RSS

Blog berichten van '2021' 'juni'

Op vakantie: wie past er op de hond?
De tijd dat we vakanties boeken is weer aangebroken. Meestal is het hartstikke gezellig om je hond mee te nemen op vakantie, maar dat is niet altijd mogelijk of handig. Wie past er op de hond als hij niet mee kan? Hopelijk kun je met onze ideeën straks met een gerust hart op vakantie.  

Logeren bij familie of vrienden

Heb je wel eens aan jouw neef gedacht die altijd ravot met je viervoeter als hij op visite is? Die vriend die andere honden altijd graag even uitlaat met zijn kinderen? Of je ouders, met wiens hond het altijd zo goed klikt? In het kader van ‘nee heb je, ja kun je krijgen’ zou je natuurlijk kunnen vragen of zij in de vakantie een logee willen. En misschien kun jij op hun huisdier passen als zij er eens tussenuit willen?

Oppas in huis

Een oppas bij je thuis laten komen kan natuurlijk ook. Er zijn speciale bemiddelingsbureaus die je koppelen aan een oppas bij jou in de buurt. Niet alleen handig voor de hond: met iemand in huis is de kans op inbraak een stuk kleiner en de oppas kan misschien meteen je plantjes water geven ;) Liever geen onbekende in huis? Misschien is er wel een bekende in je omgeving die een huis met een tuin heerlijk vindt voor een paar weekjes.  Op vakantie: wie past er op de hond?

Op vakantie in een pension

De keuze is tegenwoordig reuze als het gaat om hondenpensions. Het ene pension is nog luxer dan het andere. Bij veel pensions is het voor een hond ook een beetje vakantie. Als je ervoor kiest je hond onder te brengen bij een pension, zijn er aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
  • Je hond moet ingeënt zijn. De meeste dierenpensions stellen de jaarlijkse cocktail-enting en de aparte kennelhoest-enting verplicht. Maar vraag het, als je twijfelt, voor de zekerheid even na. 
  • Is je hond niet gediend van andere honden? Niet elk pension heeft de mogelijkheid honden apart te plaatsen. Geen handige plek dus om hier een niet-hondenliefhebbende hond te brengen. Ook als ze wel apart geplaatst kunnen worden, is het verstandig van te voren aan te geven dat jouw hond zich liever niet onder andere viervoeters begeeft. 
  • Maak duidelijke afspraken over voer. Vaak is het geen probleem als je eigen voer meegeeft, maar overleg dit voor de zekerheid. Dit is extra belangrijk als je hond een allergie of intolerantie heeft. 
  • Verdiep je van te voren in kosten en verzekeringen. Wat kost het pension per dag/nacht? Kunnen er onverwachte kosten bijkomen? Mocht er onverhoopt iets gebeuren, hoe is dan de verzekering geregeld? Heb je geen kleine lettertjes over het hoofd gezien?
  • Laat je hond, voordat hij langere periode uit logeren gaat, een keer een proefdagje en -nachtje blijven. Zo leert de hond de omgeving en de pensionhouder(s) vast een beetje kennen en weet je zeker dat je hond het naar zijn zin heeft. Klikt het toch niet? Voel je dan niet bezwaard een ander pension te zoeken. 
Wie er ook op jouw hond past als je op vakantie bent. Het belangrijkste is uiteindelijk dat jij, de oppas en natuurlijk de viervoeter zelf er een goed gevoel bij hebben. Heeft jouw viervoeter het naar zin als hij uit logeren is? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!  
Wat is hypoallergeen voer?
Heeft jouw hond een allergie of overgevoeligheid? Ben je op zoek naar het juiste hondenvoer, maar weet je niet hoe je erachter komt wat het beste voer voor jouw viervoeter is? Met hypoallergeen voer kun je erachter komen. Hopelijk kunnen wij je met onderstaande informatie op weg helpen!

Wat betekent hypoallergeen?

Hypoallergeen is een term die we steeds vaker voorbij zien komen. Maar wat betekent het eigenlijk? Hypo betekent laag en allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Voor viervoeters houdt het dus in: met hypoallergeen hondenvoer heeft de hond een lage kans op een allergische of overgevoelige reactie. 

Hoe los ik allergieklachten op?

Belangrijk is om eerst helder te krijgen waardoor de klachten ontstaan. Krijgt je hond klachten van bijvoorbeeld rundvlees, gevogelte of iets heel anders? En ook: welk voer zorgt niet voor problemen? Om hierachter te komen, zet je een eliminatiedieet op. 

Hoe werkt een eliminatiedieet?

Met een eliminatiedieet kun je erachter komen voor welke eiwitten jouw viervoeter allergisch of intolerant is. Elimineren gaat heel goed met vers vlees, omdat je veel verschillende soorten vlees hebt. Een eliminatiedieet begint altijd bij soorten die je viervoeter nog nooit gegeten heeft. De darm kan de soorten dan niet kennen en dus niet reageren. Bij honden wordt er vaak gestart met lam, zalm, eend of konijn, omdat deze varianten minder vaak worden gegeten. Het is erg belangrijk dat de darmen van je viervoeter kunnen herstellen. Wij raden je dan ook aan om geen brokken te voeren en minimaal acht weken één soort voeding te geven. Wil je meer weten over een eliminatiedieet? Hier vind je een stappenplan. 

Hypoallergeen voer van Alroda

Natuurlijk heeft DARF hypoallergeen voer in het assortiment. Zo bevat Alroda Eend verse eendenbotten, eendenvlees, eendenhart, eendenmaagjes en eendenlever. Voor Alroda Gans gebruiken we 70% vlees, 20% bot en 10% organen: en dat alles echt alleen van de gans. 

Hypoallergeen voer van Fish4Pets

Omdat niet alleen honden intolerant of allergisch kunnen zijn voor bepaalde eiwitten, vergeten we natuurlijk ook de katten niet. De producten van Fish4Pets zijn voor honden en katten. Alle Fish4Pets producten worden gemaakt van verse vis. Denk je dat jouw viervoeter een allergie heeft en maak jij je zorgen? Neem dan uiteraard contact op met een dierenarts.  
Een veilige en vertrouwde omgeving voor elke hond
Faunatuurlijk is niet alleen een holistisch, biologisch vakantiepark voor honden. Het is ook een welzijnscentrum én een verkooppunt van DARF.  

Honden met gezondheidsproblemen

In 2011 openden Willem en Saskia de deuren van Faunatuurlijk in Vlagtwedde, Groningen. Een dierenpension en welzijnscentrum voor honden midden in de natuur op een prachtige plek. ‘We hebben meerdere studies en cursussen gevolgd op het gebied van dierenwelzijn, diergeneeskunde, communicatie, coaching en pedagogiek en zijn meer dan vijftien jaar werkzaam geweest in het onderwijs en de diergeneeskunde. We merkten op dat de vraag naar vertrouwde en professionele opvang voor honden met gezondheidsproblemen groot was. Wel vraag, maar geen aanbod. Daarom openden wij de deuren van ons Vakantiepark en Hondenwelzijnscentrum en konden wij onze passie daarin volgen.’

Faunatuurlijk – Vakantiepark voor Honden

Alle honden zijn welkom bij Willem en Saskia. Hoeveel honden er tegelijk welkom zijn bij Faunatuurlijk? Dat verschilt per dag. ‘Het ligt heel erg aan de roedel die op dat moment samen is. Gemiddeld genomen lopen er rond de tien tot vijftien honden per dag door het huis. In de schoolvakanties kan dit oplopen tot maximaal dertig of vijfendertig honden. Maar komen er honden die meer zorg en aandacht nodig hebben, dan zijn het er minder. We bekijken dus echt per dag naar wat voor honden we in huis hebben en of we dan nog plek hebben voor extra (crisis)opvang. Persoonlijke zorg en aandacht vinden we heel belangrijk. Daarom houden we de roedels goed in balans en blijven we bewust kleinschalig.’

Huiselijke opvang

Honden worden opgevangen in huiselijke sfeer. Zelfs bankstellen, bedden en televisies ontbreken niet in de kamers van Faunatuurlijk. ‘Onze woonkamers zijn tussen de zes en veertig vierkante meter. Om de honden zoveel mogelijk op hun gemak te stellen, lijken sommige kamers veel op een échte woonkamer. Wordt een hond rustiger door de geluiden van een televisie? Dan zetten we een televisie aan. Ligt de hond thuis op de bank? Dan kan hij bij ons een kamer met bankstel betrekken. Elke woonkamer is anders. Zo kan elke hond een plekje zoeken waar hij zich veilig en geborgen voelt.’ Een veilige en vertrouwde omgeving voor elke hond

Therapie en behandeling

Faunatuurlijk is meer dan alleen opvang voor honden. Ook honden die langere periode veel medische zorg nodig hebben, zijn welkom. ‘Het is niet voor iedereen mogelijk een hond te helpen bij de revalidatie na bijvoorbeeld een ongeluk of operatie. In een druk gezin is er niet altijd tijd en rust om zes weken lang, meerdere keren per dag, de hond na zijn knieoperatie kleine stukjes aan de riem uit te laten. En hoe zorg je drie maanden thuis voor een Berner Sennenhond die, door een ruggenmerginfarct, half verlamd is?’ In samenwerking met (alternatieve) dierenartsen maken we een behandelplan voor deze honden. ‘Met onder andere oefeningen, hydrotherapie en acupunctuur helpen we de hond revalideren. We hebben een eigen laboratorium waar we urine- en bloedonderzoek kunnen verrichten.’ Naast medische zorg zijn honden voor gedragsadvies ook meer dan welkom. Faunatuurlijk coacht daarbij de eigenaren die problemen ondervinden met hun viervoeter door middel van cursussen.

Holistische visie en gezondheid

Als honden gezondheidsklachten hebben, beperken Willem en Saskia zich niet tot het kijken naar de specifieke klachten waar de viervoeter last van heeft. Ze kijken naar de hond in z’n totaliteit. ‘Holistisch houdt in dat je kijkt naar het geheel omdat alles onlosmakelijk verbonden is met elkaar. Om in balans te zijn is het belangrijk te kiezen voor gezonde en natuurlijke voeding met zo weinig mogelijk bewerkingen en liefst gluten- en graanvrij. Niet voor niets geven we honden het liefst DARF te eten. We zijn vooral fan van DARF Vol Bites met 60% vlees. De geperste brokken zinken in de maag meteen naar beneden voordat het uit elkaar valt. Hiermee beperk je een groot risico voor honden, de kans op een maagtorsie is dan namelijk veel kleiner. Een groot voordeel van DARF is ook dat honden veel minder en vastere ontlasting hebben.  De voeding van DARF wordt door al onze logees heel goed gegeten. We zien dagelijks zoveel verschillende honden bij ons dat we met recht kunnen zeggen dat deze voeding heel goed geaccepteerd wordt. Naast de geperste brok hebben de honden keus uit de volledige menukaart van DARF, dus ook KVV, diverse smaken en blikvlees.’

DARF verkooppunt

Logees en daggasten van Faunatuurlijk krijgen, als ze geen eigen voer mee krijgen, voer van DARF. ‘Zelf eten we ook biologisch, dus het is een product waar we echt volledig achterstaan. We geven klanten ook vaak een klein zakje mee voor thuis. Als ze de hond nog geen DARF voeren, kunnen ze het op deze manier zelf ervaren. Natuurlijk is het fijn dat we op deze manier, als verkooppunt van DARF, nieuwe klanten krijgen. Maar voorop staat dat het goed is voor de gezondheid van viervoeters.’ Een veilige en vertrouwde omgeving voor elke hond