RSS

Blog berichten van '2021' 'oktober'

5x waarom katten spinnen
Heerlijk hè? Een tevreden, spinnende kat op schoot. De kat is rustig en ontspannen en ook voor zijn baasje heeft het knorrende geluid een ontspannen werking. Maar spinnen kan meer betekenen dan tevredenheid. Hier lees je waarom katten spinnen.

1. Spinnen uit tevredenheid

Deze is het meest bekend. Katten spinnen om te uiten dat ze ontspannen en tevreden zijn. Ligt hij heerlijk bij je op schoot te spinnen? Dan uit hij zijn vriendschap en vertrouwen naar jou. Wist je dat veel katten harder gaan spinnen als ze geaaid worden? En ook het geven van kopjes blijft vaak niet achterwege. De kat geniet maximaal.

2. Spinnen om te bedelen

Sommige katten spinnen om iets voor elkaar te krijgen. Het kan dus zijn dat een spinnende kat iets van je wil. Het kan aandacht zijn, maar ook voer of water. Bedelend spinnen klinkt iets anders dan ‘gewoon’ spinnen. Het geluid zit tussen miauwen en spinnen in. Qua frequentie lijkt het op het geluid van een huilende baby. En laat dat nou net zijn waar wij instinctief op reageren. waarom katten spinnen

3. Communiceren met andere katten 

Katten kunnen met hun tong niet zelf bij hun kop of bovenste deel van hun rug komen. In de natuur wordt dit gedeelte van de kat door andere katten schoongelikt. Om een vechtpartij te voorkomen, brengt de kat die de wasbeurt krijgt een spingeluid ten gehore. Hiermee geeft hij een signaal af om te voorkomen dat de andere kat ineens met hem gaat vechten.

4. Een zelfhelende werking

Een kat die lichamelijke verwondingen heeft of ziek is, zou dit zelf kunnen genezen dankzij de lage trillingen van het spinnen. Het zou zelfs kunnen dat deze trillingen ook wonden helpen genezen en spieren helpen herstellen en groeien. Spinnen zou zelfs pijnstillend werken voor een kat. Deze theorie wordt niet door wetenschappers of geneeskundigen ondersteund. Maar het zou zeker verklaren waarom katten die gewond of ziek zijn erg veel spinnen.

5. Spinnende moederpoes en kittens

Een moederpoes spint om haar kittens te helpen bij het vinden van haar tepels. Spinnen hoor je niet van veraf. Zo lokt de moeder dus wel haar kittens, maar trekt ze geen andere dieren naar haar nest toe. Ze houdt vijanden ver bij zich vandaan. Kittens spinnen zelf ook al na een paar dagen. De combinatie van het spinnen en de masserende beweging met de voorpootjes zou de afgifte van melk stimuleren. Handig! Is er een klein spinnertje op komst? Hier lees je waar je op moet letten bij de komst van een kitten.  
‘Golden Retrievers hebben werklust in zich’
Danique en Lars werden door de fokker gekoppeld aan Senna. En met succes. Ze zijn, volgens Danique, een echte match made in heaven. 

Wachtlijsten voor Golden Retrievers

Danique en haar vriend Lars wilden dolgraag een Golden Retriever. Ze gingen op zoek, werden gekozen door een fokker en gekoppeld aan Senna. ‘De wachtlijsten voor Golden Retrievers lopen op tot wel twee jaar. Dat heeft voor een groot deel met corona te maken. Veel mensen wilden een hond omdat ze eenzaam waren of thuis werkten. Maar dat was voor de meeste mensen tijdelijk, en de hond dan spijtig genoeg ook. Maar een hond neem je natuurlijk niet ‘voor even’. Hierom stopten veel fokkers tijdelijk met fokken of werden ze selectiever naar potentiële kopers. Dat was onze mazzel. Als we geen hond zochten om actief mee te sporten, waren we waarschijnlijk niet uitgekozen. Ook fokkers zien namelijk in dat Golden Retrievers meer dan geschikt zijn voor de jacht, ze hebben die werklust echt in zich.’ Golden Retrievers hebben werklust in zich

Een match made in heaven

‘We hebben in onze zoektocht bijna alle fokkers online afgegaan. Wat was hun visie, betrof het een showlijn en waren het werklustige honden? Uiteindelijk vonden we een fokker waar we ook mee bevriend raakten. Haar destijds drachtige teef komt uit Zweden, de reu die de teef had gedekt uit België. Een mooi stel met een goede werklijn. Precies wat wij zochten. ’Danique en Lars kozen Senna niet uit, maar de fokker koppelde hen aan de pup. ‘Het nestje bestond uit acht reutjes en één teefje. Pups krijgen echt al heel snel een karaktertje, zo ook Senna. Op basis van onze karakters en die van Senna, werden we aan elkaar gekoppeld. Uiteraard ging dit in goed overleg. Want zouden wij de klik niet voelen, dan mochten we natuurlijk een andere pup uitkiezen. Maar of het toeval was weet ik niet, als we wel zelf hadden mogen kiezen, hadden we ook voor Senna gekozen. Het was dus echt een match made in heaven.’

Altijd tijd voor Senna

Danique studeerde in juli 2021 af als jeugdzorgwerker. Sindsdien werkt ze als flexer binnen een jeugdorganisatie. Haar vriend werkt fulltime voor de overheid. Toch hebben ze meer dan voldoende tijd over voor Senna. ‘De werktijden van mijn vriend zijn wisselend. Doordat ik flexer ben - ik val in op alle groepen binnen onze organisatie - kan ik mijn eigen rooster plannen. We hebben volle agenda’s, maar we zorgen er altijd voor dat Senna niet lang alleen hoeft te zijn en we genoeg tijd hebben om activiteiten met hem te ondernemen.’

The will to please

Al voordat Senna onderdeel werd van het gezin, wisten Danique en Lars dat ze jachtsport met hem wilden doen. ‘Wij wilden dat heel graag, maar het was natuurlijk afwachten hoe Senna dat op zou pakken. Hij heeft een eigen wil en kan ontzettend koppig zijn. Gelukkig heeft hij ook een enorme will to please. Dat maakt dat jachtsport hem echt op het lijf is geschreven. Hij blijft werken omdat hij ons koste wat het kost wil pleasen. Senna is nu natuurlijk nog jong, maar we hopen echt dat hij zijn diploma’s haalt en we straks ook wedstrijden met hem mogen doen.’

Mentale uitdaging

‘Het is natuurlijk heel tof als Senna wat bereikt in de jachtsport, maar daar is het ons niet alleen om te doen. Het is voor hem ook een fijne mentale uitdaging. We trainen zo’n vier tot vijf keer per week met hem. Trainingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit apporteren en influiten. Als Lars en ik samen met Senna trainen, laten we hem ook speuren. Dan verstopt één van ons zich en Senna moet ons dan, puur op geur, zien te vinden. Senna vindt het ontzettend leuk om te trainen, maar hij wordt er ook moe van. En dat is goed. Na een training hebben wij een tevreden, moeie hond in de mand liggen.’

Senna en DARF

Een actieve hond als Senna heeft natuurlijk goede voeding nodig. ‘Senna kreeg vanuit de fokker al DARF mee. Wij zijn daarmee verder gegaan. We hebben nog een tijdje geprobeerd te BARFen, maar daar blijken we toch iets te druk voor te zijn. Daar kwam bij dat Senna de stukjes bot niet zo goed kan verteren. Jammer, maar zeker niet erg. Gelukkig is kvv echt een heel goed, even gezond en variabel alternatief. Senna vindt het heerlijk en komt zeker niets tekort.’ Wil je op de hoogte blijven van Senna? Hij heeft een eigen Instagram account en is hier te volgen.  Golden Retrievers hebben werklust in zich
Schijnzwangerschap bij honden
Het ene teefje heeft er meer last van dan de ander: schijnzwangerschap. Moet je er iets tegen doen of juist niet? En waarom worden teefjes eigenlijk schijnzwanger? Na het lezen van deze blog weet jij alles over schijnzwangerschap bij honden. 

Waarom zijn honden schijnzwanger?

Moeder natuur heeft de schijnzwangerschap bij honden eigenlijk ‘bedacht’ voor wolven. In een wolvenroedel krijgt alleen de ranghoogste teef nestjes. De rest van de wolvinnen blijft onbevrucht. Om ervoor te zorgen dat de roedel blijft voortbestaan is het van groot belang dat deze pups niets overkomt én dat de ranghoogste teef snel weer de roedel kan leiden. Doordat de andere teven in de roedel op datzelfde moment schijnzwanger zijn, kunnen zij voor de pups zorgen. Het is niet onbekend dat onze lieve viervoeters familie zijn van de wolf. Niet gek dus dat ook zij schijnzwanger kunnen worden.

Wat zijn de symptomen van een schijnzwangere hond?

Schijnzwangerschap heeft verschillende symptomen. Zo kunnen de melkklieren gezwollen zijn door melkproductie. Veel teefjes verzamelen speelgoed, schoenen en kleedjes om hier een nestje van te maken. Ook het gedrag van je viervoeter kan veranderen. Sommige teefjes worden agressief, andere worden heel aanhankelijk, sloom of hebben minder eetlust. Vrijwel iedere teef wordt schijnzwanger, maar niet alle honden vertonen symptomen. Als baasje merk je daarom vaak niet eens dat je hond schijnzwanger is.

Wat kun je doen als je hond schijnzwanger is?

Heeft jouw hond vervelende symptomen tijdens de schijndracht? Vaak is het voldoende haar af te leiden door veel met haar te wandelen en te spelen. Als dat niet werkt kun je ook overwegen haar medicijnen te geven die ervoor zorgt dat de schijnzwangerschap zorgt afremt. Deze medicatie is te krijgen bij de dierenarts. Tenslotte kun je je teef ook nog laten steriliseren. Gesteriliseerde honden worden niet meer schijnzwanger. Het is misschien niet een oplossing waar elk baasje voor zou kiezen, maar in sommige gevallen is het de overweging zeker waard. Teefjes die vaak schijnzwanger zijn, lopen een groter risico op het vormen melkkliertumoren, en het ontstaan van diabetes is groter. Dat je viervoeter ziek wordt, is natuurlijk het laatste wat je wil.

Wat kun je beter niet doen bij een schijnzwangere hond?

  • Schijnzwangere honden zijn geneigd om op een overdreven manier bij hun baasjes te zeuren. Schenk hier zo min mogelijk aandacht aan. 
  • Lief bedoeld maar zeker niet doen: over haar buikje aaien of haar tepels insmeren met verkoelende zalf. Hiermee stimuleer je de melkproductie. 
  • Haal haar verzamelde spulletjes niet uit haar mand. De kans is groot dat ze hier erg onrustig van wordt

Hoe lang duurt schijndracht bij een hond?

Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug. Kwispelt jouw hond zich door de schijnzwangerschap heen? En is ze dan een echte verzamelaar? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk! Bij twijfel over de gezondheid van je viervoeter, adviseren wij altijd contact op te nemen met de dierenarts.