RSS

Blog berichten van '2019' 'december'

Een veilige kerst voor honden
Kerst, voor veel mensen de mooiste periode van het jaar. Cadeautjes onder de boom, samen dineren, en sfeerverlichting in huis. Tijdens kerst verandert er vaak veel in huis; accessoires, een boom… misschien ga je wel gourmetten. Hoe houd je het huis van veilig voor dieren? Wij geven een paar tips voor een veilige kerst met honden.

De kerstboom

Gelukkig zijn de meeste kerstbomen niet giftig, toch is het belangrijk dat je viervoeters er niks van binnenkrijgen. Dat kan namelijk darmproblemen veroorzaken. Ook kunnen dennennaalden irritaties veroorzaken aan de vacht en de pootjes. Heb je een echte boom? Dan is het belangrijk dat je iedere dag even stofzuigt.  En nog beter; zorg dat je viervoeter niet bij de boom in de buurt kan komen. Kerstversiering ziet er voor veel honden en katten uit als speelgoed, maar dat is het natuurlijk niet. Ook dit brengt dus gevaren met zich mee, kapotte kerstballen kunnen versplinteren, waardoor je viervoeter gewond kan raken. Met enkel hond(en) in huis is het vaak verstandig om de boom hoog te zetten, zodat ze er niet bij kunnen. Voor katten is dit vaak geen probleem… die weten er wel bij te komen. Zorg dat je ze direct duidelijk maakt dat de boom geen speelgoed is, maar zorg ook dat ze zich niet kunnen bezeren.  Ook cadeautjes onder de boom kunnen zorgen voor problemen. Als er in de pakjes bijvoorbeeld iets lekkers zit kan je viervoeter gaan knagen op het lint, of zelfs het papier verscheuren. Houdt aantrekkelijke pakjes dus bij je hond of kat uit de buurt. En zorg dat er wat anders in de buurt is om mee te spelen. 

Lampjes

Kerst is ook de periode van verlichting, grote kans dat je dus lampjes in huis hebt. In de boom, over de schouw, aan het raam… het kan allemaal. Deze elektrische snoeren kunnen echter een gevaar vormen voor je viervoeter. Zorg dus dat de snoeren goed weggewerkt zijn en dat je viervoeter er niet bij kan. Gekauw op elektrische bedrading kan namelijk voor elektrische schokken zorgen. Met je elektrische lampjes vervangen door verlichting op batterijen is het gevaar helaas ook niet weg. Want ook batterijen kunnen een gevaar vormen voor je viervoeter. Een batterij kan namelijk chemische brandwonden veroorzaken. En ze zijn tevens giftig. Heeft je viervoeter een batterij ingeslikt? Dan moet je altijd contact opnemen met een dierenarts. 

Voedsel 

Kerst is de periode van lekker eten, maar ook veel lekker eten waar voornamelijk honden niet tegen kunnen. Denk aan; chocolade, kaas en noten. Hier lees je meer over gevaarlijke voedingsmiddelen voor honden. Zorg daarom dat het eten op de tafel en op de borden blijft. Vooral tijdens gourmetten gaat dit nog weleens mis. De beste oplossing? Zorg voor een eigen kerstdiner voor je viervoeter! Denk aan het BARF-principe en neem een kijkje in onze shop voor iets lekkers voor jouw viervoeter.  Hopelijk wordt het dankzij deze tips een veilige kerst voor honden en een zalige kerst voor de baasjes ;)  
Katten in de winter
Het wordt winter, en dus kouder buiten. Grote kans dat jouw kat gewoon buiten loopt. Maar hoe kun je jouw kat beschermen tegen de (vries)kou? 

De vacht

Gelukkig past de vacht van jouw kat zich aan in de winter. Echter is een dikke vacht nog niet voldoende. Zeker als je kat in aanraking komt met nattigheid en kou. Zorg dat je de vacht van je kat goed verzorgt, en dat hij niet nat wordt. Een natte vacht in combinatie met kou is namelijk een oorzaak voor onderkoeling. Komt je kat nat binnen? Zorg dan dat je hem direct afdroogt. Let op: vooral voor oudere katten in de kou erg gevaarlijk. Ze kunnen meer last hebben van ouderdomsklachten, zoals artritis. Houd dus rekening met de leeftijd van je kat. Zorg dat een oudere kat wanneer het vriest niet te veel buiten komt. 

Is er gestrooid?

Natuurlijk is het fijn voor ons als er is gestrooid wanneer het vriest, voor katten is het minder prettig. Het zout gaat namelijk op zijn poten en vacht zitten. Wanneer hij zichzelf gaat aflikken krijgt hij het binnen, en dit is schadelijk. Probeer te vermijden dat je kat zich bevindt om plekken waar is gestrooid, en maak hem schoon met een droge doek wanneer hij binnen komt. 

Creëer een warme plek

Natuurlijk heb je in huis een lekkere, veilige plek gecreëerd voor je viervoeter. Geef deze  plek in de winter nog iets meer aandacht. Zorg dat je kat niet op een plek gaat liggen waar hij op de tocht ligt. En zorg voor een warm, zacht kleedje. Omdat de vloer in de winter vaak koud aanvoelt (tenzij je vloerverwarming hebt natuurlijk) is het ook aan te raden om bijvoorbeeld zijn mandje op een hogere plek te zetten. Heb je een warme plek buiten gecreëerd? Zorg dan dat je kleden/stro regelmatig vervangt. Deze kunnen namelijk vochtig worden.  Een buitenkat zal vrijwel altijd behoefte hebben om naar buiten te gaan. Echter, als het extreem vriest is het aan te raden om je kat binnen te houden. Zorg dan dat er binnen genoeg is om te spelen, en natuurlijk een krabpaal. 

De auto 

Veel katten zoeken de warmte op door op het motorcompartiment van de auto te gaan slapen, of zelfs boven de wielen. Zorg dus dat je dit checkt voordat je de auto start. 

Voedsel

Grote kans dat je kat meer eet in de winter dan in de zomer. Geef je kat dus iets maar voer als je merkt dat hij hier behoefte aan heeft. Voer je je kat normaal buiten? In de winter is het verstandiger om je kat binnen te voeren, omdat het voedsel kan bevriezen. Hetzelfde geldt voor water.  Een kat in de sneeuw is een prachtig gezicht, zorg dus dat jij, maar ook je kat hiervan kan genieten. En dat er binnen altijd een veilige, warme plek is waar hij terecht kan. 
Je hond laten wennen aan een baby
Een baby op komst? Van harte gefeliciteerd! Als hondenbaasje vind je het wellicht spannend hoe het gaat zijn met een hond én een baby in huis. Hoe gaan die op elkaar reageren? Hoe laat je een hond wennen aan een baby? Want ook je viervoeter heeft door dat er iets gaat veranderen in huis. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rij gezet. 

Bereid je viervoeter voor 

Een baby brengt vaak meer veranderingen met zich mee dan enkel een extra persoon in huis. Je schaft misschien een grotere auto aan of zult op andere tijden met je viervoeter moeten gaan wandelen. En wat doet die gekke kinderwagen ineens in huis? Zorg dat je deze aanpassingen al doorvoert voordat de baby er is, zodat je viervoeter deze veranderingen niet negatief associeert met de kleine. En er al aan gewend is voordat de baby er is.

De ontmoeting 

Zorg dat je de eerste ontmoeting kunt voorbereiden en dat je viervoeter tijdens de bevalling naar een adres kan waar hij voldoende aandacht krijgt. Zijn jij en de baby helemaal ontspannen? Dan is het tijd voor de eerste ontmoeting. Begroet je viervoeter vriendelijk voordat hij de kleine ontmoet. Leer je viervoeter direct dat het belangrijk is om respect te hebben voor de baby. Je viervoeter hoeft niet direct dichtbij te komen.  Begrijp dat je viervoeter moet wennen aan de situatie. En forceer dus niks. Heeft hij in het begin geen interesse in de baby? Laat dat dan zo. En dwing hem niet om in de buurt te komen. 

Vergeet je viervoeter niet

Natuurlijk staat je leven helemaal in het teken van je kind. Zeker als hij of zij net geboren is. Maar vergeet je trouwe viervoeter niet. Hij is nog steeds onderdeel van het gezin. Zorg dat je viervoeter nog genoeg knuffels krijgt. En verwen hem af en toe met wat lekkers als die braaf is geweest tijdens de kraamvisite.   hond laten wennen aan baby

Zorg dat je viervoeter zijn/haar energie kwijt kan

Het is - vooral in het begin - prettig voor de kleine als je viervoeter rustig is. Zorg daarom dat hij genoeg heeft gewandeld en gespeeld om zo de energie kwijt te kunnen. Dit zorgt er voor dat de viervoeter rustiger in huis is, en misschien wel direct in zijn mand kruipt.  Natuurlijk is iedere situatie anders. En reageert iedere hond anders op een baby. Maar in de meeste gevallen duurt het gelukkig niet lang voordat de hond en de baby beste vrienden zijn. Want laten we eerlijk zijn; welk kind wil er nu niet opgroeien met een vriendelijke vriend in huis? Zijn jouw hond en kindje dikke maatjes? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!
Verras je hond met kerst
Een DARF kerstpakket voor je viervoeter? Dat klinkt toch als een ideaal kerstcadeau! Leuk voor je viervoeter, maar ook voor jou! Het pakket heeft namelijk een mooi prijsje.

Voor slechts €50 krijg je:

  • 2 kilo DARF hert
  • 2 kilo DARF caspar
  • 2 kilo DARF emi (nieuw zonder rund en kip)
  • 2 kilo DARF wild
  • 1 vuurwerkkluif
  • 1 waardebon voor 10% korting in 2020
  • 1 voucher voor 10% korting bij hotel overnachting Hotel Haupt in Kobern (hond mag mee)
  • 1 x 4 Meatbars

Meer over DARF emi

DARF Emi is een nieuwe KVV, zonder rund en kip dus. Ideaal voor viervoeters die allergisch zijn voor rund en/of kip. In ons kerstpakket zit DARF emi, handig om alvast te proberen! Binnenkort is DARF emi ook los te koop in onze shop. Shop het kerstpakket hier. De kerstpakketen zijn verkrijgbaar tot kerst. Bekijk hier voor wanneer jij moet bestellen om je bestelling op tijd in huis te hebben. Heb je vragen over het kerstpakket? Laat het ons weten via Facebook.
Waarom kiezen voor een herplaatser
Je hebt er waarschijnlijk goed over nagedacht: een nieuwe viervoeter in huis. Want er is natuurlijk niets mooier dan een nieuw maatje. Maar waarom zou je kiezen voor een herplaatser?  Bedenk je ten eerste altijd goed waarom je een viervoeter in huis neemt. Heb je al een hond in huis? Veel baasjes merken dat honden zelfverzekerder worden als er nog een hond in huis is, en het is natuurlijk erg leuk dat ze samen kunnen spelen. Let er wel op dat ze goed met elkaar overweg kunnen. 

De perfecte match

Het is niet alleen belangrijk dat de viervoeter(s) die je al in huis hebt met de nieuwe hond overweg kunnen. Ook jij als baasje moet een klik hebben met de hond! Dat kan natuurlijk met een pup, maar dat kan ook zeker met een herplaatser. Herplaatsers hebben vaak al een ontwikkelde persoonlijkheid, waardoor je er al snel achter komt of jullie een match zijn. 

Uit liefde voor het dier

Een hond kan om verschillende redenen herplaatst worden. Misschien is het vorige baasje overleden of had de hond geen match met andere dieren in het huis. Hoe mooi is het als jij deze viervoeter een nieuw thuis kan bieden? Bij een asiel kun je altijd informatie opvragen over de geschiedenis van de viervoeter. 

Opvoeding 

Met een puppy ga je meestal naar puppycursus, hij moet namelijk nog opgevoed worden. Bij de meeste herplaatsers is dit niet het geval. Hierdoor is een puppy vaak intensiever. Een ander groot voordeel is dat herplaatsers (meestal) al zindelijk zijn. Natuurlijk zullen jullie altijd aan elkaar moeten wennen. En kan het zijn dat de viervoeter in het verleden dingen heeft meegemaakt waardoor hij bijvoorbeeld angstig is. Zorg te allen tijde dat je jouw viervoeter rustig kunt krijgen en bovenal een liefdevol thuis biedt. Of je kiest voor een puppy of een herplaatser is natuurlijk persoonlijk. Hoe dan ook: een nieuwe viervoeter in huis is altijd iets om dankbaar voor te zijn! Waar heb jij voor gekozen? Een pup of een herplaatser? Laat het ons weten!