RSS

Blog berichten van '2019' 'juni'

Zo houd je jouw hond koel deze zomer
De zomer heeft weer zijn intrede gemaakt in Nederland. Heerlijk, maar als het zo warm is kan het voor je hond best onprettig zijn. Honden raken moeilijk hun warmte kwijt. Aan ons als baasjes dus de taak om onze honden een zo fijn mogelijke zomer te geven. Want we weten natuurlijk wel dat we onze hond niet in de auto moeten laten zitten, maar wat kunnen we nog meer doen? In deze blog 5 handige tips en extra informatie om jouw hond zo koel mogelijk te houden deze zomer.

1 Zorg voor voldoende, vers drinkwater

Logisch natuurlijk! Maar drinkwater blijft tijdens warme temperaturen niet zo lang vers. Zorg ervoor dat de drinkbak in op een koele en schaduwrijke plek staat. Dit voorkomt dat er bacteriën in het water ontstaan door de zon en warmte. Zorg er ook voor dat je gedurende de dag het water regelmatig controleert en ververst. Tip; zet een wekker om de 1,5 à 2 uur. Zo vergeet je niet het water te checken ;) Let op: honden met platte snuiten, pups en oudere honden hebben extra risico op oververhitting! Houd ze dus goed in de gaten op warme dagen.

2 Voldoende schaduw

Zorg ervoor dat je hond voldoende schaduwplekken heeft om te relaxen. In de tuin is de lekkerste plek voor je viervoeter op het gras in de schaduw van bomen en/of struiken. Een parasol is niet de beste optie, hieronder kan het namelijk nog behoorlijk warm worden. Heb je niet voldoende schaduwplekken in je tuin? Laat je hond dan lekker binnen. Als je de ramen en gordijnen sluit kan het heerlijk koel worden. Verwen je hond met een lekkere snack, zoals een Woefstock, en hij vindt het geen probleem om de hele dag binnen te zitten. 

3 Doe het rustig aan

Met het warme weer vinden wij mensen het al aangenamer om rustig aan te doen. Voor je hond geldt dit al helemaal. Honden kunnen namelijk moeilijk hun warmte kwijt. In de voetzolen zitten zweetkliertjes en ze kunnen wat warmte kwijt door middel van hijgen. Niet veel manieren om de warmte goed te reguleren, dus zorg er daarom voor dat jouw hond niet veel inspanning hoeft te leveren. Laat hem ‘s ochtends vroeg goed uit en ‘s avonds laat. Vermijd lange wandelingen.  Let op: asfalt, stenen, beton en zand worden gloeiend heet in de zomer. Hieraan kan je hond zijn voetzolen verbranden wat ervoor zorgt dat hij nog minder zijn warmte kwijt kan. Laat je hond daarom zo veel mogelijk over gras lopen.

4 Ga lekker zwemmen

Zwemmen is een perfecte manier van ontspanning en afkoeling tijdens de zomer. De waterratten zullen zich compleet onderdompelen in het water, maar voor de honden die er niet zo gek op zijn kan pootje baden ook al een heerlijke verkoeling geven. Controleer wel voordat je hond te water gaat of het schoon zwemwater is. Bijvoorbeeld dat er geen blauwalg in zit, dit kan je hond behoorlijk ziek maken. Ook voor het zwemmen geldt weer; je hond heeft hier het meest plezier van in de ochtend of aan het eind van de dag. In deze blog delen we nog extra tips over zwemmen met je hond.

5 Verkoelende snacks

Met overheerlijke snacks maak je jouw viervoeter altijd blij. Als deze dan ook nog eens zorgen voor verkoeling spreken we over een echte win-winsituatie. Stukjes watermeloen zijn hier de perfecte oplossing voor: fris, koel en boordevol water.  Let op: honden kunnen verbranden. Smeer haarloze of kort geschoren dieren in met zonnecrème. Gebruik wel een crème speciaal voor honden, in zonnecrèmes voor mensen zitten namelijk bestanddelen in die gevaarlijk zijn voor viervoeters. 
Heb jij nog tips om je hond koel te houden tijdens de zomer? Laat het ons weten via Facebook of Instagram.
‘We kunnen ontzettend veel van onze huisdieren leren’
Een kruising tussen een Chihuahua en Yorkse Terrier en een kruising tussen een Teckel en Jack Russel, dat zijn DJ (10 jaar) en Nina (4,5 jaar). De hondjes van Angela van der Ploeg. In het dagelijks leven is zij dierentolk en medium. Ook Angela gebruikt al jaren voeding van DARF voor haar kleine viervoeters. De perfecte voeding voor gezonde honden als je het aan haar vraagt. Angela vertelt het verhaal van haar viervoeters en zichzelf. Naast haar werk als dierentolk en medium probeert Angela in haar vrije tijd iets te ondernemen met DJ en Nina. ‘Ik probeer altijd een paar keer per week een lange wandeling te maken. DJ doe ik er niet echt een plezier mee, want meneer begint echt oud te worden. Als ik thuis kom van werk rent hij mij altijd weer lachend tegemoet, heel aandoenlijk met zijn grijze snuit. Al kan hij hier en daar ook wel wat chagrijnige buien hebben.’
Het karakter van Nina is weer compleet anders. ‘Nina is een blij ei. In het begin was ze niet zo zelfverzekerd en kwam ze over als onderdanig meisje. Nu is ze onwijs vrolijk en zelfverzekerd. Een compleet verschil ten opzichte van het begin. Het was erg fijn om een vrolijk hondje in ons huis te hebben want ze kwam best kort na het overlijden van ons andere hondje - Sophietje - op ons pad. Het heeft echt zo moeten zijn.’

Bijzondere ervaring

Een van de bijzonderste ervaringen van Angela met een van haar huisdieren was met Bouvier Zorra. In 1992 is zij geboren en na 10 weken mocht zij het, zelf gefokte, nest verlaten. ‘Na een tijd hoorde ik dat Zorra mishandeld werd. Ik ben er toen achteraan gegaan en heb haar terug gehaald. Een van de beste beslissingen uit mijn leven. Ze is tot haar dood bij mij gebleven.’

Een uitstekende optie

‘Een aantal jaar geleden kreeg DJ last van zijn huid. Hij kreeg veel schilfers en het zag er om eerlijk te zijn niet uit. Ik ben toen op zoek gegaan naar voeding die ervoor zou zorgen dat het minder werd. Het werd uiteindelijk KVV. Eerst van een ander merk, maar toen de leverancier dit niet meer leverde ben ik op zoek gegaan naar een ander merk. Mijn trimster gaf mij DARF als tip en ik heb dat toen direct aangeschaft. Eerst heb ik meat4dogs uitgeprobeerd, maar ben daarna overgegaan op DARF Caspar. Dit omdat hier geen kip in zit. Voor kip is DJ allergisch, net als granen. DARF Caspar was dus een uitstekende optie.’ Volgens Angela zijn er ontzettend veel voordelen aan het voeren van vers voer. ‘Ik ben mij ervan bewust dat deze voordelen niet voor iedere hond gelden, maar als mensen mij vragen stellen over voer zal ik vers voer adviseren. Al helemaal omdat er in brok toch ingrediënten zitten waar 8 van de 10 honden niet tegen kunnen. Ik ben blij dat ik ooit overgestapt ben naar KVV.’

Leren van onze huisdieren

Als dierentolk geeft Angela onze lezers graag nog een advies mee. ‘We kunnen ontzettend veel van onze huisdieren leren. Ieder dier spiegelt zijn eigenaar. Als je de signalen die je huisdier je geeft kan begrijpen, weet je wat je huisdier jou wilt vertellen. Je kan besluiten om daar wat mee te gaan doen. Het zal in je eigen voordeel zijn en dat van je huisdier zijn!’
Op de hoogte blijven van alle DARF producten en nieuwtjes? Volg ons dan op Facebook en Instagram.
Sporten met je viervoeter
We weten allemaal dat sporten erg belangrijk is om fit te blijven, maar vaak ploffen we liever op de bank neer dan ons te laten aftuigen in de sportschool. Maar dit kun je leuker maken voor jezelf. Je kunt namelijk ook gaan sporten met je hond. Een rondje wandelen in het bos of misschien wel een speciale hondensport. Van dat laatste hebben we de vier leukste voor jou geselecteerd. Laat je het aan ons weten als je er een hebt uitgeprobeerd? Of stuur ons een foto. Vinden we leuk!

Agility

Ben je een ster in samenwerken met je hond? Dan is agility echt wat voor jullie. Bij agility draait het allemaal om behendigheid. Je hond vind het geen probleem om hoge sprongen te maken of door tunnels te rennen. Jullie vormen samen een team. Het is aan jou de taak om je hond te motiveren om zo snel, en uiteraard veilig, mogelijk het parcour af te ronden. Tip; beloon je hond na een goede ronde met een lekkere DARF snack. Doordat je agility echt samen doet zorgt dit ervoor dat jullie band nog sterker groeit. Ook mooi meegenomen is dat je hond goed gaat luisteren omdat deze tijdens het parcour goed naar jouw commando’s moet luisteren. Een leuke sport om te doen dus en je hebt een goed opgevoede hond in huis, win-win! :) Voor wie is het geschikt; Twijfel je of agility geschikt is voor jouw hond? Maak je niet druk. Op recreatief niveau kan iedere gezonde hond van minimaal een jaar oud meedoen. Alles is afgestemd op de schofthoogte en lichaamsbouw van je hond. Er kunnen dus geen onmogelijke situaties ontstaan.

Canicross

Hardloopliefhebbers opgelet! Canicross is de perfecte sport om samen te doen met je hond. Het is een mooie manier om samen wat sportiviteit in jullie band te blazen. Bij canicross heb jij als baasje een riem om je middel die vervolgens bevestigd is aan het tuig van je hond. Hierdoor zorgt je hond dat je nog harder kan rennen. Je zweeft als het ware mee op de snelheid van je hond. En laten we eerlijk zijn, hardlopen met je hond is toch veel leuker dan alleen? Voor wie is het geschikt; Iedere gezonde en volwassen hond kan in principe aan canicross doen. Houd er wel rekening mee dat het ene ras sneller is dan de andere, maar wij hebben er vertrouwen in dat iedere hond het leuk vind om met zijn baasje te rennen. Je kan zelfs snelheden bereiken van twintig kilometer per uur! Natuurlijk moet je zelf wel in goede conditie zijn om canicross te kunnen doen.

Dog Dance

Samen met je hond een dansje wagen is natuurlijk een van de leukste dingen om te doen. Leer samen verschillende pasjes, richtingen of choreografieën en jullie zullen een sterrenkoppel worden. Het leuke van dog dance is dat je jouw hond niet kan dwingen. Een goede aanpak is dus vereist! Beloon je hond bijvoorbeeld met koekjes als hij iets goed doet of geef hem een dikke knuffel. Oefening baart kunst! En zijn jullie ontzettend goed geworden? Je kan ook aan dog dance wedstrijden meedoen. Voor wie is het geschikt; Iedere dansfanaat met een gezonde hond kan dog dance doen. Wel is het handig als je hond leergierig is. Zo pakt hij de pasjes beter op. Ook hier geldt weer dat het afhankelijk is van het ras hoe soepel de dans eruit gaat zien. Een Border Collie zal namelijk beter scoren dan een Berner Sennen. Al gaat het natuurlijk om het plezier.

Dog frisbee

Al rennend over het strand een frisbee gooien naar je hond. Ziet zo de perfecte zomerdag er voor jou uit? Dan is dog frisbee precies wat voor jou en je viervoeter. Want dog frisbee wordt ook gezien als serieuze sport. In deze tak van sport zijn er meer dan honderd verschillende worpen, dus het is een aanrader om een cursus te gaan volgen. Zo leer je een aantal van deze worpen en hoe je hond het beste de frisbee kan vangen. Plus; het is een leuk avondje uit is. Heb je de worpen onder de knie? Dan kan je dog frisbee op wedstrijdniveau gaan doen! Voor wie is het geschikt; Iedere hond die gek is op het vangen van een frisbee kan aan dog frisbee doen. Maar ook bij deze sport moet je rekening houden met het ras. Niet ieder ras kan makkelijk draaien of springen. En het is natuurlijk ook belangrijk dat je een hond hebt die je goed kan motiveren. Een eigenwijze beagle zal misschien niet zo blij worden van dog frisbee.
Volg je ons al op Facebook en Instagram?