Eliminatiedieet: hoe werkt het?

Voedselallergieën of intoleranties bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt. Heeft je hond of kat regelmatig jeuk of kale plekken? Dit hoeft natuurlijk niet direct een voedselallergie te zijn. De boosdoeners kunnen ook huisstofmijten, vlooien of andere allergieën zijn. Vermoed je toch een voedselallergie? Overweeg dan te starten met een eliminatiedieet. Doe dit altijd in overleg met een voedingsdeskundige en/of dierenarts. Maar wat is een eliminatiedieet eigenlijk? En hoe werkt het? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Wat is een eliminatiedieet?

Een eliminatiedieet is een methode om te testen op welke eiwitten (diersoorten) je hond of kat goed of slecht reageert. Het doel is om te achterhalen waar je huisdier allergisch voor is en welke voeding veilig is. Elimineren werkt heel goed met vers vlees, vanwege de vele beschikbare vleessoorten. Het dieet begint altijd met diersoorten die je viervoeter nog nooit eerder heeft gegeten. Zo kan er geen allergische reactie optreden, omdat de darmen deze nog niet herkennen. Bij honden wordt vaak gestart met lam, zalm, eend of konijn, omdat deze minder vaak worden gegeten.

Hoe werkt een eliminatiedieet?

Dit stappenplan is geschikt voor zowel honden als katten:
  1. Start met één diersoort: Kies uit lam, zalm, eend of konijn. Honden of katten zijn zelden allergisch voor deze soorten (allergieën voor rund, kip en granen komen vaker voor). Denk aan producten zoals Alroda Konijn of Alroda Lam, deze zijn 100% van één diersoort en compleet in verhouding bot-vlees-orgaan. Let op: begin een diersoort die jouw huisdier nog niet eerder heeft gegeten.
  2. Voer de gekozen diersoort zes tot acht weken. Houd deze periode strikt aan.
  3. Evalueren: Zijn de klachten verdwenen? Introduceer dan een tweede diersoort naast de eerst gekozen diersoort. Kies bijvoorbeeld Alroda Konijn als je eerst Alroda Lam koos. Zijn de klachten niet verdwenen? Begin dan opnieuw met een nieuwe diersoort.
  4. Voer de tweede diersoort twee weken lang samen met de eerste diersoort. Gaat dit goed? Bouw het dan op met nog een nieuwe diersoort. Krijgt je viervoeter weer klachten? Probeer dan een andere diersoort.
  5. Bouw het dieet op: Ga door met elimineren totdat je minimaal vijf diersoorten hebt geïntroduceerd. Wissel dit af met zo nu en dan een vette vissoort en groenten (enkel voor honden).

Belangrijke tips voor het eliminatiedieet:

  1. Voer niets anders dan de gekozen diersoorten: Dit geldt ook voor snacks en beloningssnoepjes. Kies voor gedroogde producten van de desbetreffende diersoort.
  2. Zie pens als een aparte diersoort: Sommige honden kunnen bijvoorbeeld wel tegen rund, maar niet tegen runderpens (katten houden echter vaak niet van pens).

Vragen over het eliminatiedieet met vers vlees?

Heb je nog vragen over het eliminatiedieet? Stuur ons een berichtje op social media. We helpen je graag verder om ervoor te zorgen dat je huisdier de beste voeding van DARF krijgt!