RSS

Blog berichten van '2021' 'augustus'

Het BARF-principe: de schijf van 5 voor je kat
Het is voor de gezondheid van je kat belangrijk om gevarieerd te eten. Want je wilt natuurlijk het beste voor je huisdier. Dat is waar het Het BARF-principe, de schijf van 5 voor je kat, om gaat. Maar wat houdt het nu precies in?

BARF: Bones and Raw Food

BARFen houdt in dat je zelf het menu van je kat samenstelt. Jij weet natuurlijk het beste wat jouw kat lekker vindt, wat hij het beste verdraagt en waar hij juist niet goed tegen kan of zijn neusje voor optrekt. Met het BARF-principe kun je in de maaltijden van je kat verwerken wat jij wilt. BARF staat voor Bones and Raw Food en gaat over het voeren van volledige (niet-dragende) botten in combinatie met spiervlees en orgaan. Dus geen poten, schenkel en knieën bijvoorbeeld. Deze manier van voeren is afkomstig uit Australië, waar dierenartsen Juliette de Bairacli Levy en Ian Billinghurst het BARFen groot maakten.

Afwisseling is het belangrijkste

Waar het om gaat, is de afwisseling. Het is belangrijk dat je je viervoetertje niet elke dag hetzelfde geeft. Veelzijdige voeding dus. Het BARF-principe kun je zien als de schijf van 5; hierin zitten alle benodigde voedingsstoffen die je nodig hebt. Zo werkt dat bij katten ook. Zij hebben alleen geen schijf van 5, maar een schijf van 3: spiervlees (70%), bot (20%) en orgaanvlees (10%). Wissel bijvoorbeeld af met drie à vier smaken in circa vier weken. Als je je kat ook één keer per week vette vis voorschotelt, heeft hij een optimaal kattenmenu. Op deze manier voer je ‘compleet’ en weet je zeker dat je vriendje alle benodigde voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt.

Kant-en-klaar volgens BARF

Wil je de maaltijden liever niet zelf samenstellen? Dan kun je ook kiezen voor kant-en-klaar vers vlees. Je hoeft dan niet meer zelf de rekensom te maken voor de benodigde voedingsstoffen en deze te mixen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je aardig wat ruimte in de vriezer en voorbereidingstijd bespaart. Bij KVV worden het vlees en de botten in de juiste hoeveelheid gemalen, waarna je deze eenvoudig aan je kat voert. Je hoeft het alleen nog maar te ontdooien. Zo hebben wij alles volgens het BARF-principe samengesteld. Wij mixen 70% vlees van kip, rund, lam en geit uit biologische landbouw, 20% bot en 10% orgaanvlees van dezelfde dieren. DARF KVV vind je in onze webshop. Wil je meer weten over voeding van katten? Hier lees je de voordelen van KVV voeren aan je kat en hoeveel voer je je kat geeft.
Hoeveel voer geef ik mijn kat?
Hoeveel voer geef ik mijn kat? En hoe vaak voer ik mijn kat? Katten zijn kieskeurig. Helemaal als het om eten gaat. Ga je KVV voeren, dan heb je de eerste stap al gezet. Om verder te helpen, zetten wij een vers vleesmenu voor je viervoeter klaar. Je hebt buitenkatten, binnenkatten, actieve katten, katten die liever in de luie stoel of op de vensterbank blijven liggen, kittens, volwassen katten en ga zo maar door. De hoeveelheid vlees die een kat nodig heeft, is voor elke kat anders. Niet voor niets spreken we in onderstaand schema van ‘ongeveer’. Je kunt het menu aanpassen op de behoefte van jouw kat.

Hoeveel voer geef ik mijn kat per dag?

  • Kitten: Drie tot vier keer per dag ongeveer 80 tot 100 gram vlees per kg lichaamsgewicht
  • Drachtige en zogende poes: Twee keer per dag ongeveer 80 tot 100 gram vlees per kg lichaamsgewicht
  • Volwassen kat: Twee keer per dag ongeveer 30 tot 40 gram vlees per kg lichaamsgewicht

Het optimale kattenmenu

Het optimale kattenmenu bestaat uit:
  • vier diersoorten per maand, of is al compleet (zie onze shop voor KVV kat compleet)
  • af en toe een vette vis (ongeveer één keer per week)
  • af en toe een (rauw) eitje
Dit staat gelijk aan:
  • 30-40% vleesbot
  • 15-20% organen, waarbij in ieder geval 3-5% lever, 2% nier en 5% hart
  • 40-50% spiervlees
  • 2 rauwe eieren

Overstappen op vers vlees

Omdat katten prinsjes en prinsesjes zijn op het gebied van voer, kan het lastig zijn om over te stappen op nieuw voer. Vaak helpt het een KVV te kiezen waarin het bot goed gemalen is. Kook het vlees even kort voordat je het je kat voert. Elke keer als je je viervoetje weer een maaltje voorschotelt, kook je het iets korter. Tot je hem uiteindelijk rauw vlees geeft. De kans is groot dat de kat na een ruime week heerlijk smikkelt van KVV. Lees ook: 7x handig om te weten bij het voeren van vers kattenvoer