RSS

Blog berichten van '2020' 'augustus'

Zo leer je jouw hond alleen thuis te zijn
Natuurlijk laten we als echte dierenliefhebbers onze viervoeters niet vaak en lang alleen thuis. Maar soms moet je toch echt boodschappen doen, naar je werk of heb je een verjaardag op de planning staan. Voor momenten waarop je hond echt niet mee kan is het erg fijn als jouw hond al een beetje gewend is aan een poosje alleen zijn. Wij geven je vier tips hoe je jouw hond went aan alleen thuis zijn.

Zelfstandige viervoeter

Voordat je begint met opbouwen is het belangrijk dat je hond al zelfstandig is. Wat betekent dat je viervoeter, ook als je thuis bent, lekker zijn eigen ding kan doen. Bijvoorbeeld dat hij lekker in zijn comfortabele mand blijft liggen als jij boven de was doet of dat hij zichzelf kan vermaken in de tuin wanneer jij binnen televisie kijkt. Dat zelfstandig worden kun je ook rustig opbouwen door af en toe eventjes naar een andere kamer te gaan. Gaat dit goed? Kom dan ook eens tussendoor terug en geef geen aandacht aan je hond. Zo leert hij dat hij, ondanks dat jij de kamer binnenkomt, gewoon lekker zijn eigen ding kan blijven doen. Deze zelfstandigheid zal uiteindelijk in jullie voordeel zijn bij het opbouwen van het alleen thuis zijn. Je hond kan zichzelf namelijk goed vermaken en is gewend om niet steeds mensen om zich heen te hebben.

Bouw rustig op

Zodra je hond zelfstandig is kan je beginnen met opbouwen. Het is heel belangrijk om hiervoor echt de tijd voor te nemen. Alleen zijn kan namelijk best een beetje stress opleveren voor jouw viervoeter, dus begin met kleine stapjes. Zo kan je bijvoorbeeld eerst even een half uurtje van huis en dit vervolgens opbouwen naar een uur. Met die kleine stapjes behoudt je hond het vertrouwen dat je weer terugkomt. Hierdoor koppelt hij het alleen zijn niet aan een vervelend gevoel. En gaat het eventjes niet goed? Doe dan weer een stapje terug. Het is echt belangrijk dat je het tempo van je hond aanhoudt zodat hij op een veilige en prettige manier alleen thuis kan zijn, zonder dat hij zich achtergelaten voelt.  Let op; een volwassen hond kan ongeveer vier tot maximaal zes uur alleen thuis zijn. Daarna is het echt tijd dat hij lekker buiten kan spelen en zijn behoeftes kan doen. Houd hier dus altijd rekening mee. Ben je langer weg? Schakel dan een oppas of hondenuitlaatservice in.

Het echte werk

Zodra jouw viervoeter zelfstandig is en je het alleen zijn rustig hebt opgebouwd kan het echte werk beginnen. Je kunt nu gerust eventjes weg gaan zonder dicht bij het huis te blijven. Denk aan een boodschap doen of een koffietje ergens drinken. Zorg er wel voor dat zodra je weg gaat je geen uitgebreidt afscheid neemt van je viervoeter. Het contrast is dan namelijk te groot tussen het afscheid en het alleen zijn. Zeg eerder ‘tot straks’ of ‘tot zo’. Na een tijd gaat je viervoeter deze woorden herkennen en weet hij dat je weer terug komt.  Tip: geef je viervoeter iets lekkers, zoals een lekkere snack van DARF, om op te knagen als je lang weg bent. Zo vermaakt hij zich en zal je hond dus niet uit verveling aan de stoelpoten beginnen te knagen.

Terug naar huis

Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw hond niet te lang alleen thuis laat. Zeker niet in het begin. Maar daarnaast heeft het thuiskomen ook enige aandacht nodig. Hoor je namelijk dat jouw hond blaft of zie je dat hij bijvoorbeeld aan iets zit te knagen? Wacht dan echt even met naar binnen gaan. Je hond kan dan namelijk denken dat zijn ‘vervelende’ gedrag beloond wordt met dat je weer thuis komt. Wat je kunt doen om dit gedrag te laten stoppen is bijvoorbeeld een keer in je handen te klappen. Zo is je hond afgeleid en dus niet daadwerkelijk bezig met het foute gedrag. Op deze manier zal hij het gedrag niet linken met de beloning dat je thuiskomt en blijft er een positieve herinnering achter van het moment alleen thuis. Door deze positieve herinnering kan je jouw hond in het vervolg veilig alleen thuis laten.  Heb jij nog tips hoe je een hond kan laten wennen aan alleen thuis zijn? Laat het ons dan weten via Facebook of Instagram. Vinden we leuk!
Fotoshoot met je hond
Ieder hondenbaasje kan het beamen: onze telefoons staan vol met foto’s van viervoeters. Deze foto’s zijn vaak een tikkeltje amateuristisch of niet helemaal scherp. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar ben je van plan om een wat professionelere fotoshoot met je hond te houden? Wij geven je tien tips!

Tien tips voor een fotoshoot met jouw hond;

1 Fotografeer op ooghoogte

Schiet altijd een paar foto’s op ooghoogte van je viervoeter. Zo kruip je echt in hun wereld en worden de foto’s nog persoonlijker. Op deze manier kan je ook goed contact maken met je viervoeter en is de kans dat hij recht in de lens kijkt nog groter. Dat garandeert natuurlijk prachtige foto’s!

2 Houd het weer goed in de gaten

Foto’s maken met warm weer of felle zon is vaak niet zo’n goed idee. Dit soort licht kan er namelijk voor zorgen dat je foto’s overbelicht worden en met warm weer is het natuurlijk ook niet echt een feestje voor je viervoeter. Kortom; schaduw en/of een bewolkte dag zijn perfect voor een fotoshoot met je hond. 

3 Leg de focus op de ogen van je hond

Viervoeters kunnen je doordringend aankijken. Als ze graag willen buiten spelen of misschien lekkere DARF KVV willen smikkelen. Dit is altijd een prachtig gezicht en hoe gaaf is dit om die blik ook te creëren op de foto’s! Stel daarom jouw camera scherp op de ogen van je viervoeter. Zo worden de foto’s nog persoonlijker en unieker. 

4 Neem voldoende snacks mee

Een fotoshoot is hard werken! Daarom mag je jouw hond best verwennen met een lekkere snack. Zo krijgt hij weer even een energieboost en zal hij met veel plezier weer goed naar je willen luisteren. Nog snacks nodig? Bekijk dan eens onze heerlijke en gezonde DARF snacks.

5 Schakel hulp in

Foto’s maken, je viervoeter in de gaten houden en de omgeving niet uit het oog verliezen. Dat is eigenlijk te veel werk om in je eentje te doen. Vraag daarom altijd iemand die je kan helpen bij de fotoshoot. Om de foto’s te maken, je viervoeter af en toe een snackje te geven, of op de juiste plek te laten staan. En het is natuurlijk ook nog eens supergezellig :) 

6 Houd de achtergrond rustig

Je hond moet natuurlijk de echte eyecatcher zijn op de foto’s. Om dat te creëren is het belangrijk om de achtergrond rustig te houden. Zo spat jouw viervoeter echt van het scherm!

7 Maak gebruik van verschillende locaties

Om veelzijdig beeld te krijgen van de fotoshoot is het leuk om de locaties een beetje af te wisselen. In een mooi weiland, in de bossen of bij het water. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. En door op verschillende locaties te fotograferen raakt je viervoeter ook niet verveeld. Win-win! 

8 Fotografeer niet tegen het licht in 

Net als bij iedere andere fotoshoot is het bij een fotoshoot met je hond net zo belangrijk om niet tegen het licht in te fotograferen. Door dit felle licht heeft de camera namelijk de neiging om jouw hond te onderbelichten waardoor er vreemde silhouetten ontstaan op de foto. Dat is natuurlijk niet wat je wilt!

9 Geduld is een schone zaak

Een beetje geduld is natuurlijk altijd al belangrijk bij je viervoeter, maar zeker met een fotoshoot heb je hier best wel wat van nodig. Voor je hond is het natuurlijk onbekend terrein en daarom moet je zelf als baasje altijd rustig blijven. Zo vertrouwd je hond de situatie beter en krijgt hij niet onnodig stress. 

10 Neem speelgoed mee

Speelgoed is altijd een goed hulpmiddel als je wat interactie op de foto wilt. Een balletje gooien, knagen aan een touw of een lekker botje. Het zorgt ervoor dat je hond lekker zichzelf kan zijn en dat zijn nou net de allerleukste foto’s! Het spelen zorgt er ook voor dat je viervoeter het leuk blijft vinden.  Heb jij nog goede tips voor een fotoshoot met je hond? Of een leuke foto van een fotoshoot met je viervoeter? Deel die dan met ons via Facebook of Instagram. Vinden we leuk! 
Tekenbeten bij je hond
Tekenbeten bij je hond zijn vervelend en gevaarlijk. Net als bij mensen kan je viervoeter namelijk gevaarlijke aandoeningen oplopen zoals de ziekte van Lyme. Tegen dit soort situaties wil je jouw hond natuurlijk beschermen. Daarom geven we je een aantal tips waar je goed op moet letten.

Controleer je hond op tekenbeten

Het is superbelangrijk dat je jouw hond na iedere wandeling goed controleert op tekenbeten. Zo kan je gelijk handelen als je viervoeter gebeten is en voorkom je dus vervelende aandoeningen. Je kunt een teek herkennen aan een heel klein, zwart stipje. Maar als hij al langer op jouw viervoeter zit is het een soort bolletje die helemaal is opgezwollen door al het bloed dat hij heeft opgezogen. Voor het controleren is het verstandig om dit stap voor stap te doen. Dus bijvoorbeeld eerste de poten, dan het hoofd, de buik enzovoort. Op deze manier weet je zeker dat je geen plekjes overslaat. Ook is het aan te raden om het gedeelte wat jouw hond het minst prettig vind als laatste te controleren. Dan is het daarna écht klaar en kan hij weer lekker gaan spelen of een lekkere DARF snack eten!

Gebruik een speciale tekentang

Heb je een teek bij jouw hond gevonden? Gebruik dan altijd een tekentang als je deze gaat verwijderen. Zodra je de teek beet hebt kun je deze er voorzichtig uittrekken. Zo komen ook de monddelen van de teek los. Wanneer deze blijven zitten kan dit namelijk nog steeds voor vervelende ontstekingen of ziektes zorgen. Gebruik daarnaast ook geen alcohol of soortgelijke middelen bij het verwijderen van een teek. De teek kan dan gaan overgeven wat ervoor zorgt dat jouw viervoeter nog steeds ziektes kan oplopen.  Let op: verwijder teken altijd binnen 24 uur! Dan is de kans het kleinst dat ze al ziektes hebben overgedragen. In die 24 uur is de teek erg klein, maar zodra de teek wat bloed heeft opgezogen van jouw viervoeter zal je hem ongetwijfeld opmerken. Dan is de teek helemaal opgezwollen door al het bloed.

Tekenpreventie

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor tekenbeten. Er zijn namelijk heel veel producten op de markt die helpen tekenbeten te voorkomen. Denk aan speciale halsbanden of een pipet. Het is wel verstandig om je over deze middelen goed te laten adviseren bij een dierenspeciaalzaak of de dierenarts. Zo weet je zeker dat je producten gebruikt die alleen het beste voorhebben met jouw viervoeter. Deze producten geven natuurlijk nooit een volledige garantie op een teekloze hond. Daarom blijft het controleren superbelangrijk.

Let goed op ziekteverschijnselen

Natuurlijk let je altijd goed op de gezondheid van je viervoeter, maar als je net een teek hebt verwijderd of je loopt veel in de bossen is het goed om extra alert te zijn. Dus is je hond nog energiek, eet hij zijn eten goed op en is hij nog steeds enthousiast als jullie op pad gaan? Zolang je viervoeter dit nog allemaal doet zal het hoogstwaarschijnlijk wel goed zitten. Mocht je toch verandering merken, dan is het aan te raden om een extra controle te doen of een bezoekje aan de dierenarts te plannen. Let op: nu het klimaat in Nederland een stuk warmer wordt zijn teken bijna het hele jaar door te vinden. Controleer daarom ook jouw hond als het weer bijvoorbeeld in november als het nog boven de 7 graden is. Met deze temperatuur zijn teken namelijk nog steeds actief. 

Houd de tekenradar in de gaten

Er is een speciale tekenradar opgericht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, De Natuurkalender en de Universiteit van Wageningen. Handig om deze altijd even in de gaten te houden, voor jezelf en je viervoeter. Op deze radar kan je zien waar tekenbeten gemeld zijn en kan jij tekenbeten ook melden. Zijn er veel meldingen voor een bepaald gebied? Probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. De radar is wel voornamelijk bedoeld voor mensen, maar bij plekken met veel meldingen weet je dus ook dat jouw viervoeter ook een grote kans heeft op een tekenbeet ;) Heb jij goede tips hoe je jouw hond op een handige manier kan controleren? Laat het ons dan weten via Facebook of Instagram. En tot slot: vergeet nooit jezelf ook te controleren op teken!
‘Humor bij een Beagle opvoeden is superbelangrijk’
Sandy is trots baasje van de Beagles Renzo, Elsa, Tirza en Lina. Maatjes voor het leven en Renzo en Elsa zijn zelfs trotse ouders van hun allereerste nestje. Het fokken met deze twee toppers deed Sandy niet zomaar. Met de juiste precisie, geduld en kennis heeft zij dit proces op de meest natuurlijke wijze doorlopen. Met als resultaat zes schattige en supergezonde puppy’s die inmiddels allemaal hun plekje in een nieuw huishouden hebben gevonden op basis van dé perfecte match.

De viervoeters

De keuze voor een Beagle was goed overwogen volgens Sandy. ‘Toen we de kans kregen om een hond op te voeden zijn we op zoek gegaan naar actieve hond, maar dan wel van een praktisch formaat. Al snel was de keuze voor een Beagle gemaakt. Een actieve hond waar je lekker lang mee kan wandelen en een ‘goed’ formaat. Ik vind het namelijk fijn dat als er iets gebeurd ik mijn hond kan optillen.’ En het vooroordeel over de eigenwijze Beagles? Daar trekt Sandy zich niks van aan. ‘Ik vind juist het eigenwijze karakter heerlijk. Soms zeg ik wel eens; moet je nagaan hoe eigenwijs ik ben! Natuurlijk ben ik wel eens boos op ze, of geïrriteerd, maar ik zie er ook altijd wel de humor van in. Die humor is superbelangrijk bij het opvoeden van een eigenwijze Beagle. Zo blijft het één groot feest.’

Het eerste nestje

In eerste instantie was het niet de intentie van Sandy om te gaan fokken met haar Beagles. Maar na wat enthousiaste opmerkingen vanuit haar omgeving was ze om. ‘Ik kreeg complimenten vanuit mijn omgeving dat Renzo een prachtige reu was om mee te gaan fokken. Na alle nodige kwalificaties en gezondheidstesten bleek dat hij een geschikte én gezonde dekreu was. De volgende stap was erkend fokker worden van de Beagle Club Nederland. Wat ook betekent dat wij graag willen en moeten voldoen aan het Verenigings Fokreglement. Met de extra gezondheidstesten en die erkenning op zak konden we veilig en verantwoord van start.’ In 2016 kreeg Sandy Elsa als pup in huis. Een actieve dame die niet vies is van een potje flyball. ‘Vanaf het begin waren Elsa en Renzo dikke maatjes. Het was een echte match tussen die twee. Naast dat ze dol op elkaar zijn waren ze ook een perfecte match om mee te fokken. Hier hebben we wel mee gewacht tot Elsa uitgegroeid was. Na drie jaar dachten we: ze is er nu lichamelijk en emotioneel klaar voor.’ Een goede voorbereiding was voor Sandy erg belangrijk en daarom heeft ze eerst veel kennis opgedaan voordat ze begon met het fokken. ‘We hebben eerst de juiste kennis opgedaan en fokkers en trainers om ons heen verzameld met veel ervaring. In het speciaal Carmen van de Kamp van Sporthond in Conditie, mijn steun en toeverlaat. Met alle informatie op zak waren we letterlijk op alles goed voorbereid en konden we met een gerust hart starten met het fokken van ons allereerste nestje.’

Zoals de natuur het bedoeld heeft

Voor Sandy is een natuurlijke benadering erg belangrijk. Van voeding, inentingen tot de bevalling van de pups. ‘Ik probeer altijd alles zoals de natuur het bedoeld heeft in stand te houden. Bijvoorbeeld met de bevalling. Eerst heb ik Elsa fysiek goed voorbereid zodat ze in topconditie kon werpen. Denk dan aan het voer, haar fitheid en het bieden van rust. Net als dat belangrijk is voor ons als mensen eigenlijk. En tijdens de bevalling heb ik alleen gekeken of alles goed ging en voor de rest het echt aan Elsa overgelaten.’ Naast een volledig natuurlijke bevalling zonder extra hulp houdt Sandy ook rekening met de natuurlijk benadering met betrekking tot het inenten van de puppy’s. ‘We werken samen met een holistische dierenarts en controleren vooraf altijd of de puppy’s al toe zijn aan een inenting. Als de bescherming van de moedermelk namelijk nog in het lichaam is slaat de inenting niet aan. Daarom testen we voor de inenting of de pup deze bestanddelen nog in zijn of haar lichaam heeft. Dit doen we met een klein prikje en een beetje bloed, dat wordt titeren genoemd. Zo hoeft de pup niet onnodig drie keer een inenting bij zes, negen of twaalf weken, maar is het vaak met één inenting volledig beschermd.’

De perfecte match

Naast het zorgvuldige fokproces en de verzorging van de pups in de eerste weken is ook de juiste match tussen het toekomstige baasje en de pup erg belangrijk. Om die juiste match te krijgen stelt Sandy per pup een karakter-rapport op en legt die dan naast de situatie van de potentiële baasjes. ‘Toen de pups zes weken oud waren ben ik samen met Carmen van de Kamp naar de puppy playground gegaan. Hier konden we precies zien hoe de pups individueel reageerden op bepaalde situaties en hindernissen. Over iets heen springen, klimmen of juist een spannende afdaling. Op deze manier kan je het karakter van een pup grotendeels opmerken en kan je zien wat ze in de afgelopen tijd hebben geleerd. Hier maken we dan een rapport van die we naast de kenmerken van de potentiële baasjes leggen .’ Op basis van deze rapporten gaat Sandy kijken welke pup bij welk huishouden past. De toekomstige baasjes weten dus niet al direct na de geboorte welke puppy ze in huis krijgen. ‘Na zeven weken stuur ik mijn voorstel naar de toekomstige baasjes. Ze hebben dan even de tijd om na te denken of ze hier achter staan. Zo ja, heeft de pup zijn nieuwe thuis gevonden en mochten ze er niet achter staan dan is er vast een andere perfecte match. Met dit eerste nestje is iedereen na enkele weken nog steeds superblij met de match en dolenthousiast over de viervoeters. Missie geslaagd!’

Natuurlijke, biologische voeding

Biologisch en compleet. Dat zijn dé redenen dat Sandy DARF aan haar viervoeters voert. ‘Via de voerwijzer ben ik terecht gekomen bij DARF. Ik vind het belangrijk dat het voer compleet, biologisch en divers is. Maar daarnaast zijn er ook veel verschillende smaken en is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed.’ Elsa en Renzo smikkelen dus al van DARF, maar ook de pups vinden het heerlijk. ‘Toen we de pups voor het eerst vers vlees gaven had ik eerst verwacht dat ik ze een beetje moest begeleiden richting de bakjes. Ze waren dit soort voer tenslotte niet gewend, maar ze renden gelijk naar de voerbakjes en begonnen met eten. Ze gingen echt af op hun instinct en dat was bijzonder om te zien.’ Ook de kopers van haar puppy’s geeft ze het advies mee om DARF te voeren. ‘Door de het goede voer en de algemene natuurlijke benadering kan ik met een goed gevoel gezonde en energieke pups meegeven aan de nieuwe baasjes. De pups zijn echt dol op het verse vlees en het is ook nog eens supergezond. Daarom geef ik altijd het advies mee om DARF te blijven voeren.’
Op de hoogte blijven van alle DARF nieuwtjes? Volg ons dan op Facebook en Instagram!