Hoe help je je viervoeter comfortabel de winter door?

De temperaturen dalen en de eerste sneeuwvlokken van het jaar zijn al gevallen. Een winterwandeling kan heerlijk zijn, maar hoe zorg je ervoor dat jouw maatje ook geniet van het winterweer? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten om samen veilig en comfortabel op pad te gaan, zelfs in de kou.

Is jouw hond bestand tegen de kou?

Niet elke viervoeter gaat even goed om met koude temperaturen. De één ligt het liefst de hele nacht buiten, terwijl de ander graag zo dicht mogelijk bij de verwarming ligt. Sommige hondenrassen zijn niet gewend aan de kou en hebben vaak wat extra bescherming nodig. Dit geldt vooral voor kleinere rassen of honden met een korte vacht. Een warm jasje of dekentje kan uitkomst bieden. Honden die ervan houden om buiten te zijn, zijn meestal beter bestand tegen lage temperaturen. Dit zijn vaker grotere rassen met een dikke vacht. Maar ook bij deze honden moet je bijvoorbeeld letten op hun vacht. Zorg ervoor dat ze goed droog blijven. Een natte vacht isoleert slecht, waardoor je hond het snel koud kan krijgen.

Let op met sneeuw

Sneeuw is leuk om mee te spelen, maar let op dat je hond het niet opeet. De kou van de sneeuw kan bij grote hoeveelheden maagklachten veroorzaken, zoals diarree of buikpijn. Spelen, rollen en sneeuwballen gooien mag, maar houd een extra oogje in het zeil! Ook kan de sneeuw zich vastklampen aan de haren bij honden met een lange of krullende vacht. Deze klontjes kunnen niet alleen ongemakkelijk zijn, maar ook de huid irriteren als ze te lang blijven zitten. Zorg dus dat langharige honden goed getrimd worden in de winter, met name tussen de pootjes, zodat de sneeuw er minder goed aan kan hechten.  Tip: Trek de ijsbolletjes niet los, maar laat ze smelten met lauw water. Droog daarna de vacht goed af om een rillende viervoeter te voorkomen.

Bescherm de voetkussentjes tegen strooizout

Bij vorst wordt er op veel plekken preventief gestrooid met zout. Strooizout kan pijnlijk zijn voor de voetkussentjes van je hond. Het zout kan irritatie of zelfs kleine wondjes veroorzaken. Bescherm de pootjes van je hond met deze tips:
  • Smeer de kussentjes in met Vaseline voor je wandeling.
  • Spoel na het wandelen de poten af met lauw water om strooizout resten te verwijderen.
  • Overweeg pootbeschermers voor extra bescherming, vooral bij langere wandelingen.

Winterpret zonder zorgen!

Met deze tips geniet je samen met jouw viervoeter van een veilige en gezellige winter. Of je nu door een besneeuwd bos loopt of gewoon door de stad wandelt, de juiste voorbereiding maakt alle verschil. Vergeet niet om na een koude wandeling te genieten van een warm plekje binnen – voor jullie allebei! Met deze blog hopen we je wat tips te geven om met nog meer plezier het winterse weer te trotseren. Deel jouw winterse foto's met ons via Facebook of Instagram.