RSS

Blog berichten van '2021' 'maart'

Waarom drinkt mijn kat zoveel?
Gemiddeld drinken katten dagelijks 50 ml water per kilo lichaamsgewicht. De kans is klein dat je dat elke dag meet, en dat is logisch. Toch is het aan te raden af en toe het drink- en plasgedrag van je kat in de gaten te houden. Te veel drinken kan namelijk betekenen dat jouw kat ziek is. We zetten de oorzaken van te veel drinken voor je op een rijtje. 

Temperatuur

Als het warm is drinken we meer. Huisdieren ook. Dus is het hartje zomer of heb je in de winter voor jou en je binnenkat de verwarming lekker hoog staan, zorg dan dat je kat altijd voldoende vers water heeft. Dit geldt ook voor hele actieve katten. Een kat die veel in beweging is drinkt over het algemeen meer dan een kat die de hele dag heerlijk ligt te tukken op een luie stoel.

Nierproblemen

Nierproblemen kunnen geleidelijk aan maar ook heel plots opduiken en hebben vaak ernstige gevolgen. Door beschadigd nierweefsel krijgt je kat geconcentreerde urine en dus meer vochtverlies. Door dit verlies van vocht gaat je kat meer drinken en vervolgens meer plassen. Waarom drinkt mijn kat zoveel?

Suikerziekte

Suikerziekte is iets wat het meest voorkomt bij katten met overgewicht. Toch is dit niet altijd het geval: katten met overgewicht hoeven geen suikerziekte te hebben en katten met suikerziekte hoeven geen overgewicht te hebben. Als een kat een teveel aan suiker in het bloed heeft, komt een deel hiervan terecht in de urine. De suikermoleculen trekken vervolgens nog meer vocht aan. Om gehydrateerd te blijven, gaat je kat meer drinken. Hoe sneller je met je kat met suikerziekte bij de dierenarts bent, hoe kleiner de kans is op ernstige gevolgen.

Snel werkende schildklier 

Van een te snel werkende schildklier wordt een kat -net als een mens- extra dorstig en vaak ook hongerig. Merk je dat je voer- en waterbakjes steeds leeg zijn en je kat toch nog trek heeft? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts.

Soort voeding

Te veel drinken heeft gelukkig niet altijd een medische oorzaak. Katten die brokjes krijgen drinken vaak meer water dan katten die natvoeding krijgen. Begrijpelijk, want zij halen veel vocht uit hun voer. Ben je onlangs overgestapt van natvoeding naar brokjes? Dan valt het extra op dat je kat ineens meer drinkt. Met vers vlees van DARF weet je zeker dat jouw kat gezonde voeding binnenkrijgt. Waarom drinkt mijn kat zoveel?

Stromend water

Je hebt het vast wel eens gezien: een kat op het aanrecht drinkend uit de kraan. Het kan zijn dat zijn waterbakje leeg is en hij nog dorst heeft. Maar er zijn ook katten die gewoon liever uit de kraan drinken dan uit een bakje. Dus voor je je zorgen maakt, eerst even het waterbakje checken ;)  Drinkt jouw kat uit de kraan? Of heeft hij andere grappige drinkmaniertjes? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!  
Thuiswerken met de hond
Steeds meer mensen werken thuis. Voor viervoeters even wennen: hun baasje is thuis, maar ze krijgen vaak toch weinig aandacht. Thuiswerken met de hond, hoe doe je dat? Met deze tips helpen wij je een handje op weg.

Geef extra aandacht

De kans is groot dat je door thuiswerken reistijd bespaart. Extra tijd: dat kan je viervoeter vast goed gebruiken. Zorg dat je hond een voldaan gevoel heeft als jij aan je werkdag begint. Lekker van tevoren een eindje wandelen of zelfs hardlopen, uitrusten en eten. Dan is hij tevreden en rustiger als jij aan de slag moet. De frisse lucht en beweging zijn natuurlijk goed voor jullie allebei. 

Creëer een fijn plekje

Logisch dat je, als je samen met je viervoeter thuis bent, je niet afzondert van je hond. Je bent er toch, wel zo gezellig als je dan lekker dicht bij elkaar bent. Maar je hond moet wel leren dat hij weinig, of zelfs geen, aandacht van zijn baasje krijgt. Met een mand, bench of hondenkleed creëer je makkelijk een plekje in de buurt van je werkplek waarvan je viervoeter weet: ‘Hier lig ik lekker, dit is een fijn plekje dichtbij mijn baas. Het is prima, maar hij heeft even geen tijd voor mij.’ 

Lekker laten dartelen

Heb je er zelf geen last van als je viervoeter om je heen dartelt? Geen probleem natuurlijk, lekker laten gaan. Je kunt hem ook alleen op zijn plek sturen als jij even niet gestoord kan worden. Wanneer je moet videobellen bijvoorbeeld. De ene gesprekspartner vindt het hartstikke leuk als er ineens een hond in beeld komt, maar niet iedereen is ervan gediend en ook niet elke baan leent zich hiervoor. Uitgebeld? Geef je hond dan weer een commando dat hij weer ‘vrij’ is. Thuiswerken met de hond

Zorg voor een veilige werkplek

Normaal gesproken heb je misschien alleen af en toe een laptop op tafel staan. Voor het thuiswerken staat er vaak meer op een tafel of bureau: computers met meerdere schermen, printers telefoonladers. Al deze apparaten hebben de nodige snoeren. Let erop dat je viervoeter hier niet bij kan. Vooral puppy’s zijn geneigd hier eens even lekker aan te knagen. Ook als je hond er netjes afblijft is het opletten geblazen: met vier pootjes is struikelen over snoeren niet ondenkbaar. Gevaarlijk voor je hond, maar ook voor je apparatuur ;) 

Bewegen in de pauze

Thuiswerken kan betekenen dat je meer flexibel bent. Loop je normaal gesproken een rondje met je collega’s? Dat kan nu met je viervoeter. Afhankelijk van de lengte van je pauze is hondensport ook een mogelijkheid. Even samen de wekelijkse training of een paar oefeningen doornemen. Met een paar flyball-oefeningen vliegt je pauze om! 

Leren alleen zijn

Werk je tijdelijk thuis? Dan is het, hoe ongezellig het ook klinkt, verstandig af en toe zonder hond op pad te gaan. Toch even die lunchwandeling alleen, of op je vrije vrijdagmiddag alleen ergens op visite. Je hond zal -weer- moeten leren alleen te zijn. Straks zit jij namelijk weer op kantoor, en zit hij weer alleen thuis. Neemt natuurlijk niet weg dat je nu niet extra van elkaars gezelschap mag genieten!  Werk jij thuis samen met je hond? Stuur een foto ons een foto van jullie werkplek via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!  
Sharon's hondenpension is uniek in zijn soort
Sharon heeft dagelijks de zorg voor zo’n zesentwintig honden. In de vakantie vangt ze met liefde nog meer honden op. Niet alleen vangt ze in haar unieke pension honden op, ze runt ook een verkooppunt van DARF.

Van uniform naar hondenpension

Een geluk bij een ongeluk: Sharon kreeg, doordat ze een zeldzame allergie opliep tijdens haar vorige baan, de mogelijkheid haar droom waar te maken. ‘Ik had een baan waarbij ik een uniform moest dragen. Maar ik ontwikkelde een allergie voor de kleurstoffen in onder andere kleding. Het werd zo erg dat ik de blaren op mijn rug had staan. Doordat ik het uniform echt niet meer kon dragen, kon ik mijn baan niet meer uitoefenen. Mijn vorige werkgever vroeg mij: ‘Wat wil je nu?’ Ik ben stapelgek op honden, ze zijn echt mijn passie. Dus ik wist het meteen: ik wilde een hondenpension.’ 

Geluk bij een ongeluk

'Omdat ik mijn werk niet meer kon uitoefenen, heb ik mij met behulp van mijn oude werkgever om laten scholen. Ik heb alle benodigde diploma’s voor een hondenpension behaald. Ik vond een prachtig vrijstaand pand met genoeg ruimte voor alle dieren. Ik woon bij mijn eigen mooie pension: een droom die uitkwam.’

Studio’s voor de honden

Sharon’s hondenpension is, zoals Sharon het noemt, ‘one of a kind’. ‘Ik heb een pension zonder kennels. De sfeer is huiselijk en honden hebben bij mij ontzettend veel vrijheid. Binnen heb ik vier studio’s waarin -afhankelijk van diverse factoren- gemiddeld vijf à zes honden kunnen verblijven. En dan hebben ze echt nog lekker de ruimte. De studio’s worden alleen gebruikt om in te slapen. De honden zijn de hele dag lekker op het erf. Ik heb ruim een hectare aan omheind bos waar ze heerlijk kunnen rennen, relaxen en ravotten. Een grote wens is nog een hondenzwembad, dat hoop ik voor de zomer te kunnen realiseren.’

De dagen van Sharon

Een negen-tot-vijfmentaliteit komt niet voor in het woordenboek van Sharon. Er zijn altijd honden om voor te zorgen. ‘Om half acht ga ik naar het pension, dan heb ik mijn eigen honden al uitgelaten en eten gegeven. Dan vang ik de honden voor de dagopvang op. De honden die overnacht hebben zijn lekker buiten aan het spelen. Als alle honden er zijn, gaan de logees naar binnen om te eten en daarna even te rusten. De ‘daghonden’ gaan meteen naar lekker naar buiten. Zo'n anderhalf uur na het 'ontbijt' gaat de deur open en zijn alle honden lekker samen in een roedel. Dan is het echt een grote hondencrèche. Ik ben de rest van de dag in de weer met alle honden: lekker knuffelen, schoonmaken, voeren, wassen... Dat is echt een dagtaak, want gemiddeld zijn er elke dag zo’n vijftien honden. In de zomer kan dit oplopen tot maximaal dertig. Als het weer het toelaat ga ik er in de avond met de step nog even met mijn eigen honden heen.’

Elf kieskauwers

De honden van Sharon -vijf Husky’s, een rescue, een Chodsky Pes, en vier Keeshondjes- zijn geen makkelijke eters. ‘Ik ben een voorstander van vers vlees. Maar dat is haast geen doen met zoveel honden, ik zou dan een enorme vriezer moeten hebben. Via via werd ik getipt over DARF, de brokken zouden vergelijkbaar zijn met vers vlees. Ik heb me ingelezen en werd meteen enthousiast. Gelukkig zijn mijn honden dat ook. Dat is niet heel vanzelfsprekend, want het is een stelletje kieskauwers bij elkaar. Niet alleen vinden ze het allemaal hartstikke lekker. Sinds ze DARF krijgen zitten ze goed in hun vel en ziet hun vacht er beter uit. Elke dag eten ze hun eten met smaak op.’

Verkooppunt van DARF

Sharon zorgt niet alleen voor het verblijf van honden. Haar pension is ook een verkooppunt van DARF. ‘Ik heb een klein winkeltje bij het pension, daar verkoop ik alleen producten waar ik zelf echt achtersta. Zo ook DARF. Klanten zijn er gelukkig net zo enthousiast over als ik. Sterker nog: ik heb onlangs mijn voorraad moeten vergroten. Soms vragen mensen mij ook om advies, als ze bijvoorbeeld een puppy hebben. ‘Ik kreeg dit voer mee van de fokker, hoe en naar wat kan ik het beste overstappen?’ Het is leuk om mensen zo aan voer te helpen waar ik echt achter sta. Ik merk dat er steeds meer fans van DARF bijkomen.’
Aangepaste leverdagen in april
Volgende maand staan er een aantal feestdagen op de agenda. April zit vol met lekkere ontbijtjes, verstopte paaseitjes, uithangende vlaggen voor onze koning en oranje versieringen. Deze gezelligheid brengt ook met zich mee dat wij andere leverdagen hanteren. We brengen je hiervan graag op de hoogte zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tweede paasdag

🐣Maandag 5 april, tweede paasdag, leveren wij niet. Afhankelijk van de postcode van het bezorgadres, leveren we jouw bestelling op woensdag of donderdag na Pasen. Begint jouw postcode met 50, 51, 54, 55, 56, 57, 58 of 59? Dan leveren we jouw bestelling op woensdag 7 april. Aan de uiterste besteldag verandert niets, zorg dus dat je uiterlijk maandagochtend 5 april je bestelling plaatst. Op donderdag 8 april rijden we de rest van de maandagroute. Dit zijn de postcodes die beginnen met 40, 41, 42, 52 en 53. Ook hiervoor verandert er aan de uiterste besteldag niets. 

Dinsdag 6 april

Wil je op dinsdag 6 april een bestelling ontvangen voor jouw viervoeter? Zorg dan dat je je bestelling plaatst vóór donderdagavond 1 april 23:59 uur. 

Maandag 26 april

Voor de route op maandag 26 april ontvangen we de bestellingen graag vóór donderdag 22 april 23:59 uur.

Koningsdag

👑Op Koningsdag, dinsdag 27 april, nemen onze chauffeurs een dagje vrij om de verjaardag van Koning Willem-Alexander te vieren. Heb je die dag toch iets nodig van DARF? Dan bezorgen we dat, afhankelijk van de postcode van het bezorgadres, graag de zaterdag vóór of de woensdag ná Koningsdag. Begint jouw postcode met 14, 20, 21, 22, 23, 24 of 27? Dan bezorgen we jouw bestelling op zaterdag 24 april. We ontvangen je bestelling graag vóór donderdagavond 22 april 23:59 uur.  Het tweede deel van de route (postcodes beginnend met 10, 11, 15, 16, 17, 18 en 19) voegen we samen met de woensdagroute op 28 april. Aan de bestelmomenten verandert niets.

Postcodechecker

Wil je weten wanneer er op reguliere dagen een bezorger bij jou in de buurt is? Vul dan je postcode in in onze postcodechecker. DARF wenst alle viervoeters en hun baasjes alvast fijne dagen!   
Puberteit bij honden
De puppytijd is voorbij. Maak je klaar voor een nieuwe fase: de puberteit. Elke viervoeter is anders, maar voor de meeste honden geldt dat ze in hun puberjaren best een gebruiksaanwijzing kunnen gebruiken ;) Wij helpen je graag een handje en zetten een aantal tips voor je een rijtje waarmee je deze bijzondere fase hopelijk wat makkelijker doorkomt. 

Puberteit bij honden

Net als bij mensen begint ook bij honden de puberteit niet op één en dezelfde leeftijd. Gemiddeld genomen begint een hond tussen de zes en zeven maanden te puberen. Er zijn zelfs baasjes die wel heel lang van hun pup mogen genieten, want honden die pas met twaalf maanden gaan puberen, zijn er ook. Goed om te weten: de meeste honden worden ‘pas’ in hun derde levensjaar volwassen.

De juiste begeleiding

Lekker eigenwijs en onvoorspelbaar. Het lijkt het motto van veel puberende viervoeters. Dat motto is niet weg te nemen, maar met de juiste begeleiding kom je een heel eind. Om te beginnen is de basis heel belangrijk: opvoeding, puppycursus, consistentie. Daarna geldt: geduld is een schone zaak. Het is tijd om de kennis van je hond uit te breiden. Je hond pikt nieuwe trucjes, commando’s en spelletjes makkelijk op. Maar puberteit betekent ook dat hij er niet altijd evenveel zin in of aandacht voor heeft. Merk je dat zijn hoofd er niet naar staat? Ga dan even iets anders met hem doen. Lekker wandelen of ravotten. Het scheelt voor jullie beide wat frustratie. En dat leermoment komt echt wel weer. 

Groeispurt in de puberteit

De meest voorkomende klacht bij honden in de puberteit is groeipijn. Vooral grote honden kunnen hier flink last van hebben. Elke hond reageert anders op pijn. Waar je aan de ene hond bijna niets merkt, kan een andere hond mank lopen bij een greintje pijn. Met de juiste voeding minimaliseer je voor elke hond de kans op groeipijn. Hoe minder pijn de hond heeft, hoe vrolijker hij is. En dat is natuurlijk voor iedereen prettig. 

Hormonen tijdens de puberteit

In de puberteit nemen hormonen de overhand. Geuren waar je hond voorheen nooit naar omkeek, zijn ineens meer dan interessant. Vooral aan de reutjes is dit goed te merken. Ze maken een plasstop bij elk boompje, paaltje en struikje. Soms moeten zelfs kliko’s en tuinhekjes eraan geloven. Geurtjes lijken ineens overal te zijn. Niet heel gek. Teefjes lokken op hun beurt met hun plasje de leuke jongens ;) Je kunt natuurlijk tijdens elke wandeling tig keer stoppen om je hond een plasje te laten plegen. Heb je iets minder geduld? Afleiding is de truc die voor veel honden helpt. Een bal, stok of ander speeltje doet vaak wonderen.

Veranderlijk gedrag

Puberende honden kauwen graag. Het is dan ook vaak het eerste herkenningspunt van de puberteit. Dit heeft alles te maken met het gebit dat in deze fase vol in de ontwikkeling zit. Geef je hond dus lekker iets om op te kauwen. Een echte aanrader voor elke puberende viervoeter: de Woefstock van DARF. Lekker én gezond.

Het is een fase

Elke hond gedraagt zich anders in de puberteit, en elk baasje reageert anders op zijn puber. Maar voor ons allemaal geldt: de puberteit is een fase. Maak het jezelf en je hond zo makkelijk mogelijk door deze fase goed voorbereid in te gaan. Lees je in, zorg dat je de juiste voeding en wat lekkers in huis hebt om je hond te belonen enlekker te laten kauwen. En vergeet daarnaast niet dat je ook met geduld, humor en liefde heel ver komt.  Heb jij een puber in huis? Stuur een foto naar ons via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!