vlooien en wormen is ook een must voordat je hond naar een pensioen gaat. Ook bij ophalen is dit weer aan te raden.

Wanneer boek je een hondenhotel?

Goede hondenhotels zitten vaak al ver van tevoren vol. Voor de zomervakantie - maar ook andere schoolvakanties - is het daarom slim al een paar maanden van te voren een plekje te reserveren.  Kies je niet voor een hondenhotel, maar neem je je hond mee op vakantie? Hier vind je handige tips voor een vakantie met je viervoeter.  
Met de hond naar het water: waar moet je op letten?
De ene hond blijft lekker op het droge, de andere duikt meteen het water in en weer een andere hond houdt het bij pootjebaden. Ga je deze lente met je hond naar het water: houd dan rekening met deze aandachtspunten. 

Zorg dat je hond ruim van tevoren eet

Geef je hond minimaal een uur voordat hij gaat rennen of zwemmen een maaltijd. Hiermee beperk je het risico op een maagkanteling. Afhankelijk van het tijdstip waarop je naar het strand gaat, kun je er ook voor kiezen je hond naderhand te voeren. Om dezelfde reden is het dan wel belangrijk dat hij goed is uitgerust voordat hij gaat eten. Wil je je hond toch kort van tevoren wat snelle energie meegeven? Kijk dan eens bij onze PETT snacks.

Laat je hond in veilig water zwemmen

Met name in warmere perioden is het belangrijk dat je voor je hond een zwemplek kiest waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water is namelijk een grote kans op bacteriën. Staat er een geel bord metblauwalg’ in het water? Blijf dan uit het water. Hou bij bewegend water natuurlijk wel de (onder)stroming in de gaten. hondenstrand

Meenemen voor je hond naar het water

De strandtas vul je niet alleen voor jezelf als je naar een (honden)strand gaat. Ook voor de hond mogen een aantal items zeker niet ontbreken.
  • Drinkwater Geef je hond voldoende te drinken, zodat hij zijn dorst niet lest met zeewater of water uit een meer of plasje. Dit kan zoutvergiftiging of zoals eerder benoemd blauwalgvergiftiging veroorzaken.
  • Handdoek Droog je viervoeter snel af als hij gezwommen heeft. Anders kunnen huidproblemen ontstaan, zoals huidontstekingen.
  • Parasol Honden kunnen ook verbranden. Zorg dus altijd voor een schaduwrijk plekje (als er geen bomen in de buurt zijn).

Zorg dat je hond geënt is

In open water kan de ziekte van Weil voorkomen. Deze ziekte, ook bekend als Leptospirose, wordt veroorzaakt door bacteriën in afscheiding van ratten. De bacterie komt binnen via de huid en slijmvliezen (zoals mond en ogen). Vanuit daar gaat de bacterie via het bloed naar de nieren. Deze afscheidingen kunnen bij mens en dier nierfalen en leverfalen veroorzaken. Gaat je viervoeter graag het water in? Zorg ervoor dat hij is gevaccineerd tegen de ziekte van Weil. Duikt jouw hond graag in het diepe? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!  
Hoe ga je om met een krolse kat?
Je kat die veel aanhankelijker is dan anders, of juist erg vervelend. Hard miauwt onder het slaapkamerraam om de katers uit de buurt te lokken. Je herkent het vast. Maar hoe ga je om met een krolse kat? En hoe houd je het voor jou en kat zo aangenaam mogelijk?

Wat betekent het als een kat krols is?

Als je kat krols is zit ze in haar vruchtbare periode. Ze is dan op zoek naar een kater om mee te paren. Dit wordt haar niet moeilijk gemaakt, want haar urine bevat hormonen en feromonen als ze krols is, en daar komen de mannetjes maar wat graag op af! 

Wanneer is een kat krols?

Krolsheid begint als je kat ongeveer een half jaar oud is komt het meest voor in het voor- en najaar. De duur varieert tussen een paar dagen tot een paar weken, met een gemiddelde van zeven dagen.   

Waaraan herken je een krolse kat?

Krolsheid herken je aan het gedrag van je kat. Ze kan aanhankelijker zijn, maar ook veel miauwen, 'zeuren' en onrustig gedrag vertonen. Ze loopt veel rond met haar kopje en staart omhoog en ze laat zichzelf geregeld vallen om al rollend een showtje op de vloer weg te geven. 

Kun je voorkomen dat een kat krols wordt?

Om te voorkomen dat je kat krols wordt kun je kiezen voor een blijvende of tijdelijke oplossing: Steriliseren De remedie tegen krolsheid is je kat laten steriliseren. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken, en als het nodig is, ook de baarmoeder, worden dan verwijderd. Poezenpil Er bestaan voor katten tabletten die de krolsheid onderdrukken. Een groot nadeel van deze 'poezenpil' is dat het tot gezondheidsklachten kan leiden. Hierbij moet je denken aan tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Hormoonimplantaten Je kunt bij je kat ook hormoonimplantaten laten toe laten dienen. Deze implantaten worden met een naald onder de huid toegediend. Een nadeel hiervan is dat niet te voorspellen is hoe lang de duur van de werking is. Is je kat lang krols, dan kan het dus maar zo zijn dat ze alsnog haar krolsheid terugkrijgt na een implantaat.

Wat moet je doen als een kat krols is?

Je wilt niet voorkomen dat je kat krols wordt - bijvoorbeeld omdat je ooit nog kittens wilt - maar je hebt last van haar als ze krols is. En misschien zit je spinnende viervoeter haarzelf ook wel in de weg -katten kunnen gefrustreerd raken als ze krols zijn maar niet gedekt worden - Wat kun je dan het beste doen?   Binnenhouden Een krolse kat wordt nog onrustiger als er katers in de buurt zijn. Om haar rustig te houden, maar ook om te voorkomen dat ze zwanger wordt, kun je haar het beste weghouden bij alle katers. Heb je een buitenkat? Houd haar dan tijdens haar krolse periode binnen. Kalmeren Een krolse kat heeft meer rust in een 'opgeruimd huis '. Zo vindt ze het fijn als ze een schoon, warm slaapplekje heeft, haar kattenbak schoon is en haar water- en voerbakje gevuld zijn. Laten dekken Wil je graag een nestje? Dan kan je in de krolse periode je beestje laten dekken. Als het is gelukt, is ze ook van haar krolsheid af ;)  Een zwangere kat geef je het beste een optimaal kattenmenu van DARF. Zo krijgt de mommy to be alle voedingsstoffen binnen ze nodig heeft.