RSS

Blog berichten van '2021' 'november'

Voordelen van BARF
Regelmatig krijgen wij de vraag ‘Wat zijn de voordelen van het voeren van vers vlees?’. En we begrijpen deze vraag, want als je niet bekend bent met de term BARF, gaat er misschien wel een hele nieuwe wereld voor je open. BARF staat voor Bones and Raw Food en gaat over het voeren van volledige botten in combinatie met spiervlees en orgaan. Benieuwd naar de voordelen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Een glanzende vacht

Dit is één van de voordelen die we het meest terugkrijgen van baasjes die hun viervoeters BARF voeren; de glanzende vacht. Misschien niet de voornaamste reden om te beginnen met het voeren van vers voer. Maar; een gezonde vacht betekent vaak een gezonde hond of kat. 

Mooie ontlasting

Net als een gezonde vacht zegt de ontlasting van een viervoeter vaak ook veel over de gezondheid. Wat we vooral vaak horen is dat de ontlasting minder hard is en dat een BARFende viervoeter over het algemeen minder vaak een grote boodschap hoeft te doen. De darmen van je viervoeter hebben dus zeker baat bij het voeren van vers vlees. 

Volledig naar behoefte 

Uiteraard is het voeren van onze complete KVV ideaal, maar wanneer je versvoer voert volgens de BARF-methode kun je ook erg goed inspelen op de behoefte van je viervoeter. Denk bijvoorbeeld aan allergieën en intoleranties waar je gemakkelijk rekening mee kunt houden. Maar ook specifieke behoefte door overgewicht of darmklachten. In onze shop vind je verschillende speciale dieetvoedingen, maar je kunt deze uiteraard ook zelf samenstellen.

Eliminatiedieet 

Vermoed je een allergie of intolerantie bij je hond of kat? Dan is een eliminatiedieet dé oplossing om er achter te komen waar jouw viervoeter allergisch of intolerant voor is. Versvoer is hier uitermate geschikt voor. Kies dan voor onze Alroda Puur varianten, deze bevatten één diersoort.  

Een gezond gebit

Het voeren van BARF voorkomt tandplak en tandsteen. Dit komt voornamelijk doordat het voer geen zetmeel bevat (wat wel in brokken zit). Voor het gebit van je viervoeter is het goed om ook regelmatig gezonde kauwsnacks te geven. Onze PETT snacks, bijvoorbeeld de Woefstocks, zijn hier niet alleen goed voor een gezond gebit, je verwent je viervoeter ook nog eens met een heerlijke traktatie. voordelen BARF Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen, maar we hopen vooral dat je het zelf zult ervaren. De overgang van brokken naar versvoer kan best een ontdekkingstocht zijn. Hoe je dat het beste kunt doen, vertellen we je graag in dit artikel. Heb je specifieke vragen of het dieet van je viervoeter? Neem dan contact op met je dierenarts.
Hoe lang kan een kat zonder eten?
Katten zijn eigenzinnige eters. Soms eten ze hun voerbakje in één keer leeg, en soms trekken ze hun neusje ineens op bij een maaltje. Maar hoe lang kan een kat eigenlijk zonder eten, en wat moet je doen als hij te lang niet eet? Wij zochten het voor je uit. Als een kat niet dagelijks eet, spreekt zijn lichaam automatisch zijn vetreserves aan. Doordat dit vet vervolgens in de lever wordt opgeslagen, stapelt het zich op in de lever. Dit noemen we ook wel ‘leververvetting’. Een gevolg hiervan is dat de lever minder goed functioneert. Het is dus belangrijk dat je kat elke dag eet. Katten met overgewicht Ook katten met overgewicht hebben dagelijks voer nodig. Hoe zwaarder de kat, hoe meer zijn lever te verduren heeft. Een zware kat heeft namelijk meer ruimte in de lever om vet in op te slaan. Een groter risico op leververvetting dus. Laat je te zware kat dus zeker niet vasten. Probeer op een andere manier de kat op het gewenste gewicht te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan meer beweging of ander voer. Op zoek naar verantwoord voer? Het BARF-principe draagt bij aan de schijf van vijf voor katten. In onze webshop vind je verschillende soorten gezonde voeding voor katten. Er zit vast iets tussen wat jouw spinnende vriendje lekker vindt! Als je kat niet eet Als je kat normaal gesproken zijn bakje voer altijd leeg eet, maar hij er ineens niet meer naar omkijkt, kan dat verschillende oorzaken hebben:
  • Stress: Ga eens na of er in huis onlangs iets is veranderd. Staat de voer-, water- of kattenbak op een andere plek? Is er een gezinslid of ander huisdier bijgekomen? Als je huisdieren de tijd geeft te wennen aan nieuwe bewoners, is de kans op stress minder groot.
  • Ziekte of pijn: Als je kat slecht eet, is het belangrijk dat je goed kijkt of hij symptomen als sloomheids, koorts, overmatig plassen of braken vertoont. Het kan namelijk zijn dat je kleine huisdier niet eet omdat hij ziek is of pijn heeft. Merk je de symptomen op? Neem dan contact op met de dierenarts.
  • Kieskeurig gedrag: katten kunnen zomaar eens hun neus optrekken als hun voerbakje niet goed schoon is goed of als ze wéér hetzelfde voorgeschoteld krijgen. Goed voer vinden dat katten ook lekker vinden kan best een uitdaging zijn. En als je het al gevonden hebt, kan het ook maar zo zijn dat de kat er na tijdje genoeg van heeft. Tijd voor een ander smaakje dus! 
Bel op tijd een dierenarts Niet eten hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Wel kan het, ongeacht de oorzaak, medische problemen als gevolg hebben. Lukt het je niet zelf jouw kat weer te laten eten? Wacht dan niet langer dan twee dagen met het bellen van een dierenarts. Van welk voer van DARF geniet jouw viervoeter het meest? Stuur een foto naar ons via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!
‘Natuurlijk zijn Beagles wel te trainen’
Beagles zijn vrolijk, zelfstandig én eigenzinnig. En niet voor niets de favoriete honden van Beagletrainer, -fokker én -baasje Mariël Koch.  Toen de zoon van Mariël en Jurgen vier maanden oud was, ging het stel op zoek naar een echte gezinshond. ‘We kwamen uit bij een Beagle omdat Beagles eigenzinnige, niet te grote gezinshonden zijn. Luca was onze eerste Beagle, maar zeker niet de laatste. Inmiddels leeft Luca niet meer. Onze roedel bestaat nu uit drie generaties Beagles - uit eigen nestjes - en twee halfzussen: Bella, Tess, Fien, Juul en Lot. De oudste is zes jaar, de jongste vijf maanden.’

Alle Beagles krijgen vers vlees van DARF

De dierenarts adviseerde Mariël vers vlees te voeren aan één van haar pups, omdat ze last had van blaasgruis. Mariel voerde Juul DARF en merkte meer voordelen. ‘Haar conditie werd beter, het hondje was minder dorstig, had minder ontlasting en de vacht werd gezonder. Vanaf dat moment voer ik al mijn honden vers vlees, raad ik nieuwe baasjes van onze pups DARF aan en geef ik het ook mee als advies aan klanten tijdens trainingen.’ 

Voergerichte boefjes

Beagles zijn voergerichte boefjes en erg gericht op hun roedel. Deze leuke viervoeters hebben snel last van eenzaamheid en onzekerheid. Dat ondervond Mariël met Tess aan de lijve. ‘De onzekerheid van Tess werd van kwaad tot erger, op een bepaald punt was het echt probleemgedrag. Ik nam Tess mee naar hondentrainer Riet Ottenhof. Zij heeft Tess en ons echt geholpen. De manier waarop zij dat deed intrigeerde me dusdanig, dat ik me er verder in ging verdiepen. Ik volgde diverse opleidingen tot hondentrainer en begon in januari 2021 voor mezelf.’ Veel hondenscholen onderschatten Beagles

Één op één consulten

Mariël Koch Hondentrainer is gespecialiseerd in Beagles en reist door het hele land om consulten te geven. ‘Veel hondenscholen onderschatten Beagles. ‘Het is een Beagle, dus je kunt het wel vergeten’ wordt vaak gezegd tegen baasjes. Onterecht, want natuurlijk is dit ras wel te trainen. Ik geef één op één consulten bij de mensen thuis. Dat is de plek waar de gedragsproblemen zich voordoen. Dus dat is ook de plek waar we de problematiek het beste op kunnen lossen. Dat ik niet met groepen werk heeft ook als voordeel dat een hond veel minder afleiding heeft. Zo bereiken we sneller het gewenste doel.’

Uitvallen en trekken aan de riem 

Omdat Mariël geregeld de vraag kreeg wat je het beste kunt doen als je viervoeter uitvalt naar andere honden, of trekt aan de riem, biedt ze ook hierbij een helpende hand. ‘Ook hiervoor geldt dat het probleem het beste op te lossen is, op de plek waar het zich voordoet. Trainen tegen trekken aan de riem kan prima één op één tijdens een wandelconsult, maar voor het uitvallen zijn er andere honden nodig bij de training. Ze delen niet fysiek mee aan de training, ze hoeven alleen maar in de buurt te zijn. Daarom neem ik honden mee naar plekken waar veel andere honden komen. Losloopgebieden bijvoorbeeld, of parkeerplaatsen bij het bos of de hei. Bij beide consulten is het doel dat de hond uitlaten weer een ontspannen wandeling wordt.’